четвъртък, 16 април 2015 г.

Непознатата България





Заповядайте на 30.04 в 19.00 в дегустационен ресторант "Томеко". Ще имам удоволствието да ви представя една страна на малко познатата българска кухня. Подробности за менюто, както и закупуване на куверт може да намерите тук. Очаквам ви!

Тъй като местата са ограничени, този, който желае да вкуси зелено сирене, нафпавок, старо Родопи и пресник, моля да заяви куверт на телефон тел.: 02/ 4615 464
gabrielas@economedia.bg

вторник, 14 април 2015 г.

Салата от моркови и ябълки





Най-добре е да нарежете морковите с белачка за зеленчуци. Така лентите наистина ще станат тънки. След като ги мариновате в сол и захар, ако желаете може да ти изплакнете със студена вода. Аз не го правя, защото ги намирам за чудесно овкусени. Ако нямате ябълков сок накиснете стафидите в лимоновия. Салатата става чудесна и с тиквени семки, ако нямате кедрови ядки. За по-добър вкус може леко да ги запечете в сух тиган.

Продукти за 4 порции:

400 г моркови
сол на вкус
1 с.л. захар
1 кисела ябълка
сок от 1 лимон
2- 3 с.л. зехтин
20 мл ябълков сок
2 с.л. стафиди
2 с.л. кедрови ядки
рукола за гарниране





 Приготвяне:

* Нарежете морковите на дълги тънки ленти. Посипете ги със сол и захар и ги оставете да престоят 15 минути. Отцедете ги и ги подредете в чиния.

* Накиснете стафидите в ябълковия сок за 10 минути, след което ги отцедете.

* Към морковите прибавете ябълката, нарязана на чипс, стафидите и кедровите ядки.

* Овкусете салатата с лимонов сок и зехтин, сложете тук там рукола и сервирайте. Да ви е сладко!





сряда, 8 април 2015 г.

Hamantash (Аманташ)





Аманташ са вкусни сладки, които трациционно се поднасят от евреите на празника Пурим. Казват, че името им означава "Ушите на Аман" (в някои източници може да го срещнете и като Хаман). Една от легендите е, че злият Аман е изгубил ушите си при екзекуция. Друго предположение е, че сладките напомнят за шапката му. Той е бил високопставен служител в еврейския двор, който е разпоредил, че на 13 адар (адар отговаря на месеците февруари и март) всеки може да убие или ограби евреин. Пурим е празник в юдаизма, на който евреите празнуват неуспеха на заговора на злия Аман, целящ тяхното избиване в халдейски Вавилон, както твърди книгата на Естир. Празникът е свързван с веселие и радост. Традиционно на този ден евреите се маскират, организират празненства и карнавали, пият вино и вдигат шум най-често с кречетала.
Други източници твърдят, че най-вероятно името идва от изопачена дума на Идиш означаваща джобчета пълни с маково семе. Лично за себе си приемам тази версия.  Но няма никакво значение кое е вярно. Важното е, че сладките са много вкусни и си заслужава да се опитат. Не знам колко е вярна информацията, която намерих в интернет. Тъй като не познавам еврейската култура, моля за извинение ако има неточности. Ако някой може да предложи по-различна и интересна информация, с радост ще я добавя към написаното. Харесах сладките и реших, че заради маковата плънка са много подходящи за Великден, независимо, че не е Пурим. Ще се радвам да ги опитате.
   

Продукти за около 30 сладки:

125 г меко масло
60 г пудра захар
3 жълтъка
40 г течна сметана
1/4 ч.л. сол
ванилия
350 г брашно
1 с.л. прясно мляко

пълнеж:

100 г маково семе
100 г течна сметана
50 г мед
настъргана кора от 1 лимон

настъргана кора от 1/2 портокал




Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото и пудрата захар. Добавете жълтъците, като отделите малко от единия в отделна купичка. Тази част ще използвате за намазване на сладките, като прибавите 1 с.л. прясно мляко.

* Към маслената смес налейте сметаната и подправете с ванилия. Разбъркайте и с брашното омесете меко тесто. Сложете го в найлонов плик и го оставете в хладилника за половин час.

* За пълнежа кипнете на слаб огън мака, сметаната и меда. Прибавете цитрусовите кори и сгъстете сместа за 5-10 минути, като разбърквате. Оставете пълнежа да се охлади добре.

* Разточете тестото на кора с дебелина около 3 мм и изрежете кръгове. От пълнежа направете малки топчета със същия брой колкото са тестените кръгове. Сложете по едно топче в средата на всеки. Намажете краищата с жълтъка, разбъркан с прясното мляко. Прищипете краищата на тестото така, че да оформите триъгълник.




* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките до порозовяване за около 15-20 минути. Да ви е сладко!

*** Масленото тесто може да подправите с канела, лимонова кора или кардамон. Ако искате пълнежа да е по-фин, първо залейте мака с вряла вода и го оставете за 1 час. Смелете го с машинка за подправки, в кафемелачка или с пасатор. След това го сгъстете, както е описано в рецептата. Може да обогатите пълнежа с ядки и стафиди.