сряда, 20 май 2015 г.

Бисквитки с авокадо





От мазнината на авокадото бисквитите стават много крехки и нежни като консистенция. Тъй като авокадото е неутрално на вкус, непременно добавете аромати към тестото. В случая то допринася за мекотата на бисквитите, но не и за вкуса им. Може да добавите и ядки за по-богат вкус. За съжаление свежия зелен цвят, който се получава в суровото тесто се изгубва след изпичане. Ако не ви харесва така може да добавите малко зелена сладкарска боя.

Продукти за около 50 сладки:

1 намачкано с вилица зряло авокадо
100 г меко масло
180 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон или портокал
1 яйце
140 г шоколадов чипс или натрошен на ситно шоколад
200 г брашно
1 равна ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер



Приготвяне:


* В купа смесете авокадото, маслото, захарта, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте всичко на крем. Ако авокадото е добре узряло няма нужда да ползвате миксер. Достатъчно е да разбъркате с домакинска телена бъркалка. Добавете яйцето и отново разбъркайте.
В отделна купа смесете брашното заедно с шоколада и двата вида набухвател. Прибавете ги към маслената смес и разбъркайте.

* Загрейте фурната на 180*. Покрийте тава с хартия за печене и с лъжица направете малки купчинки от тестото. Изпечете бисквитите за около 20 минути. Да ви е сладко!




понеделник, 18 май 2015 г.

Терин от патешки дроб






Продукти за 2 порции:

100 г патешки или гъши дроб
1 с.л. кедрови ядки
1 с.л. нарязани сушени плодове по избор
1 с.л. бренди, коняк или уиски
2 щипки мащерка
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Нарежете дроба на малки парчета и го смесете с всички останали продукти.

* Сипете сместа върху парче найлоново фолио. Завийте на стегнато руло и добре завържете краищата на фолиото.

* Ще получите форма на малък салам. Завийте терина в лист алуминиево фолио. Двата вида фолио в случая са важни. Найлоновото не разрешава да изтече мазнината от дроба, а алуминиевото ще допринесе до по-доброто задушаване на ястието.

* Гответе терина 10 - 15 минути на пара. В никакъв случай не го варете във вода. Ако имате малка форма за печене на терин може да го приготвите във фурна на водна баня.

* Сервирайте терина добре охладен с препечени филийки. Да ви е сладко!




 



неделя, 17 май 2015 г.