понеделник, 28 март 2016 г.

Мус от гъши дроб с портокалово-маслен сос





Един от най-големите деликатеси в света е гъшият дроб. Има защо да е така! Вкусът е изключително богат, леко ядков. Консистенцията е нежна и маслена. Преди да приготвим ястие с него трябва задължително да отстраним всички вени и ципи. Трябва да остане само светъл на цвят дроб без никакви зачатъци на кръв. Дробът може да се изкисне за кратко в студена вода или прясно мляко. Най-важното при приготвянето на гъши дроб е краткото готвене. В никакъв случай не го третирайте термично дълго време. В противен случай ще се стопи напълно и в тигана ще остане само чиста мазнина без помен от дроб в нея.

Продукти за 4 порции:

150 г гъши дроб
сол, индийско орехче и бял пипер на вкус
течна сметана

За соса:

сок от 2 потрокала
20 г масло
1 с.л. захар
2 с.л. портокалов ликьор

Приготвяне:

* Запържете дроба в сух тиган с незалепващо покритие. Заедно с мазнината, която се е отделила го сипете в купа и пасирайте с пасатор на гладък крем. Овкусете със сол, индийско орехче и бял пипер. Налейте толкова сметана, че да получите консистенция като по-гъсто тесто за палачинки. Налейте течната смес в чаши и приберете в хладилника. След 2-3 часа ще имате твърд пастет.

* Сипете в малка тенджерка портокаловия сок и захарта, и го редуцирайте на половина. Добавете маслото и ликьора. Редуцирайте отново до 2/3. Охладете соса и го налейте върху пастета. Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!

* Мусът може да приготвите и с черен телешки или свински дроб, както и с пилешки.



неделя, 27 март 2016 г.

Гъши дроб с уиски сос





Продукти за 4 порции:

4 парчета гъши дроб
сол и черен пипер на вкус

сос:

2 шалота
20 г масло
50 мл уиски
100 мл зеленчуков бульон
100 г маскарпоне
сол и бял пипер

Приготвяне:

* За да направите соса нарежете лука много ситно и го запържете на умерен огън в маслото. Налейте уискито и оставете да се изпари остротата на алкохола. Сипете бульона и гответе докато течността изври на половина. Накрая сипете маскарпонето и разбъркайте. Подправете със сол и бял пипер. Ако искате сосът да има по-силен вкус на уиски, добавете малко след като го свалите от огъня.

* Изпържете дроба в тиган с незалепващо покритие. Пържете без никаква мазнина. Гъшият дроб е съставен само от мазнини, които изтичат по време на готвенето. Внимавайте да не го преизшушите. Дробът вътре трябва да е леко розов. В края на пърженето посолете и поръсете с черен пипер.

* Сервирайте дроба със соса и гарнитура по ваш избор. Да ви е сладко!

*** Сосът е много вкусен и може да го използвате за телешки, свински или пилешки дроб, ако не може да намерите гъши. Шалотите може да замените с фино нарязан по-воден кромид лук, а маскарпонето със зааквасена сметана.


неделя, 20 март 2016 г.

Орехови бонбони





Една чудесна стара българска рецепта за домашни бонбони от 1937 година. Любима моя книжка, останала от баба ми. С пожълтели листи и много история.
От ореховата смест може да оформите кръгли бонбони, които да оваляте в какао, пудра захар или кокосови стърготини. За да се втвърдят бонбоните по-бързо може да ги сложите в хладилника или за кратко във фризер. Твърдостта на бонбоните зависи от гъстотата на сиропа. Колкото по-дълго го варите, толкова по-гъст ще стане, съответно и бонбоните по-твърди.

Продукти за около 25-30 бонбона:

200 мл прясно мляко
100 г масло
40 г какао
200 г захар
200 г запечени счукани орехи
по желание ванилия, ром, портокалови кори или други аромати



Приготвяне:


* В съд с незалепващо покритие сипете млякото, маслото, какаото и захарта. Сварете гъст сос за около 10-15 минути. Ще разберете, че соса е готов след като капнете капка от него в чаша студена вода. Ако капката не се разлее, сосът е готов.

* Овкусете соса с аромати по ваш вкус. Добавете орехите и разбъркайте. Оставете сместа леко да се охлади за 5 минути.

* Покрийте тавичка или друга форма с намаслена хартия за печене. Изсипете ореховата смес и загладете с мокра лъжица и я оставете за една нощ да се стегне добре. Нарежете на квадратчета и сервирайте. Да ви е сладко!






петък, 18 март 2016 г.

Пълнени чушки със сирене в многолистно тесто




Тайна за приготвянето на пълнени чушки със сирене няма, всички знаете как да направите тази любима българска гозба, както и всеки от вас има своя любима рецепта. Новото тук е многолистното тесто. Получи се много вкусно ястие, нещо средно между банички, основно ястие и аламинут. Все пак с две думи, ето как да ги приготвите:

Продукти за 4 порции:

8 печени червени чушки
2 яйца
200 г бяло саламурено сирене
50 г черни маслини без костилки
400 г бутертесто
разбито яйце за намазване
сусам за поръсване

Приготвяне:

* Намачкайте сиренето и го разбъркайте с яйцата и маслините. Напълнете чушките.

* Нарежете тестото на 8 части. Завийте чушките в тестото, намажете с яйце и поръсете със сусам.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете чушките за около 30 минути. Сервирайте леко топли със свежа салата и сос по ваш вкус. Да ви е сладко!





вторник, 15 март 2016 г.

Марципанови рогчета




Сладките са много вкусни, горещо ги препоръчвам! Марципанът може да омесите с ядки или други сушени плодове. Тъй като  тестото не е сладко, непременно ги оваляйте в пудра захар. Сладостта на марципана не е достатъчна. Това тесто дава възможност да направите чудесни соленки с най-различни пълнежи. Единствено трябва да изберете плънка, която да не се разтича много.

Продукти за около 35-40 сладки:

200 г марципан на стайна температура
2 с.л. захаросани портокалови корички
125 г студено масло на кубчета
200 г брашно
ванилия
40 г студена вода
пудра захар за овалване


 



Приготвяне:

* За тестото стрийте с ръце на фини трохи маслото и брашното. Добавете ванилията и студената вода. Омесете за кратко гладко тесто и го оставете в хладилника за 20 минути.

* Сложете марципана на работния плот и го омесете с портокаловите корички.

* Разточете тестото на тънка кора с дебелина около 3-4 мм. Нарежете го на квадрати с големина, каквато на вас ви харесва. За мен 6 или 7 см размер на квадратите е идеален. Всеки квадрат срежете на 3-4 места, като направите ленти, но без да прерязвате тестото докрай. Докато разточвате ръсете плота с малко брашно.
От марципана направете фитили. Нарежете ги на толкова части, колкото квадрати от тестото сте изрязали. С ръце направете марципанените парчета с овална форма.
Върху всеки квадрат по диагонал сложете парче марципан и завийте на рогче. Надявам се от снимката да е ясно, как се правят сладките.






* Подредете рогчетата в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 12-15 минути. Още топли ги оваляйте в пудра захар. Да ви е сладко!





неделя, 13 март 2016 г.

Малки шоколадови тортички




Много харесвам Julia M Usher. Възползвала съм се неведнъж от нейните идеи, също и за тази торта. Разгледайте и другите и́ сладкарски шедьоври. Сигурна съм, че ще останете възхитени от ювелирните и́ способности. Тортичките направих със съвсем подръчни материали. Горещо препоръчвам тестото за кексчетата. Използвайте го за всякакви шоколадови торти, великолепно е на вкус и консистенция.

Продукти за 2 малки торти по 10 см:

блат:

40 г натурален шоколад
20 г масло
1 яйце
25 г захар
10 г брашно
ванилия

крем-ганаш:

150 мл течна пълномаслена сметана
60 г натурален шоколад
1 ч.л. инстантно кафе

шоколадов борд:

60 г натурален шоколад




Приготвяне:

* За блата стопете заедно шоколада и маслото. Може да направите това в микровълнова фурна, на слаб котлон в съд с незалепващо покритие или на водна баня.

* В купа разбийте с миксер яйцето сас захарта докато получите гъст и пухкав крем.

* Сипете шоколада при разбитото яйце и внимателно разбъркайте. Накрая прибавете брашното и ванилията.

* Изсипете тестото в хартиени формички за кексчета. Ще получите 3 или 4 кексчета в зависимост от големината на формите.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете кексчетата за не-повече от 13-15 минути. Трябва вътре да останат влажни и меки с кремава консистенция. Охладете ги добре.

* За крема затоплете сметаната и сипете в нея кафето и  шоколада, начупен на малки парчета. Разбъркайте докато се разтвори напълно. Охладете много добре шоколадовата сметана и я разбийте на крем.

* За шоколадовия борд са ви нужни два метални ринга за оформяне на храна при сервиране. Тук може да видите как се прави.

* Разрежете кексчетата на половини. Сложете ги в шоколадовите рингове, като помежду им шприцовате от ганаша. Завършете с крем и гарнирайте по желание. Да вие сладко!