сряда, 29 юни 2016 г.

Крамбъл бисквити с череши





Посочила съм в рецептата около 30 броя бисквити. Аз направих 15 големи сладки, като гребвах от тестото с малка лъжица за сладолед. Преценете сами, как на вас ще ви хареса повече. Бисквитите не са много сладки, може да увеличите захарта в тестото с 1-2 с.л., но за мен това е идеалната сладост.

Продукти за около 30 бисквити:

крамбъл:

90 г брашно
70 г светла кафява захар
40 г студено масло на кубчета
60 г бадеми на люспи
1/2 ч.л. канела

тесто:

110 г меко масло
150 г светла кафява захар
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
ванилия
1 ч.л. канела
50 г бадеми на люспи
200 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
череши






Приготвяне:

* За крамбъла сложете в купа брашното, захарта, бадемите и канелата. Разбъркайте и прибавете маслото. С пръсти стрийте всичко добре, докато получите фини маслени трохи.

* За тестото разбъркайте с лъжица или телена бъркалка маслото заедно със захарта. Прибавете яйцето, млякото, бадемите, канелата и ванилията. Смесете брашното с двата вида набухвател и го сипете в маслената смес. Разбъркайте на гладък гъст крем.

* С лъжица гребнете от тестото и го пуснете в купата с маслените трохи. Добре оваляйте отвсякъде. Подредете биствитите в тава, покрита с хартия за печене. В средата на всяка сладка сложете по една череша.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките до златисто за около 15 минути. Да ви е сладко!







четвъртък, 23 юни 2016 г.

Топло-пушена скумрия с маслена заливка






Ако обичате фин пастет може да пасирате рибата. Аз я предпочитам на парченца. Преди сервиране оставете предястието за 30 минути на стайна температура за да омекне леко маслото. Поднесете с препечени филийки.

Продукти:

1 топло-пушена скумрия
1 с.л. ситно нарязан лук
1 скилидка счукан чесън
сок и настъргана кора от 1 лимон
2 с.л. каперси
черен пипер
120 г натурално крем сирене
100 г масло
1-2 с.л. ситно нарязан див лук

Приготвяне:

* Сложете маслото в малка тенджерка и го стопете на ниска температура. Засилете малко огъня докато маслото леко забълбука. С лъжица отстранете пяната, която се образува по повърхността. Оставете го настрана да се охлади. След това го прецедете през цедка, като внимавате в прецеденото масло да не попадне от белтъка, който се е утаил. Сипете дивия лук и разбъркайте.

* Почистете рибата от кожата и костите. Накъсайте я на малки парченца и я смесете с всички останали продукти. Ако е нужно добавете сол.

* Сипете рибата в малки бурканчета или купички. Загладете добре повърхността и я залейте с маслото. Съхранявайте в хладилника. Да ви е сладко!





четвъртък, 16 юни 2016 г.

Сладки с Нутела





Тези сладки са с невероятно наситен вкус на шоколад и лешници. Лично аз намалих количеството на брашното, защото стават малко по-твърди, отколкото на мен ми харесва. Съответно, след като брашното е по-малко сладките леко се разливат при печене. Ако искате добре оформени сладки сложете 150 г брашно. Сладките от снимките са с повече брашно и затова имат хубава форма. След като престоят няколко дена стават изключително крехки. Заслужава си да ги опитате.

Продукти за около 25 сладки:

200 г нутела на стайна температура
1 яйце
100 г брашно
допълнително нутела за пълнеж






Приготвяне:

* Мисля, че няма по-лесни сладки от тези. Рецептата видях тук и реших да я опитам. Правих я поне три пъти, докато налучкам моя сполучлив опит. Увеличих нутелата и драстично намалих количеството брашно. Може да видите отигиналната рецепта и да сравните. Сами преценете на кой вариант да се спрете.

* В купа разбъркайте с лъжица или бъркалка нутелата и яйцето. Прибавете брашното и разбъркайте отново. Омесете за кратко с ръце. Ще получите тесто с консистенцията на мек пластелин. Не месете дъго, достатъчно е само съставките да се смесят добре и тестото да спре да лепне. В противен случай от топлината на ръцете започва да се отделя мазнината от нутелата. Тестото става трошливо и сухо. Това е всичко. Целият процес трае 2-3 минути.

* Постелете тава с хартия за печене. От тестото оформете топчета с големина на малък орех. Поставете топчетата в тавата и в средата на всяко направете вдлъбнатина с дръжката на дървена лъжица или с кутрето си. Разширете внимателно вдлъбнатините, доколкото ви позволява тестото, без да се разваля формата на бисквитите.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките за около от 10-12 минути. Не ги препичайте! Сложете нутелата за пълнежа в пош с малък накрайник. След като бисквитите добре се охладят ги напълнете и съхранявайте  в кутия. Да ви е сладко!






понеделник, 13 юни 2016 г.

Плодови фантазии



b2ap3_thumbnail_Frutsbgcover01.png


    Какъв специален ден! Чудя се дали е по-специален за мен или за Ева Тонева ... За мен е един от най-радостните дни в живота ми, тъй като тази прекрасница ми посвети своята втора книга "Плодови фантазии". За нея е специален, защото книгата е вече факт и е на пазара! Защото днес има рожден ден! Защото е обичана от всички! Всъщност, самата Ева е една много специална жена! Да е жива и здрава, да и е слънчево на сърцето и с лекота да постига всичките си мечти! Книгата може да купите тук:

https://payhip.com/b/AfyV

неделя, 12 юни 2016 г.

Руло с крем от бъз и ягоди

събота, 4 юни 2016 г.

Босилекова торта "Блоговодител"




Имах удоволствието и честта отново да бъда в състава на журито за определяне на годишните награди за кулинарни блогове 2016, организирани от "Блоговодител".  Тъй като нямах възможност да присъствам на събитието се включих онлайн. Създателите на "Блоговодител" - Илиян и Иво ме изненадаха изключително приятно, като ме удостоиха с един много висок приз. Да си носител на наградата "Кулинарно вдъхновение" е нещо повече от приятна изненада. Това е истинско признание, чест  и отговорност. Много, много съм щастлива и поласкана. Благодаря от сърце и на двамата за доверието и добрите думи. Благодаря на всички мои последователи, които успявам да вдъхновя. Това е симбиоза, аз се вдъхновявам от вас, вие от мен. Да споделяш с приятели това, което ти е на сърце и най-хубавото нещо. Да споделяш означава да обичаш. Благодаря, че ви има, скъпи мои читатели.
Честити награди на всички победители в тазгодишния конкурс на Блоговодител. Напълно заслужени признания! Моите адмирации за всички вас! Продължавайте да творите все така красиво и вдъхновено. Продължавайте да бъдете все така вкусни хора!
Много ми се иска да направя и аз нещо за "Блоговодител", да отвърна по някакъв начин на жеста им. Наричам тази торта "Блоговодител" и пожелавам на създателите на това чудесно кътче много здраве, усмивки и любов. Да продължават да ни водят из вкусния свят на българските кулинарни блогове!
   

Продукти за торта 20 см:

блат:

16-20 листа пресен босилек
60 мл олио
4 яйца
100 г захар
ванилия
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
сладкарска зелена боя по желание

крем:

500 мл течна пълномаслена сметана
80 г захар
ванилия
1 пакетче желатин: 10 г
500 г ягоди




Приготвяне:

* С пасатор пюрирайте до гладкост босилековите листа и олиото. Разделете жълтъците от белтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. С миксер разбийте белтъците на сняг. След като се сгъстят добре прибавете на тънка струйка половината от захарта и разбийте още 1-2 минути. Сипете останалата захар и ванилията при жълтъците. Разбийте на гъст крем. Налейте пасирания босилек и разбъркайте. Накрая прибавете брашното, примесено с бакпулвера, като го редувате с разбитите белтъци. Бъркайте внимателно с лопатка, а не с миксер. Загрейте фурната на 170*. Покрийте с лист хартия за печене голямата правоъгълна тава от фурната. Сипете вътре тестото и загладете. Изпечете блата за около 10-12 минути. Охладете и изрежете два кръга с големина 20 см.

* Залейте желатина с малко студена вода и го оставете да набъбне. Стопете го в слаба микровълнова фурна или на водна баня. Разбийте сметаната заедно със захарта и ванилията на сняг. Налейте стопения желатин и добре разбъркайте.

* Сложете единия блат в равна чиния за торта. Стегнете го с подрижен ринг, като от вътрешната страна на ринга поставите ленти ацетатно фолио. Отново по вътрешната стена на ринга подредете половинки почистени ягоди. Налейте 2/3 или малко повече от крема. Нужно е да оставите малка част от него за глазура. Върху крема поставете втория блат, а върху него излейте останалия крем и загладете. Приберете тортата в хладилника. Нужни са 4-5 часа за да се желира добре. След това отстранете ринга и ацетатните ленти, украсете с ягоди и поднесете. Да ви е сладко!

*** Тортата е много нежна и лека като вкус. Босилекът придава невероятна свежест без да доминира. Комбинацията му с ягоди е много добра и доста често се ползва в различни десерти. Тестото за блата е достатъчно за една стандартна торта с размер 26 см. Може да го изпечете на два отделни блата в кръгла форма. Тъй като аз го изпекох в голяма правоъгълна тава успях да отрежа от него два кръга по 20 см. От остатъците направих малки тортички в крадратни рингове за сервиране. Блатът е изключително подходящ за руло. Ако искате по-наситен зелен цвят сложете малко боя, босилекът не е достатъчен да оцвети добре сместа. Тортата е с малко захар. Ако обичате по-сладичко добавете още 1-2 с.л. захар в крема.