петък, 29 май 2020 г.

Бухти с извара и заквасена сметана




Едно предложение за вкусна закуска през почивните дни. За да зарадвате децата си може да изрежете от тестото различни фигурки с формички за сладки. От посочените продукти се получават бухти, достатъчни за 4-6 души. За двама половин доза е напълно достатъчна.

Продукти:

250 г фина неовкусена извара
100 г заквасена сметана
2 яйца
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода за хляб
няколко капки лимон или оцет
2 с.л. олио
около 350-400 г брашно

Приготвяне:

* С пасатор направете гладък крем от изварата, сметаната и яйцата. Добавете захарта, солта и содата, предварително угасена с няколко капки лимонов сок или оцет. Налейте олиото и с брашното омесете меко, леко лепнещо тесто. Прибавяйте брашното постепенно, за да получите гладка консистенция и точна плътност. Ако яйцата са по-големи брашното е до 400 г, но не слагайте повече. Дори и да лепне по ръцете ви, при разточване няма да има проблем. Нужно е само да поръсите плота с повече брашно. Може да приготвите тестото с миксер, като ползвате бъркалките за тежко тесто.

* Оставете тестото да почине за 10 минути, след което го разточете върху добре набрашнен плот с дебелина около 0,5 см. Нарежете го на парчета с предпочитана от вас големина и форма. На среден огън загрейте олио за пържене. Маслена баня не е нужна, достатъчно е в тигана да има 2-3 мм олио. Изпържете бухтите до златисто от двете страни. Сервирайте ги топли с конфитюр, мед, сирене и изобщо с всичко, с което обичате да хапвате подобни закуски. Да ви е сладко!





четвъртък, 21 май 2020 г.

Мариновани домати по руски




В русия обичат да похапват различни мариновани зеленчуци. Разнообразието е много голямо. Както на рецепти, така и като избор на зеленчуци. Любими са им пресносолите тип туршии, които стават готови за броени часове или дни. Днешната рецепта е съвсем лесна, но определено заслужава внимание. Маринованите домати са много вкусни и чудесно мезе за аперитив.


Продукти:

500 г дребни домати
2-3 скилидки ситно накълцан чесън
4-5 с.л. нарязан магданоз, копър, естрагон, босилек, риган или друга зелена подправка по ваш избор
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. едър лют пипер
1/2 ч.л. черен пипер

Приготвяне:

* Цепнете на кръст доматите откъм долната им страна, като ги прережете почти до долу.

* В купичка смесете всички останали продукти.

* Със сместа напълнете цепнатините.



* Сложете доматите в найлонов плик и добре го завържете. Приберете ги в хладилника за минимум 4-5 часа, като периодично разклащате плика, за да може сокът им да проникне равномерно навсякъде. Сервирайте ги цели, поляти с малко зехтин. Да ви е сладко!

*** Вече споменах, че може да ползвате зелени подправки по ваш вкус. Аз ги направих с магданоз и естрагон, получи се великолепен вкус! Лютият пипер придава съвсем лека нотка пикантност, но може да го пропуснете, ако не обичате люто. Не подценявайте захарта. Тя не само балансира киселинността на доматие, а и спомага за отпускане на соковете им и добро мариноване.




петък, 15 май 2020 г.

Боровинково-марципанови ролки





Тази година Дядо Коледа ми донесе мечтан подарък. Получих дехидратор, нещо, за което съм бленувала. Малък, за домашно ползване, но напълно достатъчнен за всякакви кулинарни експерименти. Досега в него съм сушила ябълки, ананас, портокали, киви, ягоди, моркови, цвекло, левурда и различни билки. Плодовете стават изключително конценрирани на вкус, а листните подправки запазват напълно свежия си зелен цвят. Другото, което пробвам в момента са ядливите цветя. Изсуших люляк, който останана с активен лилав цвят и аромат. Сега ще опитам листа от рози, карамфилчета, тагетис, метличина, теменужки и невен. Салати, предястия и десери са много по-ефектни, гарнирани със сушени цветове.


Днес по-скоро ще ви разкажа за бисквитените ролки, които виждате на снимката. Точна рецепта не е нужна. Изсуших боровинки, след това ги смлях с кафемелачка. Отново изсуших самата пудра, още веднъж смлях и пресях през сито на фина пудра. С 2-3 ч.л.  от боровинковата пудра премесих марципан. Получи се нежен лилав цвят и фин аромат. Е, бадемите са доста по-силни като вкус и боровинките малко се изгубват в марципана, но например, поръсвайки с тази лилава пудра различни десерти, визията на сервираната храна става съвсем друга. Освен това тя е и великолепен натурален лилав оцветител за всякакви кремове и глазури. (По същият начин направих и пудра от левурда.)
След това разточих марципана и увих в него бадемово-маслени бисквити, които предварително изпекох на малки рула. Нарязах на парчета, овалях краищата в сушени цветя и това е всичко. Споменах, че рецепта няма. Може да изпечете всяко любимо ваше тесто за маслени бисквити.
Надявам се да ви е харесала идеята с боровинковата пудра. Много исках да ви се похваля с този чудесен дехидратор, който ме провокира за нови и нови експерименти.

 

петък, 8 май 2020 г.

Лучено пиле




Изключително апетитно ястие! Пилето се маже подкожно с ароматен пълнеж от задушен лук и масло. Това прави месото сочно, уханно и много вкусно. Пече се върху подложка от червен лук, от който след това се получава великолепен сос! Заслужава да опитате.

Продукти:

1 цяло пиле
2 шалота или една глава кромид лук
120 г меко масло
150 мл бяло вино
1 дафинов лист
2-3 глави червен лук
1 глава чесън
1 малък лимон
1 с.л. сушен естрагон или друга подправка по избор
1-2 ч.л. нишесте
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин

Приготвяне:

* Нарежете шалотите на ситно. Прибавете естрагона и налейте виното. Задушете на среден огън до омекване на лука. Отхлупете съда и оставете течността напълно да се изпари. Дъното на тенджерата трябва да е почти суха. Охладете лука и го смесете с мекото масло, черен пипер и сол. Разбъркайте на крем.

* Почистете, измийте и подсушете пилето. Посолете го отвън и отвътре. С пръсти внимателно отлепете кожата му, като започнете откъм гърдите. За да достигнете по-навътре може да използвате мека силиконова шпатула. Бъдете внимателни, за да не се разкъса кожата. Прокарвайте я бавно с лек натиск надолу към месото. Под отлепената кожа сложете на части от маслото. Като масажирате се старайте да избутате маслото възможно по-далеч. Остатъкът от маслото сложете заедно с лимона в кухината на пилето. (За да е по-сочен лимона го надупчете и сложете за 20-30 секунди в микровълнова фурна.)

* Намажете по-дълбок съд за печене със зехтин. Нарежете червения лук на дебели кръгове, а главата чесън на две половини. Подредете ги на дъното на тавата, прибавете дафиновия лист и посолете. По желание добавете няколко клончета мащерка.

 


* Поставете пилето върху лука и захлупете съда, ако има капак. Ако няма го покрийте с лист алуминиево фолио. Печете 40-50 минути на 160*. Отхлупете съда и усилете фурната до 180*. Печете още половин час, докато месото се сготви напълно, а червения лук започне да потъмнява и карамелизира. Ако лукът загаря налейте малко вода. Трябва да е карамелизиран, но не загорял.

* Извадете пилето в голяма чиния. Претрийте през сито червения лук, чесъна и отделилия се при печенето сос. Сгъстете на котлона с малко нишесте, размито в 50 мл вода. Ако искате повече сос добавете 200 мл пилешки бульон и още една лъжичка нишесте. Овкусете със сол и черен пипер и сервирайте към печеното пиле. Да ви е сладко!






събота, 25 април 2020 г.

Капучино крем-супа от леща





Изключително нежна, фина и вкусна. Това я прави идеална за предястие, а поднесена в чаши е чудесна и за парти.

Продукти за 4-6 порции:

1 шалот или 1/2 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
1 малък морков
50 г глава целина
2 с.л. олио
125 г тъмна леща
400 мл зеленчуков или пилешки бульон
4-6 слайса сурово-пушен бекон
50 г масло
3-4 с.л. балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус
200 мл пълномаслено прясно мляко

Приготвяне:

* Нарежете на ситно лука, чесъна, моркова и целината. Задушете ги в олиото. Добавете лещата, залейте с бульона и варете на тих огън, докато лещата се свари.

* През това време запечете в сух тиган бекона до хрупкавост. Извадете го върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина. След като изстине напълно го натрошете на парченца.

* Към сварената леща прибавете маслото и оцета. Овкусете със сол и черен пипер. Пюрирайте фино. Гъстотата определете сами, винаги може да добавите още малко бульон, ако ви се стори много плътна.  

* Посолете млякото на вкус и го загрейте. Направете го на пяна с пасатор, но най-плътно и пухкаво става, ако ползвате уред за фрапе или приставката на кафемашината за млечна пяна.

* Разпределете супата в чаши. Отгоре сложете 2-3 с.л. млечна пяна и поръсете с бекона. Да ви е сладко!




четвъртък, 16 април 2020 г.

Кокосови целувки





Продукти:

2 белтъка
140 г захар
ванилия
2 щипки сол
настъргана кора от 1 лайм
200 г кокосови стърготини

Приготвяне:

* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта, като продължите да разбивате до получаване на плътен крем. Овкусете с ванилия, сол и кора на лайм (може да я замените с лимонова). Прибавете кокоса и разбъркайте с лъжица на гъсто тесто.

* Постелете тава с хартия за печене и загрейте фурната на 170*. С лъжица сипете купчинки от тестото (броят на сладките зависи от големината им). Ако искате целувките да имат равна повърхност гребвайте от сместа с малка лъжица за сладолед или с мокри ръце оформете топчета. Изпечете ги до златисто за около 15-20 минути (не ги препичайте, за да останат сочни отвътре. Поради тази причина също е по-добре да ги направите по-големи). След като изстинат по желание топнете дъната им в стопен шоколад. Да ви е сладко!