вторник, 9 септември 2008 г.

Оризова фритата




Ако ви е останал ориз от някаква гарнитура и се чудите какво да го правите, ето моето предложение . Маже да импровизирате с всички останали продукти според вкуса ви. Задължителен е само ориза. Да ви е сладко!




Продукти за 1 фритата

1 ч.ч. сварен и студен ориз
1 яйце
сол и черен пипер ва вкус
1 стрък пресен лук
50 г кашкавал
50 г шунка
1 морков
2 с.л.грах
1/2 главичка лук
1/2 ч.л.суха мащерка
1 скилидка чесън
1-2 с.л.олио






Приготвяне

* Нарежете на дребно лука, шунката, кашкавала, моркова и чесъна и разбъркайте.

* Подправете на вкус ориза със сол, мащерка и черен пипер. Прибавете яйцето и разбъркайте добре. Добавете всички останали продукти.

* Намаслете с малко олио дъното на тефлонов тиган (среден размер). Сипете ориза и добре го притиснете за да оформите плътна пита.  .




* Сложете тигана на котлон със средна температура. Печете фритатата докато се зачерви. С помощта на 2 чинии я обърнете за да се запече и от другата страна, като преди това сипете още малко олио в тигана. Когато първоначално я обръщате не ползвайте лопатка, а работете само с чинии, защото може да се разчупи има опасност да се разчупи. След това фритатата получава хрупкава коричка и можете спокойно многократно да я обръщате в тигана, докато прецените, че се е изпекла достатъчно.

* Поднесете фритатата топла със зелена салата или млечно чеснов сос.



7 коментара:

  1. Zdravei mila Ioli! Az sum ot Smolqn i kato vidqh ot galeriata tazi fritata si pomislih 4e e tradicionen patetnik:D Strahotno se polu4ava sigurna sum. Az paravq ponqkoga -eksperimentiram s moq patetnik - dobavqm nasturgana na edro nadenica ili krenvir6, slagam 4u6ka na drebno su6to, a kum qiceto dobavqm mlqko. Strahotno e da eksperimentira6, no nqmam tvoeto dar slovo pred kamerite;D Celuvki ot men!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей,Марианка,я дай рецепта за пататник.Никога не съм правила.С огромно удоволствие ще я споделя с всички тук!Яла съм само веднъж в Мадан,беше страхотно!А Родопите са изумително красиви!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, скоро открих блога ви.Имате прекрасен талант!
    По същество конкретно за тази рецепта.Снощи я приготвих.С приятелят ми останахме мн.доволни.За пръв път използвам ориз по този начин.
    Чудя се,ако сместа се сложи в малка тавичка и се изпече дали ще се получи нещо?
    Поздрави, Петя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Петя. Много ме зарадваха думите ти, благодаря! Радвам се, че ви е харесал ориза и по този начин. Да, спокойно можеш да направиш всичко и в тава и да го изпечеш. Но за да не ти залепне сложи на дъното на тавата хартия за печене и я намажи с малко зехтин или олио. След това си го изпечи спокойно.

      Много ще се радвам, ако решиш и занапред да следиш рецептите ми. Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови неща.

      Изтриване
  4. Здравейте! Много интересен начин за приготвяне на ориз и ми се иска да направя на моята дъщеричка, която е на 1г. и 4м., та въпроса ми е дали ще се получи добре в тава от йенско стъкло на фурна, защото ми се струва по-подходящ начин като за нея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, сладко бебче значи! От това по-голяма прелест няма! Разбира се, че ще направиш ориза за нея във фурната. Ако те притеснява шунката може да я замениш с малко сварено или печено пилешко месце. Да му хареса на мъничето. Благодаря ти за доверието, ще се радвам да опиташ. Надявам се да ви допадне, най-вече на бебка.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора. Ще заменя шунката, защото й готвя само с домашно месо. Предполагам, че ще й хареса. Лек ден!

      Изтриване