Сокът, необходим за глазурата направете сами по ваш вкус. Чудесно става с домашно приготвена лимонада, както и със сок от бъз. Прецедете непременно през фина цедка за да получите бистро желе. При полагане на желето бъдете внимателни! Тортата трябва да е добре пристегната с ринг, а желето трябва да е полутечно. Ако го излеете съвсем течно ще намерите целия хладилник потънал в сок. Казвам го от личен злощастен опит, непреценяйки добре, как логично трябва да се случат нещата. После чистих половин час, а най-много ме е яд, когато сама си отворя работа.
Тортата е великолепна! Горещо ви я препоръчвам. Изключително лека и фина. Най-вкусна е, ако престои един ден в хладилника преди сервиране. Кокосовите целувчени блатове просто се топят в устата! Един също много любим вариант на тази торта у дома е с крем от изцедено кисело мляко вместо с извара. За да остане лека тортата може да замените изварата с кисело мляко, но не с маскарпоне или крем-сирене.
И нещо за блатовете: лично аз не ги пека във форма. Върху лист хартия за печене очертавам два кръга с диаметър 20 см, като оставям разтояние помежду им. Разпределям по равно кокосовата смес и заглаждам. Изпичам в голямата тава на фурната. Тестото се разлива и се получават две платки около 24-26 см всяка, но точната големина не е от значение. Приятно майсторене!
Продукти за торта 24-26 см:
блат:
3 белтъка
120 г захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
100 г кокосови стърготини
50 г стопено масло
2 с.л. нишесте
крем:
500 г фина извара (рикота или кварк)
100 г пудра захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
400 мл течна пълномаслена сметана
15 г стопен на водна баня желатин
300 г ягоди, нарязани на ситно
глазура:
400 мл бистър сок по избор: от бъз или лимонов
10 г стопен на водна баня желатин
5-6 нарязани на резенчета ягоди
листа мента или маточина
по желание бели ядливи цветя
Приготвяне:
* За блата разбийте белтъците на сняг, прибавете постепенно захарта и разбийте до получаване на гъст крем. Подправете с ванилия и лимонова кора. С внимателно бъркане добавете кокосовите стърготини, смесени с нишестето. Накрая налейте маслото и отново разбъркайте. Изпечете сместа на два блата в тортена форма, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 150* фурна, докато блатовете се изсушат и станат твърди, хрупкави и златисти. Непременно изчакайте добре да се охладят преди да ги махнете от хартията. От маслото стават изключително крехки и ще се начупят, ако са топли.
* За крема разбъркайте изварата със захарта, ванилията и лимоновата кора. Сметаната разбийте до пухкаво, а не на твърд сняг. Сипете течния желатин в изварата и разбийте с миксер. Добавете сметаната и добре размесете, като бъркате с лопатка. Накрая сложете ягодите. Оставете крема на студено, докато започне леко да се стяга, но все пак трябва да е течен.
* На дъното на равна тортена чиния поставете единия блат. Пристегнете го с ринг за торта, като поставите от вътрешната страна на стените ленти ацетатно фолио. Излейте 2/3 от крема и похлупете с втория блат. (Ако желаете отстрани цялата торта да е в крем, оставете 1 см разтояние между ринга и блата. Така кремът ще се стече отстрани.) Сипете отгоре останалия крем и приберете в хладилника до пълно желиране на тортата.
* За глазурата смесете сока с желатина. Също като при крема оставете на студено, докато започне леко да желира. Върху добре стегнатата торта излейте малко от глазурата. Оставете за час в хладилника за да се стегне. Чак след това подредете отгоре ягодите, ментата и цветчетата. Внимателно излейте останалия сок. Сервирайте тортата чак след като и глазурата е добре желирана. Да ви е сладко!
Йоли,
ОтговорИзтриванеОпитах се да направя кокосовата торта, но имах проблем с блатовете.По рецепта кокосовите стърготини са 180гр.Когато ги прибавих към разбитите белтъци сместа стана на трохи.Срува ми се, че количеството е голямо. Колко трябва да бъде?
Милена Николова
milenanikolova@abv.bg
Милнче,така си е по рецепта.Тя ми е от мой колега и аз си я спазвам.Тестото наистина става на трохи.Блатовете са много ронливи и доста сухи.Виж на снимката,направо си личи колко са сухи.Ако искаш просто намали кокоса.Сложи 100г и така ще получиш по-меки блатове,които ще приличат на кокосови целувки.И ако стане по-добре ще ми кажеш и аз ще коригирам рецептата.
ОтговорИзтриванеЙоли,пробвах тортата и се получи доста вкусен десерт - лек и ефирен. Нямах проблем с блатовете, но замених замразените череши с пресни ягоди, а желатина добавих към сметаново-млечния крем. Продължавам да опитвам дългия списък от предизвикателства (рецепти)и се надявам на успех!
ОтговорИзтриванеЗабравих да спомена, че и пилешлите филенца с майонеза са перфектни.
Благодаря ти!
Ех,Тони,златна си ми ти. Да вие сладко. И да,с ягоди определено е по-добре. Любимият ми плод! Благодаря ти мила.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, и аз направих тортата но сложих вишни вместо череши. Стана страхотна, всички вкъщи много я харесаха.
ОтговорИзтриванеМного,много благодаря.Да ви е сладко на всички!С вишни ще е още по-добре,сигурна съм.
ОтговорИзтриванеЙоли, възможно ли е в блатовете вместо кокос да се сложи нещо друго, например орехи, защото в къщи не обичаме кокос.
ОтговорИзтриванеПоздрави Ели
Може Ели.Как да не може.Веднага заместваш кокоса с някакви смлени ядки и туй то!Пробвай с тези,които обичате най-много.
ОтговорИзтриванеПривет, Йоли!
ОтговорИзтриванеИ тази вкусотия беше изпробвана в кухнята ми:) Всички много я харесаха, наистина много лека и приятна торта! Благодаря ти!
Само че, като че ли малко разминаване в тази рецепта тук и това, което ни показа в предаването. И то по-скоро в изпълнението... Тук пише плодовете да се кипнат с малко захар и да им се добави желатина, а в предаването не беше така, и желатина го добави към млечната смес. Със сигурност нищо не се променя откъм вкус :, но при мен се промени откъм цвят, защото ползвах замразени плодове, плюс това бяха микс, а не само ягоди, пуснаха си сок и той оцвети крема в лилаво-розово, та стана далеч по-цветна торта:)Но пък мноооого вкусна! Не я снимах, защото пропуснах да го направя веднага след като я украсих с белтъците, а на другия ден вече украсата се беше разляла, да не кажа изчезнала:))) Важното, че тортата си беше там, цяла:)
Та така с моята твоя лека кокосова торта:))
Благодаря ти още веднъж, със сигурност като излязят пресните ягоди/череши/вишни ще я направя пак и този път не толкова розова:)
Поздрави, мила:)
Ема
Така е Еми.Чисто технологично предаването не позволява да се изпълняват някои подробности от рецептите ми,които са тук в блога.Затова и доста от тях съм променила.Но наистина няма значение.Избираш си този вариант,който ти харесва повече.Благодаря ти мила.Радвам се,че опита тази торта.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли
ОтговорИзтриванеКазвам се Лина Гръклянова и те гледах всеки всеки път в твоето вкусно предаване. Искам да те попитам защо изчезна от екран? Ще те видим ли отново в кухнята и по-специално в сладкарницата? Липсваш ни...,
а колкото до тортата искам да те попитам относно желатина трябва ли да е разтворен на водна баня, когато го слагаме при ягодите или може директно от пакетчето? И трябва лида сложа желатин в крема, за да стегне? Поздрави:)
Благодаря ти Лина,много се радвам,че харесваш и гледаш Юлисима. Всичките заснети епизоди вече бяха излъчени и затова в момента предаването е спряно.Предполагам,че ще почнат да го повтарят по някое време.А дотогава ще се радвам да ми гостуваш тук!
ОтговорИзтриванеКремчето става доста гъсно и без да му слагаш отделно желатин.Написала съм той да се прибави към топлите плодове за да се разтвори от горещината им.Така не е нужно да го разтопяваш отделно на водна баня.После,като смесиш тези плодове,в които вече има желатин с крема - готово.Стяга се допълнително.Но ако обичаш напълно желирани кремове,винаги можеш да сложиш още 20г стопен на водна баня желатин отделно в крема.Реши сама.Благодаря ти още веднъж за хубавите думи.
Здравей, Йоли! Отново предложих на гостите си от твоите изкушения! И понеже нямах ягоди в момента направих варианта с банани, от горе върху крема сложих пласт разбита заквасена сметана,направих широк бордюр от кокос а вътре наредих захаросани в маджун /от захарно цвекло/ и желатин кръгчета от банани. И не мога да ти опиша каква чудесия стана! Едвам успях да снимам една част от тортата. Вкуса е страхотен, тортата стана лека, приятно мека, и киселото мляко и придава лек свеж вкус. Отново ти благодаря за чудесната торта! Жени
ОтговорИзтриванеНе,не,аз на теб благодаря!За доверието,старанието и милите думи.Много ме зарадва.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли,а може ли да сложа една част от кокоса в блата,останалото да е за украсата отстрани?
ОтговорИзтриванеДа,разбира се.Можеш да сложиш по-малко кокос в блата и да запазиш за украса.В този случай блата ще стане по-белтъчен,като целувка.Тогава го суши малко по-дълго време и на по-ниска температура.Благодаря и успех с тортата.
ОтговорИзтриванетази торта ни е любима, но аз я приготвям с компот от ананас. Само че имам питане за блатовете. На снимката ми изглеждат хрупкави и по -дебелички, а моите стават меки и тънки, явно нещо бъркам в печенето.
ОтговорИзтриванеАми незнам, може просто да слагаш по- тънък слой белтък, а при мен да е по- дебел. Важното е, че ти харесва. Благодаря ти сърдечно!
ОтговорИзтриванетортата стана мноого страхотна . Наистина лека лятна торта . Отгоре наредих малини и ги желирах с червено желе за торти от Кауфланд .Благодаря за идеята :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Мона. Благодаря ти, че опита тази торта. Много съм щастлива, че си я харесала! Слънчево лято ти желая!
ИзтриванеЗдравейте! Ще стане ли добре ако направя обикновен ванилов блат и към него добавя кокоса?
ОтговорИзтриванеЗдравей Вале. Разбира се, че ще стане! Направи така, както ще ви е най-вкусно. Това му е хубавото на готвенето, че винаги можеш да импровизираш. Задължителни неща няма! Надявам се да ви хареса тортата. Благодаря ти.
ИзтриванеЗдравейте. Може ли да уточните приблизително дебелина и диаметър на блатовете?
ОтговорИзтриванеМиглена, отговорих ти вече в сайта. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.
Изтриванездравей,искам да попитъм тортата като престои умекват ли блатовете,можели да престои с крема да не попие и да омекне,тъйкато съм правила торта с блатове от целувки и тя не може да престоява много с крема защото блатожете се разтварят от крема?
ОтговорИзтриванеАбсолютно си права, така е. Омекват и някои дори се разтварят, ако са само целувчени. Но тук има кокос, който държи цялата структура. Първият ден тортата е направо хрупкава. На втория и третия е супер. Незнам колко време имаш предвид да престои, но за 3-4 дена ще е в чудесно състояние. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.
ИзтриванеАх, Йоли, благодаря! Обрах точките... Лесно се получи и ужасно вкусно :-) Става ми любима от раз, даже тригодишният ми син каза, че тортата била: ммммм, много хубава, мамо :-)
ОтговорИзтриванеЕх, че се радвам! Много ти благодаря, че я направи и се отби тук за да напишеш тези мили думи! Да ви е сладко на всички, най-вече на малкото човече!
Изтриване