петък, 24 април 2009 г.

Шоколадови листа





Специално за Марги ...

В този пост ще покажа как можете да си направите шоколадови листа. Много са лесни, ефектни и вкусни. За целта са ви необходими няколко листа от роза ,малко стопен шоколад и четка за рисуване.

* Първо стопете шоколада на водна баня. Напомням основните правила, които трябва да спазвате когато разтопявате шоколад :

В никакъв случай водата не трябва да завира.

Не слагайте шоколада в метален съд.

Внимавайте да не попадне вода в него.

* Винаги темперирайте шоколада, ако искате той да се отлепя лесно и да остане лъскав. Не е нужно да имате термометър за шоколад за да направите това. Сега ще ви обясня как става. Стопете 2/3 от шоколада и добре разбъркайте до хомогенност. След това прибавете останалите парченца шоколад. От топлината на вече стопения шоколад те ще се размекнат и също ще се стопят. Разбъркайте отново добре.Това е.

* Разбира се, можете да разтопите шоколад и в микровълновата фурна, но трябва много да внимавате - опасността да загори е голяма. Задължително трябва да намалите фурната на минимална мощност. Аз понякога ползвам дори функцията за размразяване за тази цел. Но за да сте сигурни, стопете го на водна баня.

* Измийте листата и добре ги подсушете. Нанесете с четчица внимателно шоколада по вътрешната страна на листата. Там жилките са по-изпъкнали и ще се отпечатат по-релефно върху шоколада. Оставете листата да се втвърдят първо на стайна температура, а след това ги приберете в хладилника.

* Внимателно отлепете листата като започнете откъм дръжката. Ако при отлепването листото се счупи, просто намажете пукнатината с малко шоколад и отново оставете да се втвърди. Съхранявайте листата в хладилник до момента на използване без да отлепвате зелените листа предварително. Направете това преди самото украсяване на сладкиша.






* Можете да използвате всякакви листа, стига да не са от отровни растения и да не са мъхави. Добре е листата да са по-жилави и дебели. Ако са много тънки няма да се отлепят добре.

Това е всичко. Сами виждате,че е лесно. Опитайте и вие.



.

4 коментара:

  1. Ухааааааааааа ... благодаря ти :)))
    Страхотно интересно изглежда. Непременно ще опитам да си направя шоколадови листенца!!!
    Хе хе хе ... колко симпатично се получи ... ще съм .. маргаритка с шоколадови листа :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Направи шоколадова маргаритка. За целта изсипи част от стопения шоколад в найлоново пликче.Отрежи му връхчето на единия ъгъл (малък отвор) и просто си нарисувай една маргаритка върху хартия за печене.След като се втвърди шоколада много лесно се отлепя.И ето ти шоколадова маргаритка с шоколадови листенца.

    ОтговорИзтриване
  3. Отличная статья! большое спасибо автору за интересный материал. Удачи в развитии!!! :)
    --
    http://www.miriadafilms.ru/
    [url=http://mpeg4.com.ru/index.shtml]Приключения скачать[/url]

    ОтговорИзтриване
  4. якоооооооооооо!

    ОтговорИзтриване