четвъртък, 25 март 2010 г.

Торта Ривиера





Продукти

За блата

190 г меко масло
90 г пудра захар
12 г какао
2 яйца
5 жълтъка
225 г стопен на водна баня натурален шоколад
8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар
1 ванилия

За лимоновия пласт

90 г захар
2 яйца
65 мл прясно изцеден лимонов сок
120 г меко масло
кандирани лимонови корички
1 ванилия

За шоко муса

70 г захар
3 жълтъка
1 яйце
1 ванилия
170 г стопен на водна баня натурален шоколад
240мл пълномаслена сладкарска течна сметана

Приготвяне

* Блат : Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и добавете яйцата и жълтъците. Към тях сипете какаото и шоколада и разбъркайте.Отделно разбийте белтъците на твърд сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията и продължете да разбивате докато тя се стопи напълно.Внимателно смесете избитите белтъци с шоколадовото тесто като бъркате с лопатка.Изпечете готовото тесто на три отделни блата върху хартия за печене в предварително загрята на 170*фурна.




* Лимонов пласт : Разбийте на водна баня захарта и яйцата на пухкав гъст крем.Охладете и прибавете лимоновия сок,предварително прецеден.Сложете маслото и ванилията и разбийте добре крема за около 5 мин. Разбивайте в дълбок и тесен съд,защото много пръска. Отначало крема ще изглежда като пресечен,тъй като се отделя маслото от водата,но в процеса на разбиване се сгъстява и хомонегизира.Накрая сложете кандираните корички.Ако нямате такива просто настържете малко прясна лимонова кора.Сложете сладкарски ринг в тавичка,покрита с хартия за печене и сипете в него крема.Загладете го и го сложете във фризера за 4 часа.Ринга трябва да е с диаметър приблизително 1см по-малък от диаметъра на формата,в която ще печете блатовете.Както виждате на снимката като изсипете крема излишната вода от него се отцежда и остава само замръзнал крем.





* Мус : Разбийте на водна баня жълтъците,яйцето и захарта на гъст крем.Махнете от котлона и продължете да разбивате до пълно охлаждане.Към яйчната смес прибавете стопения шоколад.Избийте сметаната на сняг.Внимателно съединете двата крема като бъркате с лопатка.

* Сглобяване : Върху първият блат намажете малко шоколадов мус. Сложете върху него замръзналия лимонов крем и покрийте отново с мус.




Сложете вторият блат,сипете мус и завършете с последния блат.Намажете тортата отстрани и отгоре с мус и украсете по желание.




Това е една много вкусна и изискана торта.Благодаря на моята приятелка Зоя за страхотната рецепта.В никакъв случай не сиропирайте блатовете.Те са без брашно и са много леки,меки и въздушни.Сиропирането ще ги разкаши.Не ползвайте и алкохол в тортата.Оставете да изпъкне свежестта на леко киселия и ароматен лимонов крем.Ако много държите на алкохола може да ползвате само лимончело или друг лимонов ликьор в крема,но той е достатъчно ароматен и не се нуждае от това.И последно .... ако не се притеснявате да консумирате сурови яйца не е нужно да ги разбивате на водна баня.Да ви е сладко.





86 коментара:

  1. Прекрасна е, Йоли :))
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли,
    още едно прекрасно предложение.
    Много елегантна, изискана торта с фин и нежен вкус - Твой стил!
    Благодаря за споделената рецепта и чудесна презентация.
    Честит празник Благовещение, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Страшна торта!
    Сочна, вкусна и много шоколадова!
    И много, много нежна с тази украса.

    Честит празник, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. О, Йоли, изглежда невероятно! За вкуса само мога да предположа. Ще бъде изпробвана при първа възможност!

    ОтговорИзтриване
  5. Много елегантна и красива!
    И сигурна съм,вкусна!
    Честит празник и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, тортата е много красива, а като съдя по рецептата - невероятно вкусна!
    Благодаря, че сподели още едно от твоите неверояти кулинарни изкушения.
    За мен ще е голяма чест да приемеш тази награда
    Успешен, усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Неверояно нежна и ефирна торта, с любимата ми комбинация - шоколад и цитруси :-)

    Йоли, страхотна си, приеми моето най-голямо възхищение!

    Имам един въпрос - с какво си украсила тортата острани? :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежа невероятна, дори и приготвянето на блата може да разтопи човек... да не коментираме крайният резултат...

    ОтговорИзтриване
  9. Дани,Диди,Пепи,Ивейн,Краси,Лети,Ирина,Михаела .... благодаря ви от сърце момичета.Правите ме щастлива,знаете го.

    Ирина,тортата отстрани е панирана с орехов гриляж.Но тъй като ми се искаше да е тъмна го смесих с малко какао.Така карамелизираните орехи станаха тъмно кафеви.

    ОтговорИзтриване
  10. Тортата изглежда страхотно!! Мъжът ми има 40 годишнина на 16ти и смятам да се пробвам да я направя. Йоли, може ли да попитам дали може да се направи тортата 1 ден преди да се консумира(например вечерта за консумация за обеден десерт) или е най-добре да се направи на деня?

    ОтговорИзтриване
  11. Боби,много се радвам,че си се спряла на тази торта.Разбира се,че може да се направи един ден предварително.Даже 2 дена ще е още по-добре. Ако имаш и други въпроси не се колебай да ме попиташ.С радост ще ти отговоря,защото не винаги успявам да бъда точна и разбираема в обясненията си. Благодаря ти за избора,много се радвам.

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,
    направих я! Благодаря ти за страхотната рецепта и обясненията стъпка по стъпка. Вкусът е очарователен, мъжът ми вече й е фен.
    Можеш да надникнеш в блогът ми за един друг вариант на декорация на тортата.
    Слънчев и усмихнат ден, Йоли

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, следя блога ви от доста време и се възхищавам на прекрасните рецепти, които споделяте с нас.
    Имам няколко въпросчета за тортата.
    12 гр. какао колко са горе долу/1с.л.
    Как правите глазурата на тортата, изглежда много апетитна.

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,тортата ти е повече от изкусителна. Снимките са прекрасни,а семплата и изчистена визия е точно по мой вкус. Благодаря ти мила за доверието.Много ме зарадва.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте анонимен.Съжалявам,че се обръщам така към Вас,но не сте посочили име.С радост ще ви отговоря на въпросите,но първо искам да Ви благодаря за милите думи. Много се зарадвах и дано и занапред да Ви се харесват предложенията ми.

    12г какао са наистина толкова,колкото сте предположили и Вие. Написала съм го така,както си е по рецептата,но никога не съм го мерила.Нямам чак толкова чувствтелна везна,а и не смятам,че е нужно.Искам да си призная,че винаги в рецептите си слагам по повече какао,ако е 1с.л. слагам 2.Затова не се тревожете и не мерете какаото,а аз сега веднага за улеснение на читателя ще редактирам това и ще го напиша като 2с.л.,а не като 12г.Благодаря,че ми обърнахте внимание,наистина тази мярка е доста неудобна.

    Глазурата .... не съм я написала,защото обикновено всеки сам избира как да завърши тортата,която прави.В случая аз избрах най-обикновен крем - ганаш.Примерни мерки ви казвам,защото никога не премервам точните количества за тази глазура : 1ч.ч.течна сметана се затопля до кипване.Отстранява се от огъня и в нея се сипва 150г начупен черен шоколад.Разбърква се до гладкост и се изсипва върху тортата като поизстине малко,но все пак да е леко топла за да може да се разнесе равномерно.Гъстотата си зависи от вас,можете да добавите още шоколад или пък да разредите с още сметана.Всякак е много вкусно.Надявам се да съм била полезна.Още веднъж благодаря за топлите думи.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, тортата изглежда божествено, както и всичко останало което правиш!
    Непременно ще я пробвам! На моят мъж му наближава Рожденния Ден (след 3 седмици).
    Имам един въпрос - с какво си я облепила отстрани? Изглежда много красиво! Небрежно и в същото време изискано.

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Ах,Руми ... пак ти се извинявам за късния отговор.Ти вече сама си разбрала,предполагам.Това си е най-обиквовен гриляж (ситно натрошени карамелизирани ядки),но тъй като ми се видяха светли просто сложих в тях 1 с.л.какао и така станаха кафеви.Това е.

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти скъпа Йоли! Няма проблем! Просто изглежда много красиво и семпло и ми беше интересно. :)
    Вероятно тази ще е следващата за пробване. Много вкусно звучи!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте, Йоли. Казвам се Яна, но нямам регистрация и за това реших да Ви пиша като анотимна. От доста дълго време следя блога Ви, но едва сега се осмелих да пиша, защото имам нужда от помощта Ви. Каквито и думи да употребя, те ще са слаби за да опиша невероятните кулинарни произведения,на които ни правите съпричастни. Показах блога Ви и на приятелките си и те са възхитени и като децата искаме да направим всички рецепти-толкова са изкусителни. Правила съм някои от представените тук салати и предястия и гостите ми са били очаровани, а най-вече съпругът ми, който се гордее пред тях със способностите на жена си.:) Омъжена съм от скоро и желанието ми е винаги да му поднасям нещо красиво и вкусно. От тортите съм правила торта Естерхази (великолепна е) и Бърза ягодова торта. В последната съпругът ми се влюби и използвайки рецептата и, но като я удесеторих, му правих и торта за рожденния ден на три етажа:най-долния правоъгълен(в най-голямата тава, която се събира във фурната),втория триъгълен и най-горния кръгъл. Всеки от етажите беше с по три блата, като освен традиционния крем на ягодовата торта импровизирах и с млечен крем, подобен на този от Естерхази и замених ягодите с банани, защото за 29-ти ноември не успях да намеря ягоди.
    Сега предстои празника Свети Валентин и имам голямо желание да се пробвам да направя торта Ривиера, но някои неща не са ми ясни и ще ти бъда много благодарна ако ми помогнеш.
    Първо: нямам електронна везна и ми е трудно да се ориентирам в грамажите на продуктите. Има ли възможност да ми ги кажеш в чашки и лъжички :)
    Второ: Моля те обясни ми как се правят кадрираните лимонови корички и ореховия гренаш , защото едно от нещата, което ме привлича в рецептите е изчистената и изящна украса, която предлагаш.
    и Трето: Моля те, когато имаш възможност да ми предложиш някоя обикновена тортичка, с пандишпанови блатове и млечен крем, защото съпругът ми обожава точно това.
    Олеле, извинявай. Без да усетя съм минала на "ти" в писането, но те чувствам толкова близка, като приятелка на която мога да се доверя и знам, че няма да ме подведе, защото ако не успея всеки ден, поне през ден-два влизам в блога ти и си търся подходящи и интересни красоти. Поздрави Яна.

    ОтговорИзтриване
  20. Мила Яна,разбира се,че ще си говорим на "ти".Не са нужни официалности тук,защото те само дистанцират,а на мен наистина ми е много приятно да чувствам читателите си по-близо до себе си.

    Благодаря ти от сърце за хубавите думи.Наиситна си много мила.Продължавай така да глезиш съпруга си.Нямаш си представа колко е важно това,а е приятно и за двама ви.

    Скоро ще публикувам точно такава лесна и простичка торта,за каквато ме питаш.Много е вкусна,но най-важното е ,че е ефектна и лесна.Ще ти хареса.Само ще ме изчакаш може би другата седмица,че май ми се насъбра много работа и няма да успея преди това.

    Сега за Ривиера - супер добър избор!Много стилна и вкусна торта.Гриляжа,с който отстрани е панирана тортата е от камамелизирани орехи,които после са счукани или смлени ситно.За да ги направя тъмни ги обърках с 1 лъжичка какао и им сложих и малко какаови бисквити,също ситно натрошени.При панирането на тортата обикновено я държа с едната ръка отдолу,а с другата с шепи залепям от гриляжа отстрани.На плота обикновено постилам хартя и всичко свободно пада върху нея.Така тортата може мого добре да се украси отстрани,без да се разваля.А всичко,което падне върху хартията после си го събирам и го ползвам за друга торта или сладкиш.

    Лимоновите корички можеш да си ги направиш сама.Погледни в каталога ми при сладките неща.Намери рецептата за "Портокалови резенки в тъмен шоколад".Там съм написала как ги правя аз.С лимоните е същото.Тези,които виждаш върху тортата така са правени.Но можеш да си ги купиш готови от големите супермаркети.Продават ги в курийки нарязани на кубчета.А най.лесното е просто да си настържеш прясна лимотова кора.Хич не ти и трябва друго.Трябва ти само свежия аромат на лимона.

    Мерките - маслото е почти едно цяло пакетче голямо масло без 2 пръста,така да се каже.

    Пудрата захар - около 3 или 4 пълни супени лъжици

    какаото - 2 с.л.
    шоколада - 21/2 шоколада от магазина
    125г захар - 1 непълна чаена чаша.

    60мл лимонов сок - премери в една ракиена чакша.Тя е обикновено 50мл.
    120г масло - половината на големия пакет.

    240мл сметана е пълна догоре ч.ч.и още малко,но можещ да мериш в ракиените по 50мл.

    Шоколада за муса - сложи 2 шоколада.

    Мерките не са чак толкова задължителни.Не се притеснявай,ако нещо е малко в повече или по-малко.Особено пък със захарта.Подслаждай на вкус.И винаги опитвай храната,каквото и да готвиш.Ако на теб ти харесва,то и на другите ще им хареса.

    Ганаша - писала съм,че всеки може да украси тортата по негово усмотрение.Моята е с ганаш.Ако ти харесва,ето как се прави : загрея на котлона до кипване 1 ч.ч.сметана,махни я и сипи в нея 2 начупени на парченца шоколада.Разбъркай всичко добре с бъркалка до хомогенна смес.На края прибави 1с.л.масло за блясък.Залей тортата с още топлия ганаш и го остави да се разтеече от самосебе си по стените.Но преди това трябва да си украсила борда и.Това е.

    Успех ти желая и ако има още нещо,което те интересува с радост ще ти отговоря.Благодаря ти още веднъж за вниманието и хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, Йоли. Яна съм. Направих я, не издържах, още миналата събота, но нямах време да пиша. Вълшебна е. За Свети Валентин ще я направя отново. Благодаря ти, че те има.
    Чакам си пандишпановата тортичка с млечен крем :) Всичко добро!

    ОтговорИзтриване
  22. Ах,Янче,не можеш да си представиш колко много се радвам.Страхотно е това,да прочетеш такива думи рано сутрин.Сега ще ида пак усмихната на работа.Благодаря ти миличка и да ви е сладко.А тортичката за която ти говорих ще я напиша на 10.02 за св.Валентина мъченица.Така съм си я нарекла,защото майка ми тогава има имен ден.Благодаря още веднъж и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  23. Здарвей, прекрасна Йоли :).Щастлива съм, че ни учиш как да изпълним кухните си със красота :) и сякаш от свякъде блика обич и нежност :)).

    Ще се опитам на приготвя тази Фантастична торта, но би ли ми написала с какъв диаметъре или нещо такова, за да преценя съдовете.

    Поздрави и весели празници: Малина. :)))

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей Малинче. Пробвай я тортичката,блатът наистина е страхотен! Изпечи си го в стандартна форма за торта ... те май бяха 22 или 24см. Може на 2 пъти да го изпечеш. Става много фин и някак си кремообразен заради малкото брашно в него. Хубави празници ти желая.

    ОтговорИзтриване
  25. Супер,Йоли :). Всичко беше наред с формата,дозата е точна. Направих за втори път Ревиера-та,първият нещо не ми се получи с лимоновия пласт и с всичко.НО сега е магия!
    Когато опекох блатовете изглеждаха като сухари отвън, но пък много крехки и след съединението :)всичко си доиде на мястото, можеби поеха влажност от муса... Лимоновият пласт така я освежава, че неможехме да спрем да хапваме..:) Доставих голямо сладко удоволствие на всички !!! Благодаря ти, че така добре си обяснила всичко по рецептите-ясно, точно и подредено.Радвам се, че те открих...:)

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря ти Малина!Много се радвам,че сте харесали тортата.Тя наистина е много фина.Да ви е сладко!Е ... имаш страшно вкусно име!

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей, Йоли, аз искам да те попитам как разбиваш яйцата и захарта на водна баня, защото това на мен май ми е най-трудната част от приготвянето, или може би нямам подходящи съдове .. Много благодаря предварително. Маргарита

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Марги.Яйцата се разбирав на водна баня в някаква стъклена или пласмасова купа, която си сложила в тенджера с вода. Водата трябва да е горе долу до половината на купата.Важно е да е гореща,но да не завира за да не се сготвят яйцата.И след това разбиваш с миксера както си е така купата ти в горещата вода докато получиш хубав гъст крем и докато утроят обема си.Това е.Принципно яйцата се разбиват на водна баня с една единствена цел - да се темперират и да не се ядат сурови.Няма вищо сложно,не се притеснявай.Успех с тортата и благодаря за довериет

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей, Йоли :) Да за името ми също обичат да казват малинка-капинка,когато съм ядосана ;).
    А аз отново ще те тормозя с въпросче(прости ми)^_^. Тъй като блатовете са доста кремообразни,немога да преценя колко да ги пека. 15 мин. закрити(защото в противен случай се издуват и изсъхват отгоре)и следва 10 мин. открити. А след като я сглобя, така се стяга, че си хващам парченце с ръка и така си гризкам. НО изобщо не искам да кажа че не е добре така, напротив невероятна е! Но на мен ми се искаше с една идейка да е по-като сочна. Та се чудя дали не прекалявам с пекането?! МОга и по-суровички да ги оставя, но ми се иска ти да кежеш. Благодаря, предварително :)))

    ОтговорИзтриване
  30. Не,няма да си Капинка днес! Няма да се ядосваш!Наистина не прекалявай с печенето на блатовете.Не се притеснявай,че ще останат сурови.Не са!Просто в тях няма брашно.Единственото,което ги стяга са белтъците и какаото.Наистина трябва да останат леко кремообразни вътре.15 минути стигат,не ги печи повече.В зависимост от фурната може и по-малко даже да искат печене.Проверявай с клечка.Тестото трябва да е меко,но да не лепне.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей Йоли, вчера направих тази торта. Получи се невероятно вкусна, сочна и шоколадова торта. Благодаря ти за рецептата.

    Малко ми се понапукаха блатовете, но след като ги сглобих не си личеше :)

    Поздравления за таланта ти и невероятните рецепти, които ни предлагаш.


    Ели

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря ти Ели.Много се радвам,че е станало добре.Винаги съм казвала,че ако нещо се случи с едно торта,някакъв фал ... винаги може успешно да се прикрие при сглобяването и декорацията.Сама си усетила това!Браво на теб.Страхотно ме радваш ти!Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  33. здравей Йоли аз сам твой голям почитател и следя винаги твоя сайт , правила сам много от твоити рецепти които виноги ми си получаватстрахотно.Напоследак гледам рецептата за торта Ривиера решила сам да я направя за нова година и мисля да я украсуя с фондон но се притеснявам да не стане тварде тежка и сладка би ли ми дала савит

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря ти от сърце,мила.Много се радвам.Но не те съветвам да я покриваш с фондан.Точно тази торта е много изискана като вкус,много нежна като консистенция и лично аз съм убедена,че фондана ще я развали.Като вкус имам предвид.Моето скромно мнение е,че той разваля вкуса на всичко,само е красив.Но както решиш,разбира се.Има хора,които харесват вкуса на фондана.Наистина е въпрос на вкус.

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей, Йоли! Възхитена съм от нещата, които приготвяш! Казвам се Таня, но влязох като анонимен за по-лесно:)))Отново изразявам възхищението си от красивите и вкусни изненади. Йоли, искам да те попитам тази вълшебна торта за колко човека би стигнала, тъй като на мен са ми необходими 11-12 парчета, а не знам дали точно тя би ме удовлетворила. Благодаря предварително и успех!

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря ти Танче! Много си мила.

    Разбира се,че от тортата ще излязат 12 парчета,не се притеснявай. Първо я разрежи на кръст на четири части. А след това всяка четвъртинка на още три парчета. Така ще са съвсем еднакво и точно нарязани. А ако искаш да са по-тънки,всяка четвъртина я нарежи на четири. Така получаваш 16 парчета. Хубав ден и благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте и от мен,прекрасна торта.Казвам се Мая,и ви се възхищавам на това което правите.След броени дни имам рожден ден и искам да направя тази тортичка,като я гледам и се разтапям по нея,нямам търпение да я опитам.Въпросът ми е в това че формата ми е 26 см,и не знам как да разпределя продуктите,да ги удвоя или утроя...ще се радвам да се включите със съвет :)

    ОтговорИзтриване
  38. Благодаря ти много Мая.Така си мила с мен!Радвам се,че си решила да направиш тази торта.Чудесна е наистина.Не се притеснявай за продуктите.И така да ги оставиш не е беля.Просто тортата ще стане малко по-ниска.Но ако искаш увеличи всичко с 1/3. Не е нужно повече.Изчисли си продуктите и това е.Успех и отново ти благодаря.

    ОтговорИзтриване
  39. Здравей,Йоли ! В момента правя твоята торта "Ривиера",но мусът ми стана рядък.Би ли ме посъветвала как да го сгъстя.Благодаря за уникалните рецепти които ни предлагаш!

    ОтговорИзтриване
  40. Мила,дано не се включвам прекалено късно.Опасявам се,че е така.Принципно да знаеш - като се втечни един крем просто му сложи желатин и готово.В случая с този крем няма как по друг начин да го сгъстиш.Можеш да му сложиш допълнително разбито масло, но ще стане тежко.Благодаря ти,че опита.Чакам с нетърпение да кажеш дали е било вкусно.

    ОтговорИзтриване
  41. Здравей, Йоли! Слажих борд на тортата и я оставих в хладилника.На сутринта мусът се беше втвърдив и тортата изглеждаше след снемането му срантително добре.Важно е, че на вкус е страхотна.Продължавам с опитите.Благодаря ти за включването, за другия път ще имам предвид идеята с желатина. ДИАНА

    ОтговорИзтриване
  42. Радвам се Диди.Наситина много се радвам!Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  43. Йоли, душичката ми взе тая торта.
    Не се справих с жълтия крем (добавянето на лимоновия сок втечни иначе сгъстения крем от яйцата) и последва желатин.
    Не се справих и с шоколадовия крем(сметаната не се разби) и пак последва желатин.
    Блатовете станаха страхотни и с тях нямах проблем.
    Надявам се поне да съм успяла да я докарам за ядене, понеже желатинът я стегна прекалено. Ама гледам блатовете са влажни, в тях ми е надеждата.
    Много трудна торта за мен и определено няма да се явя на поправка:)
    Благодаря, че я сподели. Каних и се отдавна, събрах хъс и... поне опитах:)
    Хубав остатък от деня и приятна вечер!:)

    ОтговорИзтриване
  44. Миличка, просто си умрях от смях с теб. Такава си ми сладурана с тоя желатин. Че какво му е лошото? Ще видиш, че ще е чудно.И важното е ,че знаеш как да спасиш една торта. Браво на теб и ти благодаря от сърце.И ми пиши все пак какво е станало де ...

    ОтговорИзтриване
  45. Йоли, чудесна стана тортата! Излишно съм се притеснявала.:)
    Мека, сочна и влажна торта, и много вкусна.
    Благодаря ти, мила! :)))
    Ето снимка във facebook:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2885623798730&set=a.2858039069129.96156.1804226967&type=3&theater

    ОтговорИзтриване
  46. Лелеееееееее,Калинчице,какви пластове си избачкала само! Хвърли ми мъгла, както се казва! Много,много ме зарадва и ти благодаря от сърце! Целувам те!

    ОтговорИзтриване
  47. мила йоли тази торта както и всички останали са чудесни правила съм торта ани бисквитената фалшивия гараш шоколадовата мус торта с круши а също и еклеровата но истинската фаворитка на твоите торти в моето семейство е крем тортата тази торта за около 14 месеца съм я правила 18 пъти не остана празник роднина приятел или тържество без крем торта но не само те всички твои рецепти са прекрасни възползвам се от тях непрекъснато Желая ти много професионални и кулинарни успехи Аз се казвам таня и нямям регистрация затова използвам анонимен Още веднъж успех

    ОтговорИзтриване
  48. Ехааааааа,Танче!Ами ти си сготвила всичко тук!Благодаря ти от сърце!Много ме зарадва.Да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  49. Привет , Йоли !
    Отново благодаря за страхотната рецепта. Направих я скоро и смея да твърдя , че е една от най-хубавите шоколадови торти , които съм опитвала.
    https://picasaweb.google.com/gerganai78/PmDQeB#5926882813412192594

    (По време на лятната си отпуска в БГ правих картофената тарта поне 10 пъти... както и куп другите неща ! Нямах търпение да споделя с приятелите си наученото .Сега откривам сезона на ябълките и крушите и вече съм набелязала следващите сладкиши.Като цяло храним се почти изцяло с твоите рецепти :))


    С пожелания за хубава есен,
    Гери

    ОтговорИзтриване
  50. Ау,Гери,какво вълшебство си направила!Страхотна торта,а пластовете са зашеметяваши на снимката ти с разреза.Благодаря ти мила,много,много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  51. Здравей, Йоли, и за много години!
    От доста време следя блога ти, дори вече имам втората ти книга. Правила съм няколко от тортите ти и винаги са били изключително вкусни. За предстоящия рожден ден на майка ми този път се спрях на тази торта, но имам въпрос. Лимоновият крем след като се извади от фризера предполагам, че е напълно замръзнал, а тортата след сглобяване се съхранява в хладилник. Има ли опасност лимоновият крем да се разтече в последствие?

    ОтговорИзтриване
  52. За много години, Цвети.Благодаря ти за милите думи и доверието.Дано ти хареса новата ми книга и я ползваш.Няма опасност да се разтече крема,никаква.Той е изцяло маслен.Достатъчно е тортата да е на студено.Но така или иначе всяка торта се държи в хладилник,а сега може и на балкона.Аз поне през зимата го използвам за втори хладилник.Успех с тортата и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  53. Днес я направих, отне ми доста време, но стана страхотна! Вкъщи сме свикнали винаги да има нещо сладичко, но да е домашно приготвено. Благодаря за рецептата. Харева ми че всичко описваш много точно и разбираемо. Задължително ще изпробвам и друга торта...

    ОтговорИзтриване
  54. Много,много ти благодаря.Малко хора се захващат с тази торта.Наистина съм много щастлива,че я опитахте.Да ви е сладко на всичко!

    ОтговорИзтриване
  55. Здравей, Йоли! Най-накрая се престраших и направих тортата. За съжаление мусът не ми стигна за измазване, затова използвах ганаш. В крайна сметка се получи една мноооого вкусна и лека торта. Определено бих я направила отново, въпреки че Династията си ми остава фаворит. :)
    Благодаря ти за страхотните рецепти, които публикуваш! :)

    ОтговорИзтриване
  56. Благодаря Цвети.Аз мисля,че е било добре,че ти е свършил муса.Убедена съм,че и малко ганаш няма да е излишен и е направил тортата още по-хубава.Много се радвам,че опита,супер си!

    ОтговорИзтриване
  57. Здравейте, Йоли, чудех се може ли лимоновия мус да се замени с ягодов такъв. Предполагам и в този вариант тортата е разкошна, но синът ми не си пада много по лимоновия вкус, та затова...благодаря ви предварително! Силвия.

    ОтговорИзтриване
  58. Може разбира се,всичко може Силве.Но не смесвай ягодине с масло.Не е добре,няма да стане хубаво.Просто направи един пласт от смлени ягоди със захар и желатин.Изсипи го в тавичка както е при лимоновия и замрази докато се стегне.После го пренеси върху тортата и готово.Ако ти допадне идеята, така направи.Благодаря ти,ще се радвам да пробваш тортата.

    ОтговорИзтриване
  59. Отговори
    1. Благодаря ти. И аз харесвам тази торта. Дори често използвам блата за основа на други торти или сладкиши.

      Изтриване
  60. Здравей, Йоли! Наближава рожденият ми ден и пак съм се спряла на твоя тортичка - този път "Ривиера". Притеснява ме сметаната. Днес си купих от Лидл 500 мл "Пилос - Сметана UHT", натурален вкус. Пише ултрапастьоризирана, от краве мляко. Не зная дали не сбърках. Тази става ли за разбиване, защото не пише изрично на опаковката? Тортичката ще я правя в сряда и имам още време да си взема друга, а тази евентуално да я оставя за нещо друго.
    Станислава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стаси, от тази в червените кутии ли купи? Тя е чудесна, и аз купувам от нея. Има същата в сини кутии. Тя няма да стане, нискомаслена е. Само да ти кажа нещо да си го знаеш като принцип. Всяка млечна сметана се разбива по-трудно от растителната и никога не може да стане така гъста като нея. Ако я преразбиеш ще се отдели маслото от водата и ще се пресече. Трябва да е много добре охладена. Разбий я без захар. Ако искаш да добавиш захар, нека първо малко се посгъсти и тогава сложи. Не разбивай дълго, като стане пухкава е готова. Не очаквай кой знае каква гъстота. Точно заради това се продава стабилизатор за млечната сметана. Ако намериш, купи си. И спокойно, каквото и да стане нали знаеш, че има желатин? Успех мила и благодаря за доверието.

      Изтриване
  61. Благодаря ти, Йоли за бързия отговор. В синя опаковка е. В червената беше написана, че е растителна, а един от твоите съвети, който помня е, че винаги млечната е за предпочитане като вкус. Май видях, че в Кауфланд има "Президент" и утре ще си взема нея. Ще проверя и за стабилизатор. Когато тортата е готова и изядена (в петък :-)) ще споделя какво е станало. Благодаря ти за прекрасните рецепти, които споделяш и най-вече, че винаги се отзоваваш на въпросите, които ние, твоите почитатели, имаме.
    Станислава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Стаси! Не е така, мила. Досега много внимателно четох всичко по кутията. Малка, червена, от 200 мл, на Пилос. Нали за нея говориш? Защото има в големи кутии и пише растително. Тази гарантирам, че е млечна. 30%. Състава и е само сметана, стабилизатор и карагенан, което е стягащо леко желиращо вещество. Извлича се от водорасли. Категорично е млечна.

      Изтриване
    2. Хм, освен да съм се заблудила. Днес ще разгледам по-подробно и ще опитам да дам линк към снимки на сметаната, които може да са в помощ на другите потребители. Усмихнат ден ти желая, Йоли! :-)
      Станислава

      Изтриване
    3. Еееееееееее, не мога да повярвам! Толкова се радвам! За всичко! А ти си така мила! Благодаря ти от сърце, Стаси!

      Изтриване
  62. Здравей отново мила Йоли!
    Това е една от най-любимите ми торти, и за това я правя всяка Коледа. Обожаваме я цялото семейство, и искам да ти благодаря за прекрасната рецепра - за нас тя е символ на празник. Опитах се да я намеря в новият ти сайт, но не успях - нещо не се ориентирах, и за това отново от тук ще си я следя. Много ти благодаря отново и ти желая светли, топли и прекрасни празници за теб и твоето семейство! Бъди все така прекрасна!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да видиш ти! Ако не ми беше казала, торта Ривиера щеше да си остане непубликувана в сайта. Много ти благодаря, Миленка. Веднага ще я добавя към другите торти. Все пак, ако искаш да следиш новите неща ще е добре да ги четеш в сайта, тук няма да пиша повече.

      Още веднъж ти благодаря за всичко и весели и светли празници за теб и близките ти!

      Изтриване
  63. Здравейте, Йоли!

    За 3 път се спирам на Вашият блог за идеи за разни страхотно-сладки изкушения! Досега съм правил Лимонивият чийзкейк, както и този с ягоди. И двете се получиха невероятни! Сега съм на път да направя тази прекрасна Ривиера. Имам само един въпрос. Извинявам се, ако вече си отговаряла на него, но не успях да го открия сред множеството коментари. Та въпросът ми е свързан с това с какво е украсена тората отстрани?
    Изглежда много подходящо и бих искала да го "изкопирам". :)

    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието и хубавите думи, Радосвета. Много се радвам, че си решила да опиташ и тази торта. Много семпла е украсата, нищо особено. Отстрани е с оваляни в какао карамелизирани бадеми. Отгоре е шоколадова заливка от равни количества шоколад и течна сметана, тоест ганаш. И няколко резенчета захаросани лимони. Успех с тортата и хубав ден.

      Изтриване
  64. Здравейте отново Йоли! Тортата се получи възхитителна, а аз обрах овациите, благодарение на теб. Продължавай все така да твориш прекрасни вкусотии и да ни радваш. :) В URL адрес прикачвам снимки - https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/t31.0-8/11265524_10204548464857216_6719578416524369442_o.jpg ; https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/11168127_10204548464897217_4352857266281857581_o.jpg . Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ее! Страхотно е станала тортата! Браво, Ети, невероятна си! Особено лимончетата са като стъклени, така добре са се получили! Много, много ти благодаря за доверието. Изключително много ме зарадва!

      Изтриване
  65. Здравейте ,Йоли! Направих "Ревиерата" за Новогодишната вечер ! Страхотно попадение за сладко и изискано начало на Новата Година. Благодаря за рецептата. Спазих всичко от нея и резултата беше "Уау". Сега се ровя из блога Ви , за някой също такъв страхотен /шоколадов може би/ крем за десерт! Пожелавам ти здраве и още по-голямо творческо вдъхновение, което да ни радва и нас, твоите почитатели!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубаво! Благодаря от сърце, Саша! Много ме зарадваха думите ти!

      Изтриване
  66. Здравей, Йоли! Искам да направя тортата, но се питам може ли това да става на части в продължение на седмица? Примерно първо да си направя блатовете после кремовете? Ако да, ти с какво би започнала първо?
    П.П. Налага ми се понеже не разполагам с достатъчно време. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, разбира се! Всичко може да си направиш предварително. Лимоновият пласт така или иначе се замразява. Може да го направиш и месец предварително. Блатът може да приготвиш 2-3 дена преди да сгрълиш тортата, а крема предния ден. Блатът увий в найлоново фолио за да не изсъхва. Цялата торта може да сглобиш няколко дни предварително и да я държиш в хладилника. Що се отнася до украсата, знаеш, тя е по желание. Украси както на теб ти харесва. Ще се радвам, ако тортата ти допадне. Благодаря ти.

      Изтриване
  67. Здравей,Йоли😊.Тортата наистина е прекрасна - пробвах и всички я харесаха .Поздравления☺️!Моето питане е възможно ли е тази торта да се направи двуетажна и покрита с фондан или ще се разпадне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че се радвам! Много ти благодаря, че я направи и се отби тук да ми пишеш!
      Тортата категорично не е подходяща за покриване нито с фондан, нито с марципан. Блатът е без никакво брашно. Много е нежен. Мек, ронлив и маслен. Ако ти харесват кремовете, направи пандишпанови блатове, ползвай ги после тях като пълнеж и спокойно можеш да я покриеш с фондан. Но с този блат, както е по рецепта се опасявам, че няма да се получи.

      Изтриване
  68. Здравейте Йоли!Прекрасна изглежда тортата и се спрях на тази с вашата рецепта.Ще имам гости след няколко дни,но имам въпрос спрямо лимоновия пласт,колко трябва да замръзне във фризера,може ли 1-2 часа или може и цял ден,понеже нямам възможност 4 часа и веднага да я правя?Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Със сигурност ти отговарям късно, за което много се извинявам. Нямах възможност да стигна до компютъра тези дни. Вси пак да кажа, да, разбира се, че може. Целта е пластът да е достатъчно твърд, за да се пренесе върху тортата без да се начупи. Няма никакво значение колко дълго ще стои във фризера.
      Извини ме още веднъж за закъснението. Надявам се да е станала хубава торта и всички да са били доволни.

      Изтриване
  69. Здравей, Йоли! Правя твоите торти за рождените дни на всички в семейството ми и мога да кажа, че всички са ставали уникално вкусни:) Благодаря за страхотните рецепти и вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ти благодаря! Толкова ме зарадва това! Весели и вкусни празници ти желая!

      Изтриване
  70. Здравейте, Йоли! Поздравявам Ви и благодаря, че споделяте рецептите си!
    В момента правя торта Ривиера и имам питане относно лимоновия блат, трябва ли да го оставя на стайна температура, преди сглобяване на тортата или не и дали тогава всъщност става отделянето на водата от него? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Благодаря ти, много се радвам, че ще опиташ тортата и се надявам да ти хареса.
      Не, направо замразен се слага. Така се напоява всичко и става сочно,ако случайно се отдели течност. В случая лимоновата вода е само плюс. А и е невъзможно лимоновата платка да бъде пренесена, ако е мека.

      Изтриване
  71. Благодаря ти, Йоли за най-вкусната торта на света! Бъди здрава и щастлива, за да ни вдъхновяваш с неустоими рецепти!
    Поздрави Малина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Малина! Много се радвам, че и на теб ти хареса тортата. Една от любимите ми е.

      Изтриване