вторник, 8 юни 2010 г.

Ягодови тарталети с лимонов крем






Продукти за тестото

150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
200 г брашно
70 г фино смлени печени лешници

Продукти за крема

100 мл прецеден пресен лимонов сок
80 мл вода
настъргана кора от 1 лимон
150 г захар
2 ванилии
4 яйца
240 г меко масло

пресни ягоди
100г затоплен ягодово желе или конфитюр






Приготвяне

*  С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето и ванилията .Смесете брашното с лешниците, прибавете го към маслото и бързо омесете меко тесто.

*  Сложете по едно топче тесто колкото орех в малки формички за тарталети. С пръсти равномерно  разстелете тестото по дъното и стените на формите. Надупчете основата на тестото с вилица и изпечете маслените кошнички в предварително загрята на 180* фурна до порозовяване. Можете да направите това няколко дена предварително.Тестото си остава крехко и хрупкаво.

*  За крема сварете за няколко минути сока и кората на лимона заедно със захарта. В друг съд разбийте яйцата. Към тях сипете малко от горещата лимонова смес за да ги темперирате. Разбъркайте и ги добавете към горещия лимонов сок. Варете крема като бъркате непрекъснато. Опитайте на вкус. Ако не е достатъчно сладък добавете още захар. Когато започне да лепне по лъжицата кремът е готов. Махнете от огъня и претрийте през сито за да стане максимално гладък. Охладете го добре и го смесете с разбитото на пяна масло.

*  Сипете по малко крем в маслените кошнички и гарнирайте с ягоди . За блясък намажете плодовете с леко затоплено ягодово желе.

Можете да направите различни големини тарталети,както и да гарнирате с ядки,ягоди и стафиди. А може да направите и един цял голям пай. Да ви е сладко!



.

37 коментара:

  1. Оооооо прекрасни са!
    и едни такива слънчеви, сякаш казват "изяж ме" :) Дай една де :)

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли,
    много свежо, ароматно и изкушаващо предложение -
    със сигурност ще ни е сладко!
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че са хубави, Йоли :))
    Да ти е жал да развалиш магията!
    А пък са толкова вкусни,
    че чак у нас ухае на ягодки и лимон!
    Поздрави и прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  4. Тези тарталети звучат много свежо и апетитно. Трябва да се пробват. Поздрави и приятни топли дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, изглеждат невероятно, и съм сигурна, че са страшно ароматни и неустоими и на вкус.
    Следя участието ти в "Денят е прекрасен" и съм много щастлива, че мога да ти се наслаждавам и там. Прекрасна си!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Похвали и от мен за невероятните тарталети, наиситна изглеждат прекрасно!Онзи ден като те видях в "Денят е прекрасен" и разбрах, че си ти направо толкова се зарадвах!Сигурно съм гледала пред екрана без дори да мигам!Много ти се радвам, Йоли и на теб и на рецептите, с които ни омайваш всеки път!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни са!
    Купих си формички за тарталети, но още не съм успяла да ги използвам, сега се изкушавам да започна точно с тази рецепта :)
    Йоли, не спирам да се възхищавам как винаги твоите неща са толкова красиво аранжирани,така вкусни и досега никога не ми се е случвало да направя нещо по твоя рецепта и да не е както трябва. Всичко е толкова точно - от мерките, до подробните обяснениия за направата.
    Благодаря ти!
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Вие сте просто невероятни,мили мои приятели.Толкова малко му трябва на човек за да се почувства добре .... само една добра дума. А аз се чувствам истински щастлива,че сте край мен.Благодаря ви,че ми вярвате,благодаря ви,че ви има.

    ОтговорИзтриване
  9. Подавам си молбата за осиновяване! Или най-малкото за гости! :-))) Предполагам списъкът е дълъг, но аз ще се надявам докато съм жива! :-))
    Страхотни неща правиш!

    ОтговорИзтриване
  10. Ани,ама за какво ти е да те осиновявам? Ти самата си превъзходна фея в кухнята.Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли изглеждат повече от перфектно!И на външен вид и като комбинация от вкусове, са просто чудесни!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти Лулу.Много се радвам,че ти харесват тарталетките.Май сега им е времето докато има още пресни ягоди.

    ОтговорИзтриване
  13. Много ми се иска да опитам тази рецепта само се чудя за колко броя тарталети са тези продукти

    ОтговорИзтриване
  14. Ще се радвам,ако ги направиш Юле. За бройката ... ох,какво да ти кажа ... тестото си е стандартната доза за един цял пай в тортена форма например. Както виждаш от снимките,аз имам 3 големини формички за тарталети.Зависи твоите колко са големи.Но ако имаш от средния размер ще излязат сигурно към 10.Но да не те заблуждавам все пак,истината е,че никога не ги броя нещата и не знам със сигурност.Като си омесиш тестото може сама да си го разделиш на топчета,които после да разточиш за основата.За средните форми едно топче колкото пинг-понг е достатъчно,даже е много.Направи си тестото предварително на топчета и така ще ги преброиш преди да ги направиш.А като ми остане крем го слагам в чаши с малко плодове и ядки и ... готово.

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за бързия отговор! Престраших се и опитах. Тарталетите бяха точно както ги описвате, но за съжаление кремът ми стана ужасно кисел и никакво количество захар не успя да го спаси :( , обаче установихме, че и с обикновен крем ванилия са вкусни. Продължавам да следя блога с голям интерес!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ти Юле.Много се зарадвах,че си ги направила.Да,наистина е кисел крема,не всеки обича чак толкова кисело.С сега,благодарение на теб се замислих и реших,че ще е най-разумно да намаля количеството лимонов сок в рецептата.Много ти благодаря и за това.Радвам се когато читателите ми ме поздравяват,но също така и когато отправят забележките си към мен.Приемам го като градивна критика и наистина се уча и усъвършенствам от това.Благодаря ти много .

    ОтговорИзтриване
  17. Съжалявам, че е прозвучало като критика. Заради постояни проблеми с килограмите правя сладкиши само по специални поводи и те обикновено не се получават :)Знам си, че не ме бива много в сладкарството, но продължавам да упорствам :)

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря за прекрасната рецепта :-)

    вчера я спретнах, но вместо ягоди използвах грозде и коктейлни череши http://mikiblue.com/2011/05/11/tarts-with-lemon-curd/ :-)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти Мики.Супер се е получило.Много,много ме зарадва.Направо ги бях забравила тези тарталетки.

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, сърдечно благодаря за предоставената рецепта. Възползвах се от лимоновото кремче, стана превъзходно!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти Петя.Да ви сладичко и киселичко на всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте,

    Понеже прочетох в коментарите, че ще намалите количеството лимонов сок, 100-те мл., които фигурират в момента след редакцията ли са?

    Благодаря,
    Поздрави
    Марина

    ОтговорИзтриване
  23. Да, поне така помня, че направих. 100 мл са всъщност сок от 1 голям лимон, някъде там излиза. Мариана, ако не си направила още крема, сложи сок от 1 лимон, не го мери, не е нужно чак толкова да е прецизно. Опитай на вкус и после добави още, ако решиш, че иска още киселко. Май така е най- добре. Явно ще трябва пак да ги направя по този начин и отново да корегирам рецептата. Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  24. Разглеждах много рецепти за тесто за тарталети, в някои се добавят и яйца. Искам да попитам каква е разликата в тестото с и без добавено яйце?

    ОтговорИзтриване
  25. Основата е маслена.Можеш да направиш тестото само с жълтък,с цяло яйце или без яйце.Единствено маслото е задължително.Яйцето служи за спойка.Лично аз го препоръчвам да се сложи в тестото,ако от него трябва да се оформят бисквити или малки тарталети.Без яйце е много крехко и ронливо и има опасност да се разпадне след това дори и при най-малък натиск.Все пак тарталетките се пълнят с крем,зобре е основата да е по-здрава за да издържи на влагата,плътността и тежестта на крема.Но както си решиш,всякак е вкусно.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  26. Привет, феичке!

    Мисля че е време да се пробвам и с тарталети:) Само че мисля да ги напълня с винен крем от една друга твоя рецепта.
    Имам обаче следния въпрос, защото никога не съм правила преди такива сладки. Мога ли да ги напълня от предния ден? И в хладилник ли да ги съхранявам? Да ги измажа отвътре с разтопен шоколад?
    Благодаря ти предварително!

    Прегръдки,
    Ема

    ОтговорИзтриване
  27. Тарталетите са хубаво нещо,Еми.Направи,ще останете доволни.Няма да ги съхраняваш в хладилник,в никакъв случай.Може да ги намажеш отвътре с шоколад,това е добра идея.Хем ще са по-вкусни,хем ще запазят основата от овлажняване.По принцип има опасност много да омекнат,ако е по-течен крема и не е добре да се пълнят от предния ден.Но ако е гъст и е с по-маслена основа става и от предния ден.Иначе самите кошнички може да си изпечеш дори седмица предварително и когато ти потрябват готови сладки просто да ги напълниш.Ще чакам да кажеш какво се е получило.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  28. Станаха страхотни! Вкусни и красиви, точно както ги очаквах! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  29. Много,много се радвам!Дано не са ти се сторили малко по-киселички,отколкото трябва.Весели празници ти желая и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  30. Йоли, здравей!! Искам да попитам, може ли да направя тарталетките в силиконови формички ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Нямаш никакъв проблем. Ще стане чудесно в силиконови. Благодаря ти, ще се радвам да ги опиташ.

      Изтриване
  31. Йоли, а проблем ли е да си изпека самите кошнички 2-3 дни по-рано без да ги пълня? Ще трябва да приготвя около стотина, а ще имам и други задачи, че и ще пътувам, та се чудя дали ще им стане нещо? И ако не, зависи ли от рецептата или с всяка ще се задържат необходимото време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Михаела, изобщо не е проблем. Аз винаги така правя. Дори и седмица предварително можеш да си ги изпечеш.

      Определено зависи от рецептата. Ако ги напълниш с шоколадов ганаш няма да се овлажнят. Могат заедно с пълнежа да си стоят спокойно няколко дена без да им се влоши качеството. Стига да не са в хладилника. При лимоновия пълнеж е друго. Той е влажен и кошничките ще омекнат. Затова е добре да си ги изпечеш предварително и преди сервиране да ги напълниш. Е, не чак преди сервиране, а няколко часа преди това. Благодаря ти за доверието и успех. надявам се да се харесат на всички.

      Изтриване
  32. Йоли,уникална си. Вече немога без твоите рецепти, искам да направя тарталетите но да ги напълня с крема от торта Династия, възможно ли е? И ще правя торта Династия ,можели блатовите да ги изпича в неделя а да я сглобя в сряда? Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, много си мила. Разбира се, че може. Всичко може! Изцяло е въпрос на вкус. Кошничките на тарталетите можеш да напълниш с всеки крем, който харесваш.

      Спокойно можеш да си изпечеш блатовете за тортата дев два предварително. Само ги завий с найлоново фолио за да не ти изсъхнат. Напълно са подходящи за това. Смело действай.

      Хубав ден и още веднъж благодаря.

      Изтриване
  33. Аз също ги пробвах и стават страхотни и, вторият ми опит за съжаление беше неуспешен, нямах лешници, възможно ли е това да е причината да не ми се получи тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Спокойно можеш да пропуснеш лешниците, но трябва да увеличиш брашното. Всъщност, какво точно не се получи добре? Тестото се разпадаше ли? Ако е станало сухо и тричаво, на трохи и не е било достатъчно еластично за да се разточи, причината не е в лешниците, а в това, че се е отделила водата от маслото и се е пресякло. Това става като се меси по-дълго с ръце. От топлината им бързо и лесно се отделя водата от маслото и тестото става трошливо, нееластично и сухо. А ако е било много лепкаво, просто е трябвало да сложиш малко брашно. Благодаря ти, че опита.

      Изтриване