петък, 24 септември 2010 г.

Патладжанен крамбъл





Обикновено крамбълът е познат като десерт, приготвен от плодове и брашнени маслени трохи. Рецептата идва от Великобритания и Ирландия, като става популярна след Втората световна война, когато страните се възстановяват и хранителните запаси са малко. Приготвя се лесно и бързо, а запечените хрупкави маслени трохи са истинско удоволствие. Крамбълът търпи най-различни импровизации, което го прави и идеален за солен вариант. Моето предложение е едно чудесно предястие с патладжан, синьо сирене и ядки.

Продукти за 4 порции:

1 голям патладжан
2-3 с.л. зехтин
риган-пресен или сух
120 г синьо сирене
120 г предварително запечени ядки по избор
сол и черен пипер на вкус

маслени трохи:

50 г меко масло
1 ч.ч. брашно
1/4ч.л. сол
1/2ч.л. сух риган
1-2 с.л. кедрови ядки

Приготвяне:

*  Обелете патладжана, нарежете го на кубчета и го изкиснете за 10 минути в подсолена вода. Изплакнете го и задушете в мазнината, докато омекне. Ако е нужно добавете малко вода. Овкусете със сол, черен пипер и риган.

*  Разпределете патладжана в 4 плитки купички, натрошете върху него сиренето и посипете  с ядките.




*  Разбийте с миксер маслото, добавете брашното, солта и ригана. Разбъркайте, докато получите дребни маслени трохи. Посипете ги върху патладжана, поръсете с кедрови ядки и запечете ястието до порозовяване. Сервирайте ястието топло. Ако желаете може да добавите и други зеленчуци,както и да смените ригъна с предпочитана от вас подправка. Да ви е сладко!




9 коментара:

  1. Чудесно патладжанено предложение в края на сезона му :)
    Благодаря, Йоли, изкушаваме да го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм правила солена вариация на кръмбъл. Звучи интригуващо и изглежда много вкусно! Благодаря за хубавото предложение!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря,Лилия за посещението в блога ми!Може би обаче коментарът е за друг...,заповядай да провериш!А патладжаненото предложение хич не е за подминаване!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам патладжани. Изискано и сигурна съм много вкусно предястие:)

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли,
    изключително изразителни и апетитни снимки за тази чудесна патладжанена идея.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, изглежда супер изкушаващо! Още един вариант за патладжани в списъка ми, страхотно! :).
    Аз правя подобен кръмбъл, но с добавка на тиквички и козе сирене. И твоят ще го пробвам!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви приятели.Много вкусно стана наистина,но за мен просто патладжана е велик зеленчук.Както и да го приготвиш все вкусно става.

    Мира,аз пък ще пробвам твоя вариант с козе сирене и тиквички.Звучи страшно апетитно!

    ОтговорИзтриване
  8. Отново поздравления, мила Йоли! Приготвих рецептата и се хареса много от цялата фамилия:) А не съм предполагала, че слънчогледовите семки са толкова подходящо и вкусно допълнение.....

    ОтговорИзтриване
  9. Далияяяяяяяя .............. така се радвам,че го напрви.Май си първата.Много исках и на някой друг,освен на мен да му се хареса това ястие.Благодаря ти от сърце миличка.Толкова много е радваш.

    ОтговорИзтриване