неделя, 31 март 2013 г.

Маргарита като Margherita






Една пълнена питка. Пролетно оформена като маргаритка. А вътре -  типичните съставки за Пица Margherita. Разбира се, количеството на пълнежа в случая е по-скоро символичен, съвсем не е достатъчен за да се насладите на една Пица Margherita. Затова сервирайте питката с допълнитело моцарела, доматчета и босилек. А ако предпочитате друг пълнеж не се колебайте да го замените с този, който аз ви предлагам. Всичко е въпрос на идея и въображение. Да ви е сладко!









Продукти за тестото на една питка


200 мл вода
15 г прясна мая
1/2 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
около 350 г брашно
1/2 ч.л. сол


Продукти за пълнежа

7 чери доматчета
7 кубчета нарязана моцарела
7 листа пресен босилек
сол









Приготвяне

* Разтворете маята във водата и прибавете захарта и зехтина. Смесете солта с брашното. Омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно ползвайте още малко брашно докато месите. Сложете готовото тесто в купа, намазана със зехтин. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си.

* Отрежете капачетата на доматите и ги издълбайте с малка лъжичка или ножче. Напълнете ги с парченцата сирене. Посолете, тъй като моцарелата е напълно безсолна.

* Разделете втасалото тесто на седем части. С пръсти оформете питки. В средата на всяка сложете листо босилек и напълнено с моцарела доматче. Завийте добре питките на топки.









* Поставете ги една до друга в малка тавичка намазана със зехтин или покрита с хартия за печене. Оставете получената питка да втаса за десетина минути. Загрейте фурната на 200*. Леко полейте питката със зехтин и я изпечете за около 25 - 30 минути. Сервирайте леко топла.






.

21 коментара:

  1. Taзи питка е с многo свежи цветове, точно като за пролетта !!! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея, Йоли!
    Топла питка, сиренце и домат!
    Какво му трябва на човек?
    И компания за споделяне на удоволствието!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Определено всичко й е достатъчно на тази питка според мен - чудна е!
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,освен апетитна е и забавно оформена питката!
    Разчупваш изненада,после отново и пак изненада,като при руските матрьошки :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудна питка. Чаша бира към нея, добри приятели и както казва Дани "Какво му трябва на човек."
    Приятна вечер.

    ОтговорИзтриване
  6. Отлично и много идейно предложение,Йоли!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, фантастична идея Йоли! Направо вечеря е това :))

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви много. Всеки прави пълнени питки ,наистина е въпрос на личен вкус и въображение. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Отново много по мой вкус, Йоли! Невероятна идея и както винаги, прекрасно изпълнение! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ми незнам,Еви.Бих казала обратното - всичко,което ти правиш ми е адски любимо.Очите ми остават направо.А каквото съм опитала е вкусно,точно,интересно и веднага става любимо и на останалите,не само на мен.Благодаря ти,приказнице!

    ОтговорИзтриване
  11. Тази пълнена питка изглежда като пролетна фантазия, Йоли -
    чудесна рецепта, идея и много слънчеви снимки!
    Комплименти, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Както винаги…идейно и много вкусно Йоли! :)
    Много ми хареса!
    Поздрав с пожелание за успешен и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  13. Hi Йоланда. Моето име е Каролина и аз имам блог, наречен "Sandwich сочен". Наскоро колега на съпруга ми препоръчва блога си и аз станах очарован от тази рецепта. Правил съм у дома с лека промяна ще забележите, ако четете съставките.
    Искам да знаеш, че аз обичам блога си и са се превърнали в последовател да бъде винаги наясно, с удоволствие. Аз трябва да кажа, че моят блог е на испански, но аз благодаря atraductor Google е направил това лесно за разбиране език. Благодаря ви за вниманието. Най-добри пожелания от Тенерифе. Канарските острови. Испания.

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти мила ми Каролина.Снимките ти са така апетитни!Много се радвам на контакта с теб,Испания е лубима моя държава.Прегръдки от слънчева България.

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти мила ми Каролина.Снимките ти са така апетитни!Много се радвам на контакта с теб,Испания е лубима моя държава.Прегръдки от слънчева България.

    ОтговорИзтриване
  16. Всички коментират, но само по снимки. Мисля че една рецепта не се трябва да се коментира по снимки, а когато е изпробвана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. По принцип донякъде е така. Самата аз също коментирам рецепти по снимки. Не винаги човек има възможност да изпробва всичко. Но пък така ти харесва понякога дадена храна, че си заслужава да дадеш оценката си дори и за самата снимка. Много ще се радвам, ако ти опиташ нещо, ако ти хареса и коментираш. Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти. Разбира се, ако искаш да следиш нови неща. Благодаря ти.

      Изтриване
  17. Здравейте,
    Може ли да се използва суха мая за изпълнение на рецептата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Алекс. Кой каквато предпочита. Просто аз предпочитам прясната. Ще се радвам, ако ти хареса рецептата. Благодаря ти.

      Изтриване
  18. Привет, Йоли! Бих искала да те попитам, дали е удачно да приготвя тази пита за прощъпалника на дъщеря ми или ще ми препоръчаш друга от твоите рецепти. Правила съм новогодишната ти погача. Предварително ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, спокойно можеш да я направиш, но за прощъпалник е добре питката да е сладичка. Че да му е сладък пътя на детето. Освен това е добре да не е на отделни части, а да е цяла. Има опасност като я търкулнеш отделните парчета да се разпаднат. И още нещо. Много ще е хубаво, ако отгоре направиш две крачета от тестото, просто като символ. И последно, по време на Великденски строг пост питката ти трябва задължително да е постна. Дори и да не си вярваща, направи постна питка. Тя е за здраве, късмет и слънчев път в живота на детето. Нека спазим обичачите и църковните изисквания.
      Предлагам ти да ползваш това тесто, хубаво е и е постно. Но сложи поне 2 с.л. захар и 1/4 ч.л. сол. Трябва лекичко да сладни тестото. И като я изпечеш и изстине, и след като я търкулнете я намажи с малко мед. Нека му е сладък живота на мъничето! И пожелавам да хване най-добрия късмет!

      Изтриване