вторник, 8 октомври 2013 г.

Тера Мадре Беласица - Крайшник







Едно интересно печиво, което донякъде прилича на Кюстендилски зелник. Всъщност  е нещо съвсем различно, тъй като тестото е с мая, а пълнежа с пържена риба. Как се прави ми разказаха жените от село Ключ. Ето го и него.



Продукти за тестото

40 г прясна мая
500 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
около 1 кг брашно

300 г краве сирене
3 яйца

Пълнеж

2 - 3 с.л. олио
2 стръка праз лук
1 кг домати или 1 консерва белени домати
500 г пържена речна риба
сол и черен пипер на вкус








Приготвяне

* Разтворете маята във водата, прибавете захарта и малко брашно. Разбъркайте на каша и оставете на топло да шупне.

* Към готовия квас прибавете солта, олиото и с останалото брашно омесете меко и еластично тесто. Прибавяйте брашното на части. Така най-добре ще може да усетите кога тестото е готово и не лепне. Оставете го в голяма купа, покрийте го с найлоново фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си.

* Натрошете сиренето и го разбъркайте с яйцата.

* Намажете кръгла тава с масло. Откъснете топка от тестото и я разтеглете или разточете на кора. Поставете я на дъното на тавата. Останалото тесто разточете на тънък правоъгълник. Върху него разпределете яйцата и сиренето. Завийте кората на руло и я усучете. Поставете го по борда на тавата.

* Нарежете праза и доматите на ситно и ги задушете в олиото. Когато течността се изпари и зеленчуците омекнат ги махнете от огъня. Овкусете със сол  и пипер и прибавете рибата, накъсана на парченца. Признавам си, че сложих малко мащерка за аромат, макар в оригиналната рецепта няма никакви подправки. Разбъркайте плънката и я сипете в средата на тавата.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете крайшника за около 30 - 40 минути. Да ви е сладко!







.


8 коментара:

  1. Страхотни снимки, Йоли! Още малко и аромата на топъл хляб ще усетя!
    Рецептата е много оригинална, рибата вътре ме изненада, но защо пък не. Така ще е по-интересно! Първоначално си мислех, че по средата има лютеница, което също щеше да е много облизващо!
    Топъл ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Безценен извор на рецепти, аромати и красиви снимки! Чудесна поредица, Йоли! Усещам уханието от всеки кадър и докато те чета, се пренесям на местата, където си била. Сърдечни поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Момичета,радвам се,че харесахте тези публикации.Много исках по някакъв начин да отразя тези истински наши неща,но минали през моите ръце.Знам,че го оценяте искрено,много,много ви благодаря.

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятна е отново рецептата която ни предлагаш Йоли! Много ми харесват рецептите които са стари и изпитани.
    Снимката на тази тикла е невероятнааа!
    Прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда примамващо апетитно! Много ми харесва този крайшник Йоли! Уникално!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви момичета,радвам се много на коментарите ви.Ще опитате,нали?

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,Йоли! Всичко , което правите е много красиво и вкусно, но Ви моля , махнете първата снимка от тази публикация/има муха върху тавата/.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти много,ще махна мухата от рецептата Ракарник, не от тази.Честно да ти кажа,не я махнах,защото всичко си беше точно така,както го виждаш - напълно селско,истинско,автентично.Ястието го направи баба Калинка в селския двор.Но си права,неприятно е да видиш муха върху храна.Веднага се заемам.говоря ти в ж.р.,дано не съм сбъркала, но няма име към което да се обърна.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване