Непременно опитайте соса на вкус преди да го махнете от огъня. Балансирайте го така, както на вас ще ви хареса най-много. Рибата по-скоро се пече, отколкото се пържи в зехтина. Той е малко количество, тъй като сьомгата е мазна риба. Котлетите са доста дебели и затова е добре да се пържат на по-слаб огън. Така ще се сготвят равномерно, мазнината няма да прегори, а месото ще остане сочно и със свеж цвят. Можете да изпечете сьомгата и във фурна, но за конкретната рецепта не го препоръчвам. Рибата във фурна ще стане по-скоро задушена, ще прилича на варена и ще изгуби голяма степен от чудесния си вкус.
Продукти за 2 порции:
2 котлета сьомга
1 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
сол
сос
20 г масло
1 с.л. ситно нарязан лук
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. нарязан розмарин
50 мл бяло вино
1 с.л. мед
40 мл балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
* За соса запържете в маслото лука, чесъна и розмарина. Налейте виното и гответе 2-3 минути за да се изпари остротата на алкохола. Прибавете меда и оцета. Гответе още 2-3 минути докато течността се редуцира и овкусете със сол и черен пипер.
* Посолете парчетата риба и ги поръсете с брашно. Загрейте зехтина в тиган и сложете рибата вътре. Пържете на среден огън от двете страни около 5-6 минути.
* Сервирайте рибата полята със сос и гарнирана със свежа салата. Да ви е сладко!
прекрасна рибка е ! Всякак я обичам, само да ми падне този котлет :)))
ОтговорИзтриване