четвъртък, 23 април 2015 г.

Кюфтета във винен сос




Гарам масала е традиционна индийска подправка. Всъщност, това е ароматен микс от различни подправки. Готова смес може да се купи от индийски и арабски магазини, но лесно може да се приготви и у дома. Нужни са ви 2 пръчки канела, 1 с.л. кардамон, 1 с.л. зърна черен пипер, 1 ч.л. карамфил, 1 индийско орехче и 1 с.л. кориандър на зърна. Важното е всички подправки заедно да се запекат в сух тиган. Когато започне да се носи силен аромат ги махнете от огъня. Стрийте всичко в хаванче, след което смелете в блендер или мелничка за подправки възможно най-фино. Съхранявайте готовата смес на сухо мясно в буркан. Ползвайте я в малки количества за различни ястия.

Продукти за 4 порции:

700 г телешка кайма
3 глави лук
4 с.л. олио
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. нишесте
500 мл червено вино
1 ч.л. гарам масала
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Нарежете лука на ситни кубчета. Отделете 2 с.л., а останалото количество запържете в олиото. Пръсете с нишестето, добавете доматеното пюре и разбъркайте. Овкусете с гарам масала и налейте виното. Оставете соса да заври и овкусете със сол и черен пипер.

* Омесете добре каймата с останалите 2 с.л. лук, сол и черен пипер. Добре е при месенето да добавяте малко вода за да може каймата да стане сочна. Оформете малки кюфтенца и ги пуснете във врящия сос. Намалете силата на огъня и гответе под капак 20 минути.

* Отхлупете и гответе още десетина минути докато сосът се редуцира на половина и се сгъсти. Сервирайте кюфтенцата горещи, поръсени със зелен лук и с гарнитура от варен ориз. Да ви е сладко!

* По време на готвенето опитайте соса, и ако ви се стори леко кисел от виното балансирайте вкуса с 1 ч.л. захар. Не предозирайте с гарам масала. Подправката е много силна и ако е в повече има опасност да доминира над вкуса на кюфтетата. Може да сложите 2 щипки от нея и в каймата.




3 коментара:

  1. Йоли, много апетитно изглеждат тези кюфтенца и много ми се ще да ги пробвам, но линка ме отвежда към началната страница на блога. Пробвах да я отворя от http://www.yoli.bg/component/content/article?id=9 нооо там също не се отваря. Ще се радвам да ги опитам тези кюфтенца и ще чакам за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Много се извинявам за неудобството. Ама такива ги бях замотала, че досега оправях линковете. Ще се радвам, ако ти харесат тези кюфтенца. Благодаря ти!

      Изтриване