вторник, 5 май 2015 г.

Липови сармички





Единствено през пролетта може да направите сарми с липови листа. Наберете млади, светлозелени листа. Тъй като са много нежни не е нужно да ги попарвате предварително, преди да ги навиете на сарми. По време на месенето на каймата добавете малко вода за да стане по-сочна. Тъй като липовите листа нямат характерен вкус и аромат, подправете богато каймата с пресните зеленчуци и в никакъв случай не пропускайте лимона.

Продукти:

800 г кайма смес телешко и свинско
3 стръка зелен лук, само зелената част
3 стръка пресен чесън, само зелената част
връзка джоджен
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
малка шепа ориз
3-4 с.л. олио
около 80-100 листа от липа
сок от 1/2 лимон



Приготвяне:

* Нарежете на ситно лука, чесъна, джоджена и магданоза. Прибавете ги към каймата и заедно с ориза омесете добре. Подправете със сол и черен пипер.

* Почистете липовите листа от дръжките и ги измийте. Във всяко сложете по малко кайма и завийте на сарми.

* В тенджера подредете сармите плътно една до друга. Залейте с вода, добавете олиото и лимоновия сок и посолете. Захлупете с чиния за да не изплуват сармите по време на готвенето. Задушете на тих огън около 45 минути. Сервирайте сармичките топли с кисело мляко.




8 коментара:

  1. С тази бройка "100 листа" направо ме разстреля :) Не че не пълня разни ситни листа, но липата определено я прескачах. Ама щом казваш, че са по-нежни от лозовите, ще пробвам и с тях.
    Прегръдка и хубав Гергьовден утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Пеп. Ами да ти кажа, все питат хората за точни количества. И вече нарочно взех всичко да меря и броя. Прави са, искат да им е ясно всичко. Пробвай с липа, може и да ти хареса. Изключително нежни са, така е. Но нямат този прекрасен вкус на лозата. Аз затова ги овкусявам добре и стават приказни. Вкусен Гергьовден и на вас!

      Изтриване
  2. Обожавам липовия аромат -
    изглеждат неустоимо фини и нежни, а с това ухание ще са разкошни.
    Страхотна идея за замяна на лозовите - страхотна си, Йоли!
    Благодаря за удоволствието и новите рецепти, сърдечни поздрави и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,
    приготвям сърмички с различни листа / манголд, лапад, липа, лозови, лобода, ружа и др. / Всички си имат специфичен вкус, но са с разнообразна плънка и аромат.Твоите също са неустоими, вкусни и пролетни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Много бих искал да пробвам рецептата, но не откривам липови листа по магазините. Някаква препоръка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, за съжаление трябва да изчакаш до другата пролет и да си ги набереш сам. Не се продават, не са като лозовите листа. Но като опиташ ще ми пишеш, нали? Много ще се радвам, ако ти харесат. Благодаря ти от сърце за вниманието.

      Изтриване
  5. Една добра жена на пазара в жк. Младост 1 ми набра не само липови, но и от черница. Започвам да се замислям, дали да не направя 4 вида (+лозови и зелеви) в гювеч още тази седмица. :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, да,да! Супер са просто тези черничеви листа! Това е страхотна идея! Направи ги смесени, но лично аз не бих сложила зеле. Не се вписва вкусово. Има силен аромат, а всички други листа са много нежни, ще ги заглуши. Но лозови непременно сложи. Ще дадат лека киселина и аромат. Супер идея имаш, браво! Да ти кажа още нещо: чудесни стават и с млади лешникови листа. Ако докопаш някой лешник, давай! И много, много ти благодаря! Адски ти се кефя!

      Изтриване