сряда, 1 юли 2015 г.

Мус торта с вишни




 Блатовете на тортата не са сиропирани, тъй като тестото, от което са направени е изключително фино и леко. Има опасност при сиропиране да станат на каша. Блатът категорично не е подходящ да се изпече наведнъж и след това да се разреже на две хоризонтални части. Много е крехък и със сигурност ще се начупи. Затова, изпечете тестото на два отделни блата. За крема: ако не ви притеснява консумацията на сурови жълтъци може да пропуснете водната баня. В муса няма никакъв желатин, не се притеснявайте, че ще остане течен. Идеално ще се стегне в хладилника за една нощ. Мога да кажа, че това е една от най-вкусните торти, които съм правила. Никак не е сладка, а комбинацията между шоколад и леко киселите вишни е повече от изкусителна. Ще се радвам да опитате и вие!

Продукти за торта 20-22 см:

блат:

225 мл горещо кафе
100 г начупен на парченца натурален шоколад
50 г масло
1 яйце
150 г захар
ванилия
160 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол

мус:

500 мл течна пълномаслена сметана
250 г начупен на парченца натурален шоколад
2 жълтъка
80 г захар
ванилия

пълнеж:

2 ч.ч. почистени вишни
1 ч.ч. захар
1-2 с.л. черешова ракия
1-2 гвоздейчета карамфил

глазура:

100 г натурален шоколад
100 мл течна пълномаслена сметана
20 г масло






Приготвяне:

* За да приготвите блата смесете в купа кафето, шоколада и маслото. Разбъркайте добре, докато всичко се стопи. В друга купа разбийте на пухкав крем яйцето със захарта. Добавете ванилията. Смесете брашното с двата вида набухвател и солта. Излейте в яйчената смес шоколадовата и разбийте за кратко, докато се смесят добре. Може да направите това и с обикновена бъркалка, а не с миксер. Добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Изсипете тестото в две тортени форми за печене с големина 20 см, покрити с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 15-20 минути. Охладете двата блата върху решетка и отстранете хартията.

* За муса разбийте на водна баня жълтъците и захарта, докато побелеят и започнат да се сгъстяват. Бъдете внимателни, водата не трябва да завира, за да не се сготвят жълтъците. Загрейте 250 мл от сметаната заедно с шоколада. Може да направите това на слаб котлон, водна баня или в микровълнова фурна. Разбъркайте на крем и охладете. Останалата сметана разбийте на сняг. За да сглобите муса смесете разбитите жълтъци с шоколадовия крем. Разбъркайте добре и накрая прибавете разбитата сметана. Бъркайте леко и внимателно, за може в муса да остане максимално количество въздух. Само така ще получите кадифена консистенция.

* За пълнежа кипнете за кратко вишните заедно със захарта, карамфила и черешовата ракия (или ликьор по избор). Ако имате малки деца пропуснете алкохола. Отцедете отделилия се сок и го запазете. С него може да напоите блата, въпреки, че аз не го направих. Смятам, че ще стане прекалено сладък. Сокът е чудесен за други сладкиши, кремове и сладоледи. Съхранявайте го в хладилник.

* За глазурата загрейте заедно шоколада, сметаната и маслото. Разбъркайте на гладък крем и охладете до стайна температура. Глазурата трябва да е гъста, но все пак течна за да може да облее тортата. Най-добре е да направите глазурата малко преди да я залеете. Така ще е достатъчно течна и лъскава.






* Време е да сглобим тортата. За да имате перфектна равна торта ви е нужен пристягащ ринг. В равна тортена чиния поставете единия блат. Покрийте го с отцедените вишни, като преди това сте отстранили от тях карамфила. Тук ще допълня, че изрязах двата блата с около 1 см за да станат по-малки от диаметъра на ринга.  Исках тортата отвън да само мус и да не се налага да я измазвам. На снимките с отрязаните парчета торта ще забележите, че блата е по-малък от самата торта и отвън тортата е само мус. Ако решите и вие да направите така, поставете ринга и налейте половината от муса . Той е сравнително течен и идеално ще запълни свободното пространство между блата и стените на ринга. Поставете отгоре другия блат. Залейте с останалия мус, пристегнете ринга и приберете тортата в хладилника за една нощ.

* Освободете тортата от ринга. За да нямате проблеми с отлепването му може леко да го загреете със сешоар. Залейте тортата с глазурата и гарнирайте с вишни. Приберете в хладилника до сервиране. Да ви е сладко!





5 коментара:

  1. Впечатляващо, вдъхновяващо, неустоимо....
    Онемявам пред фантазията, уменията и стила ти, Йоли и
    не успявам да намеря най-подходящите думи, но ти знаеш че си несравнима!
    Благодаря за удоволствието, и новите ти рецепти допълват колекцията уникати!
    Прегръдка за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Божествена е! Позволих си, след първото влюбване в рецептата ти, едно много леко изменение- правя муса със заквасена сметана. Приготвяла съм я с орехов блат и е изпробвана както с вишни,така и с малини, и с ягоди. Абсолютно неустоима!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така ме зарадва, Лили! Много се радвам, че ти харесва тортата. Предполагам, че със заквасена сметана е още по-лека и ефирна. Супер идея!

      Изтриване
  3. Благодаря за хубавата рецепта. Правих я с всевъзможни плодове пресни и замразени и винаги ставаше. Пък стана и любима на семейството. Рецептите ти са вдъхновение за начинаещи сладкари като мен. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много си мила! Благодаря ти от сърце за хубавите думи и доверието. Много се радвам, че ти хареса!

      Изтриване