Пачият крак е една от най-вкусните ядливи диви гъби. В различните краища на страната е позната и под имената лютивка, лисичка, лаберка, жълтурка и дивисилка. Пачият крак е доста издържлива гъба и идеално може да се съхранява в хладилник до 10 дни. Продава се и в сушен вариант, но лично аз никак не го харесвам. Пресните гъби са с много приятен аромат на кайсии, който се усеща най-вече в по-големи количества. Хубавото е, че на нашите пазари се продава пресен пачи крак, когато е сезона на тази висококачествена гъба.
Продукти за 4 порции:
600 г телешки котлети
1 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 с.л. масло
500 г пачи крак
100 мл бяло вино
100 мл течна сметана
1 с.л. горчица
1/2 ч.л. листенца мащерка
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
* Посолете котлетите и ги поръсете с черен пипер. Оваляйте ги в брашното и ги изпържете за кратко в двата вида мазнина до зачервяване.
* Към месото добавете виното, сметаната и горчицата. Овкусете с мащерка, сол и черен пипер. Гответе на тих огън около 40 минути. Проверявайте прериодично готовността на месото, като го пробождате внимателно с нож.
* Прибавете гъбите и гответе до пълно омекване на месото. Сервирайте ястието топло с подходяща гарнитура. Да ви е сладко!
Мммм..... Ще се пробва в най-скоро време.С тези продукти ще се получи превъзходно.Не съм се разочаровала от направена Ваша рецепта :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце. Надявам се да ти хареса. Да ви е сладко на всички у дома!
ИзтриванеЗдравейте. Искам да пробвам да приготвя това ястие, но в линка с рецептата не намирам количества на продуктите. Не пише и с какво вино се приготвя. Можете ли да ме ориентирате в тези неща, защото имам прясно телешко и искам да действам бързо? Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Йоли. Много харесвам Вашия блог и съм приготвяла някои рецепти, всички до една се получиха, поздравления! За тази рецепта можете ли да ми кажете количествата на необходимите продукти? Благодаря и всичко най-хубаво!
ОтговорИзтриванеИ таз добра! Забравили са да го напишат. За съжаление аз нямам текста на рецептата. Тя е разработена специално за Фармхопинг и всички материали са техни. Писах им веднага да оправят пропуска. Виж сега, не ти трябват чак толкова точни пропорции. Ще ти кажа какво да направиш. Довери ми се и няма да имаш проблем. Трябват ти между 500 и 700г телешко или свинско месо за 4-5 порции. Нарежи го на по-тънки парчета и го оваляй в брашно. Запържи го от двете страни до зачервяване в малко олио, смесено с малко масло. Извади го в чиния. В същата мазнина сложи гъби, 200мл течна смената и малко бяло вино. Сол, черен пипер и мащерка на вкус. Върни месото в соса и го задуши до омекване. Малко горчица също може да добавиш към соса. Много върви и салвията, ако я обичате у дома. То това е. Извини ме за неудобството. Надявам се да си оправят линка своевременно.
ИзтриванеАх, че вкусотия:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Кари. Ама какво да ти кажа ... продуктите са такива, че не може да не стане вкусно. Тяхна е заслугата.
Изтриване