вторник, 15 март 2016 г.

Марципанови рогчета




Сладките са много вкусни, горещо ги препоръчвам! Марципанът може да омесите с ядки или други сушени плодове. Тъй като  тестото не е сладко, непременно ги оваляйте в пудра захар. Сладостта на марципана не е достатъчна. Това тесто дава възможност да направите чудесни соленки с най-различни пълнежи. Единствено трябва да изберете плънка, която да не се разтича много.

Продукти за около 35-40 сладки:

200 г марципан на стайна температура
2 с.л. захаросани портокалови корички
125 г студено масло на кубчета
200 г брашно
ванилия
40 г студена вода
пудра захар за овалване


 



Приготвяне:

* За тестото стрийте с ръце на фини трохи маслото и брашното. Добавете ванилията и студената вода. Омесете за кратко гладко тесто и го оставете в хладилника за 20 минути.

* Сложете марципана на работния плот и го омесете с портокаловите корички.

* Разточете тестото на тънка кора с дебелина около 3-4 мм. Нарежете го на квадрати с големина, каквато на вас ви харесва. За мен 6 или 7 см размер на квадратите е идеален. Всеки квадрат срежете на 3-4 места, като направите ленти, но без да прерязвате тестото докрай. Докато разточвате ръсете плота с малко брашно.
От марципана направете фитили. Нарежете ги на толкова части, колкото квадрати от тестото сте изрязали. С ръце направете марципанените парчета с овална форма.
Върху всеки квадрат по диагонал сложете парче марципан и завийте на рогче. Надявам се от снимката да е ясно, как се правят сладките.






* Подредете рогчетата в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 12-15 минути. Още топли ги оваляйте в пудра захар. Да ви е сладко!





2 коментара:

  1. Много ефектни и изкушаващи рогчета, Йоли,
    както всяко едно твое предложение - страхотна си, но ти го знаеш...:)
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Диди. Винаги си много мила! Честита първа пролет!

      Изтриване