сряда, 11 май 2016 г.

Лимонов лава кейк





Шоколадовият лава кейк е може би един от най-предпочитаните десерти в света. И има защо! Комбинацията от шоколад и масло е повече от великолепна! Вкусът на този сладкиш е изискан и може да задоволи прищевките и на най-капризните.
Бих искала да ви предложа един друг вариант на лава кейк. Всъщност, два варианта. Опитах два различни начина и на снимките може да видите, че видимо почти няма разлика. Но вкусово са различни. Единият е със силно изразен лимонов вкус и свежа леко кисела нотка, а другия е по-сладък с преобладаващ млечен вкус. Ще напиша и двата варианта, а вие сами преценете на кой да се спрете.
   

Продукти за 6-8 десерта:

120 г бял шоколад
120 г масло
50 г пудра захар
фино настъргана кора от 1 голям лимон
4 яйца
2 жълтъка
ванилия
80 г брашно
настъргана кора от 1 лимон
6-8 с.л. лимонов кърд






Приготвяне:

* В тиган или тенджера с незалепващо покритие стопете на слаб огън шоколада, маслото, лимоновата кора и захарта. Махнете от котлона и оставете леко да се охлади.

* В купа разбийте на пяна с вилица яйцата и жълтъците. Налейте ги при маслото и добре разбъркайте. Накрая добавете брашното и ванилията.

* Намажете купички за крем карамел с масло и ги посипете с брашно. Разпределете в тях сместа.

* Сложете лимоновия кърд в пош. В средата на всеки сладкиш шприцовайте около 1 с.л. от него.

* Загрейте фурната на 200*. Изпечете сладкишите за около 10-13 минути. Щом отгоре започнат да се зачервяват, а отстрани леко да се отделят са готови.

* Извадете ги и ги оставет да се охладят за 5 минути. С ножче минете леко по края на сладкишите, за да може да ги извадите по-лесно. Обърнете в чиния и сервирайте десерта попъл.






Вторият вариант е абсолютно същия, но липсва лимоновия кърд. И двата са много вкусни, но като че ли този с лимонов кърд ми хареса една идея повече, може би заради по-свежия вкус и леката киселина от лимоновия крем. Ще се радвам, ако опитате  този десерт. Да ви е сладко!





4 коментара:

  1. Това е вълшебно, Йоли - красиво, ефектно и неустоимо изкушение;
    и масленият лимонов крем, и пълнените хлебчета са разкошно допълнение!
    Благодаря за страхотните идеи и удоволствието, поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Все не мога да преценя момента, в който да имам течен център и твърда обвивка :( дай ми съвет :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно те разбирам Иве. Много хора имат този проблем. Десертите с течна вътрешност се приготвям много лесно и само печенето е проблема. Загрей си фурната на 180*, ако печеш десерта неохладен. Ако го печеш замразен фурната трябва да е по-силна: 200 или 220*. Печи 10 минути по часовник и след това наблюдавай десерта. Нужни са му само още 2-3 или 4 минути. Не мога да кажа точно, защото всяка фурна е различна, както и големината на формите, в които хората пекат десерта. Затова го наблюдавай. Той леко се надува отгоре, като се изваси от фурната малко спада. Та, по повърхността се появяват леки пукнатини. Отстрани хваща коричка, но като го пипнеш с пръст в средата трябва да усетиш, че е мека и неизпечена. Тогава е готов. Надявам се да съм обяснила правилно. Благодаря ти за доверието и успех следващият път.

      Изтриване
    2. И аз благодаря за изчерпателния съвет, Йоли. Ще следвам стриктно инструкциите ти при следващия опит :)

      Изтриване