събота, 10 септември 2016 г.

Салата с прошуто и круша-тартар




В кулинарията терминът "тартар" се отнася както за известния френски сос, така и за стека, приготвен от накълцано сурово говеждо месо. Що се отнася до месния тартар, източници твърдят, че името идва от кримските татари. Начинът им за запазване на конско месо бил да се съхранява в мляко, след което месото можело да се консумира сурово. Днес с името "тартар" наричаме техниката да се кълцат на ситно сурови продукти. Тартарът може да бъде от месо, риба, зеленчуци или плодове.

Продукти за 4 салати:

8 резена прошуто
2 твърди, леко кисели круши
4 с.л. едро счукани орехи
зелена салата по избор

дресинг:

1 ч.л. мед
1 ч.л. люта горчица
1 ч.л. счукани зърна кориандър
сок от 1 лимон
4 с.л. зехтин
4 с.л. бяло сухо вино
сол на вкус

Приготвяне:

* В купичка разбъркайте всички съставки за дресинга. Ако харесвате по-сладък вкус добавете още 1 ч.л. мед. Нарежете едната круша на много ситни кубчета и ги сипете в дресинга. Оставете ги да се мариноват за 15 минути.

* В чинии подредете шунката, салатата и останалата круша, нарязана на тънки резени. В средата на салатите разпределете маринованите кубчета круша. Посипете с орехите, залейте с останалия дресинг и сервирайте. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар