Резенето е вкусен зеленчук със сладникав вкус и анасонова миризма. Съвсем леко напомня на копъра и е незаменимо при приготвянето на салати, супи и гарнитури. У нас е познато също и под имената див копър, морач, фенел, фенхел, сминд и аптекарски копър. Най-вкусната част от растението е плодът, но листата, както и семената също намират своето приложение в готварството. Лично аз най-много обичам резене в различни салати. Чудесно се съчетава с домати, както и цитруси.
Продукти за 4 салати:
2 малки глави резене или една голяма
2 портокала
1 с.л. люта горчица
1 с.л. мед
6 с.л. зехтин
сол на вкус
сок от 1 лимон
1 ч.л. семена от резене или копър
натрошени ядки за поръсване по избор
Приготвяне:
* В купичка разбъркайте на крем горчицата, меда и солта. Постепенно добавете зехтина. Ще получите гладка емулсия, подобна на майонеза. Разредете с лимонов сок и овкусете със семената.
* Изрежете кората на портокалите с остър нож така, че да отстраните и бялата част. Нарежете ги на тънки кръгове.
* Отрежете зелената част на резенето и отстранете най-външните листа. Също като портокалите го нарежете на тънки кръгове.
* Подредете салатите в отделни чинии, като ги оформите като кули. Редувайте резене с портокал. Отделно сипете соса в четири малки купички и сервирайте. Да ви е сладко!
Divna Ideja. Super fotkice!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце! Много се радвам, че ти хареса!
ОтговорИзтриванеКрасиво, ароматно и вкусно - твой стил, Йоли!
ОтговорИзтриване