петък, 10 февруари 2017 г.

Вариация Тирамису




Кое е вярно и кое не? Като всяка наложила се във времето рецепта и тази за любимото италианско Тирамису има своите истории. Десертът наистина е популярен и обичан навсякъде по света и има защо. Самите съставки са невероятно вкусни и добре пасващи помежду си.
Една от легендите гласи, че това е сиенски десерт, направен за първи път в чест на тосканския херцог Косимо Медичи. Той буквално се влюбил в сладкото изкушение и го нарекъл "Супата на херцога". Защо супа? На мен ми звучи напълно логично, имайки предвид, че оригиналното тирамису се приготвя в дълбок съд и се гребе с лъжица. Всъщност, малко след това тирамисуто става известно в Англия под имате "Английска супа" и "Trifle".
Друга история гласи, че венецианските куртизанки много тачели десерта, който им давал сили за любов през цялата нощ. И това не е напразно.  На италиански: tiramisù, „вдигни ме на крака!“, „ободрѝ ме!“, от гл. tira – дърпам, mi – мен, su – нагоре. Маскарпонето прави крема много калоричен, а какаото и кафето действат определено ободряващо.
От друга страна историците твърдят, че маскарпонето произхожда от Ломбардия. По това време в разпокъсана Италия хората консумирали най-вече местни продукти и надали са пътували до Ломбардия само за да си купят сиренето Маскарпоне.
Днес вариантите на този десерт са десетки и действително не е важно каква е истината. Важното е, че тирамису остава любима сладост из целия свят. Една от вариациите на десерта е и моята торта, която с удоволствие ви представям.

Продукти за торта 20 см:

блат:

1 яйце
25 г захар
25 г брашно
2 щипки сол
ванилия

пласт кафе - панакота:

1 жълтък
50 г пудра захар
2 с.л. инстантно кафе
200 мл течна млечна сметана
2 с.л. кафе - ликьор
1 пакетче желатин (7 г)

маскарпоне - крем:

500 г маскарпоне
3 яйца
60 г пудра захар
2 щипки сол
ванилия
2 с.л. амарето
1 пакетче желатин (7 г), разтворен на водна баня

огледална глазура: вижте тук





Приготвяне:

* Блат:  разбийте белтъка на сняг. Добавете захарта и доразбийте още 1-2 минути, докато получите гъст целувчен крем. Разбъркайте жълтъка и го сипете при белтъка. Подправете със сол и ванилия. Отгоре поръсете с брашното и внимателно разбъркайте тестото с лопатка. Изсипете сместа в тортена форма 20 см, покрита с хартия за печене. Печете в загрята на 180* фурна около 15 минути. След като блатът изстине изрежете краищата му до големина 18 см.

* Кафе-панакота: залейте желатина с 2-3 с.л. вода и го оставете да набъбне. Разбъркайте жълтъка и захарта с лъжица. Не разбивайте с миксер за да не вкарате вътре въздух. Сипете го в сметаната и добавете кафето. Сварете всичко на слаб огън или на водна баня, докато сместа съвсем леко започне да се уплътнява. Свалете от огъня и добавете ликьора и желатина. Разбъркайте, докато се стопи желатина. След като кремът се охлади го изсипете в малка кръгла тавичка (до 20 см), покрита с найлоново фолио. Приберете го във фризера и го оставете да се замрази. Ако тавичката ви е по-голяма от 20 см, изрежете след това замразената панакота с големината на блата 18 см.

* Маскарпоне-крем:  на водна баня разбийте на пухкав крем жълтъците със захарта. Ако не се притеснявате от консумацията на сурови яйца, пропуснете водната баня. Отделно разбийте белтъците на сняг заедно със солта. Сипете маскарпонето в голяма купа и подправете с ликьора и ванилията. Разбийте на гладък крем. Към него добавете жълтъците и отново разбийте. Накрая прибавете и белтъците, като бъркате с лопатка. Налейте желатина и разбъркайте за кратко с миксер.






* Сглобете тортата:  покрийте равна чиния с хартия за печене или найлоново фолио. Поставете подвижен ринг за торта (20 см)и покрийте вътрешната страна на стените с ленти ацетатна хартия. Ако нямате такава може да изрежете ленти от полиетиленови меки папки за документи. На дъното сипете 1/2 от маскарпоне-крема. Върху него поставете замръзналия пласт панакота и покрийте с останалия крем. Най-отгоре сложете блата и добре притиснете с ръце за да потъне леко в крема и да се изравни с него. Приберете тортата във фризера и я оставете за няколко часа да замръзне.

* Извадете тортата от фризера и я освободете от ринга. Отстранете фолиото и ацетатните ленти. Обърнете я в чиния с блата надолу.  Може да я залеете с глазура-ганаш от равни количества стопен шоколад и гореща течна сметана, а ако решите да направите огледална глазура, вижте тук. Да ви е сладко!





4 коментара: