вторник, 26 декември 2017 г.

Как сами да си направим "ядливо злато"






След няколко дни ще посрещнем 2018 година. Навсякъде е пищно украсено и осветено за празника. Улици, витрини, прозорците на домовете ни, елхите ... Всичко е в празничен блясък, който създава великолепна атмосфера и много уют. Стараем се през тези хубави дни и храната на трапезата ни също да е празнична и да изглежда добре. Повлияна и завладяна от празничния дух на Коледа и Нова година, искам да ви предложа една лесна, но много елегантна украса за различни сладки и солени ястия. Как да си направим сами "злато". Казвам и солени, тъй като "златото" няма вкус и подхожда абсолютно на всичко. Трайно е с месеци, че дори години. Нужно е само да го съхранявате в кутия на сухо място.

Всички знаем колко скъпи са ядливите златни люспи. Да, става въпрос за чисто 24-каратово злато и страхотния ефект, който придобива всяко едно ястие, гарнирано с него, но цената е много висока. Нещо наподобяващо на вид тази кулинарна глезотия можем да си направим сами у дома.  Сложих от "златото" по една-две прашинки върху различни сладки, бонбони и френски макарони. Е, нямаше човек, на който първите думи да не бяха: "Какво е това? Злато ли е?"





Ако решите да опитате тази украса, нека кажа, че може да я направите в най-различни цветове. Аз избрах златния цвят, тъй като предстоят празнични дни. По същият начин може да направите сребърни люспи, червени, лилави, зелени и т.н. Необходими са само 3 съставки. Вода, желатин и боя. Ще се опитам с няколко думи да обясня как се случва всичко, както и с няколко снимки как се прави.






Нужно е съвсем малко количество много гореща вода. Само 15 мл. Добре е да е с точна мярка. Аз нямам толкова малка мерителна домакинска чашка, но се сетих да използвам такава от един сироп за кашлица. Водата трябва да е наистина гореща, но не и да ври, за да не унищожи желиращите свойства на желатина.

Другото, което е нужно е 6 г желатин на листа. Предполагам, че и с желатин на прах ще се получи, но трябва да увеличите количеството с 3-4 грама. Признавам, че не съм опитвала с желатин на гранули и не мога със сигурност да гарантирам крайния резултат. Желатин на листа в България се намира по-трудно (моя читателка ми спомена, че го има в Лидл), но може да потърсите в Интернет информация, как и откъде да си го набавите. Също така да видите и други варианти на тази украса с желатин на гранули. Сладкарска боя е третата съставка. Споменах, че цветовете са изцяло въпрос на избор.
Подгответе и няколко ленти ацетатно фолио, както и по-дебела четка за рисуване.  Ако нямате ацетат може да изрежете няколко ленти от по-плътни найлонови папки за документи. Нужно е само да не са твърди, а пластични.

И така, накиснете желатина в 2 ч.ч. студена вода и го оставете за за 15 минути да омекне напълно. След това го изстискайте с ръце и го сложете в горещата вода. Разбъркайте и той ще се разтвори за секунди. Добавете боята. Може да е течна или прахообразна. Сложете толкова боя, че да се получи наситен цвят. Ако ползвате прахообразна златна или сребърна боя сложете 1 малка лъжичка. Разбъркайте добре.






След това с четката нанесете върху ацетатна лента част от оцветения желатин, като размажете на тънък слой навсякъде по нея. Желатинът се втвърдява много бързо, затова е нужно и вие да работите по-чевръсто. Все пак, ако се втвърди не се отчайвайте! Винаги може да го втечните наново, като го затоплите леко.






Това е всичко. Оставете лентите на стайна температура добре да изсъхнат. Бъдете търпеливи, дайте им нужното време. Желатинът веднага се втвърдява, но са нужни няколко часа, за да изсъхне напълно и да стане буквално като хартия.






Отлепете го от лентите и накъсайте на парчета, точно както бихте накъсали лист хартия. След това сами решете каква големина ще ви е нужна за украса. Може да го смелите на фин бляскав прах в кафемечачка или да го оставите по-едро така, както аз направих. Ако искате наистина да е много фино и да получите брокат, след като го смелите, пресейте праха през сито. След това украсете както желаете вашите сладкиши, бонбони или предястия. Малка кутийка, пълна с ядливо "злато" би се превърнала в чудесен подарък за този, който обича храната му винаги да изглежда добре. Приятно майсторене и нека ви е златно през цялата година!

Няма коментари:

Публикуване на коментар