събота, 21 юли 2018 г.

Хашимаки (Hashimaki)






Hashimaki е ястие, което може да се опита на всяко улично парти в Япония. Името произлиза от използваните пръчици (хаши) и подготовката "maki" (ролки).

Тази вкусна бърза храна е вариант на Okonomiyaki - любима на всички японска палачинка (или пица, както понякога я наричат), с разнообразен богат пълнеж. Ястието е популярно в цяла Япония, но най-често се свързва с регионите Канзай и Хирошима. Приготвя се наистина бързо и в много  японски ресторанти това се прави пред очите на клиента.

Въпреки, че тестото на Хашимаки е същото като на Окономиаки, ястието е различно като вид и вкус. При Хашимаки то трябва да се изпържи тънко за да може лесно да се увие около пръчиците. А те помагат да се консумира лесно, което го прави идеална улична храна. Обикновено се сервира с малко майонеза и задължително със сос Окономиаки (може да го намерите в магазините на щандовете с източна храна).

Опитах се и аз да направя тези чудесни палачинки на клечка. У дома имаха бурен успех и реших да споделя малкия си опит с вас. Разбира се, в Интернет може да намерите безброй варианти, както и клипчета, които нагледно ще ви покажат как се приготвя Хашимаки стъпка по стъпка. Опитайте, няма да съжалявате.

Продукти за пълнежа:

500 г бяло пилешко месо
4 с.л. барбекю-сос
2 скилидки счукан чесън
1/4 ч.ч. зеле на ситно
1/4 ч.ч. моркови на ситно
1/4 ч.ч. зелен лук на ситно
сол и черен пипер на вкус
олио за намазване на тигана

Продукти за тестото:

2 яйца
2 ч.л. сух пилешки бульон
250 г брашно
400 мл хладка вода

Приготвяне:

* Първо пригответе пълнежа. Нарежете пилешкото на ивици и го мариновайте за 1-2 часа в барбекю-соса и едната скилидка чесън. Намажете тиган с малко олио и изпържете месото до зачервяване. Нарежете го на ситни кубчета и го смесете с останалите продукти за пълнежа.




* В купа сложете заедно всички продукти за тестото и разбъркайте до гладкост с бъркалка. Оставете сместа да отлежи 30 мин.

* Загрейте тиган с незалепващо покритие на средна температура. Намажете го с олио и с лъжица сипете малко от сместа. Разнесете я на тънък слой с опакото на лъжицата. Може да оформите кръг или елипса.

* Веднага поръсете с 1-2 с.л. от пълнежа и леко притиснете с лъжицата за да залепнат парченцата (работете бързо преди палачинката да се е втвърдила напълно). Ако желаете може да покапете върху тях малко от сместа за да се запечатат. Повдигнете палачинката с лопатка и с четка намажете с малко олио. Мазнината е важна, тъй като придава чудесен загар, сочност и вкус на месото. Обърнете палачинката и запечете до зачервяване.





* В единия край сложете две дървени шишчета или японски клечки. Увийте палачинката около тях и пренесете в чиния. По желание напръскайте с малко майонеза и сос Окономиаки. Поднесете веднага. Да ви е сладко!

*** Предлагам ви и домашен вариант на соса, ако не намерите в магазина. Разбъркайте 3 с.л. кетчуп с 3 с.л. сос Уорчестър, 1 с.л. мед и 1 с.л. соев сос.

Това е всичко. Надявам се да опитате този японски експеримент и да споделите мнението си.





Няма коментари:

Публикуване на коментар