неделя, 5 август 2018 г.

Трицветни банички-хапки





Тези симпатични парти-хапки от турската кухня може да направите с всякакви пълнежи. Сложете това, което обичате най-много и овкусете с любими подправки. По желание може да задушите лука и морковите в малко масло, но за мен сурови са по-свежи като вкус и запазват хубавите си цветове.

Продукти за около 16-18 хапки:

8 фини кори за баница 
50 г стопено масло
3 стръка зелен лук
1/2 връзка магданоз
150 г натрошено сирене
2 моркова
1 ч.л. захар
200 г говежда кайма
2 с.л. ситно нарязан кромид лук
2 с.л. олио
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус




Приготвяне:

 По отделно пригответе трите плънки.

* Нарежете лука и магданоза на ситно. Посолете и смачкайте с ръка за да може лука да омекне и намали обема си. Добавете сиренето и оставете пълнежа настрана за 10 мин.

* Настържете морковите на едро ренде. Поръсете със захар и сол. Както при лука, намачкайте и ги оставете за 10 мин. След като отпуснат сока си добре изстискайте с ръце за да отстраните излишната течност.

* Задушете каймата и кромид-лука в олиото. Посолете, поръсете с черен и червен пипер и овкусете с риган. Охладете.

* Намажете една кора за баница с масло и  прегънете по дължина. Отново намажете с масло. В единия край сложете половината от лучената плънка и завийте на руло. По същият начин подгответе още 5 рула с останалите пълнежи. Ще получите 6 броя: две с лук, две с моркови и две с кайма.

* Намажете останалите две кори с масло. В края на всяка наредете по три от напълнените кори, като сложите две една до друга, а третата поставите върху тях. С кората ги увийте добре на стегнати рула.

* С остър нож нарежете рулата на парчета около 2 см. Подредете ги легнали в тава, покрита с хартия за печене. Външният край намажете с масло. Изпечете в загрята на 180* фурна за около 20 мин. Сервирайте леко топли. Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Страхотна идея. Не знаеш, че може така да се комбинират 3 баници в 1. :) Аз много обичам баница, така, че ще се пробва тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Боби! Много ще се радвам, ако ти хареса този вариант.

      Изтриване