неделя, 23 септември 2018 г.

Печени маслини със сушени домати





Рецепта няма, пропорции също. Не са ви нужни за да приготвите тези супер вкусни зелени маслини. Дали ще ги приемете като мезе или салата няма значение. Важното е, че са много по-различни на вкус от всички зелени маслини, които може да откриете на пазара, независимо дали са допълнително овкусени. Може да си купите готови гриловани маслини или да прочетете множество рецепти за приготвянето им, но тъй като лично аз нямам идея точно как се правят, експериментът ми е единствено мое виждане, как трябва да се случат нещата. Чудесният вкус идва от препичането им на грил-тиган. Опитайте, няма да съжалявате!

Нужни са ви едри мариновани зелени маслини без костилки. Лично аз предпочитам тези, които са в буркани, тъй като маринатата им е добре балансирана. Често се случва насипните маслини да са много солени или кисели.

Още: 1-2 скилидки чесън, нарязани на филийки, сушени домати, сухи средиземноморски подправки и малко зехтин - това е всичко!

Какво трябва да направите: Загрейте тиган-грил. Намажете го с малко олио и сипете в него маслините. Добре е да ги отцедите и попиете със салфетка. Въпреки това съм длъжна да кажа, че маслините пръскат по време на запичане.

След като сипете маслините в тигана ги притиснете с вилица или с нещо тежко за да се сплескат. Така от долната им страна се отпечатва шарката на скарата. След като се запекат ги обърнете и отново натиснете.

В края на печенето прибавете чесъна. След като и той се опърли апетитно прехвърлете всичко в купа. Добавете доматите. Ако са сухи непременно ги сложете предварително в топла вода докато омекнат и ги изстискайте добре с ръце. Може да ползвате и готови мариновани домати.

Подправете маслините с подправки, полейте със зехтин и това е всичко! Наздраве от мен!

2 коментара:

  1. Чудесни маслини Йоли.И аз предпочитам маринованите от буркан.Явно другите, които не са мариновани са допълнително осолени.Идеята е страхотна, а сушените доматки и чесъна са прекрасно допълнение.Веднага ще пробвам рецептата.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Много ще се радвам, ако ти харесат!

      Изтриване