събота, 5 януари 2019 г.

Изварени топчета (Quarkbällchen)





Любимо лакомство на всички германци са тези мини изварени понички. Продават се във всяка пекарна и се приготвят във всеки дом. Не минава празник без тях и навсякъде из улиците се носи сладкото им ухание. Кваркът е вид много фина неовкусена извара, близка до италианската рикота. Quarkbällchen буквално означава "Изварени топченца". За разлика от останалите видове понички и най-вече от прословутите берлински, те са малки, тестото е без мая и не се пълнят. Това, което ги прави вкусни топли, както и студени е изварата. Точно тя е причината тестото да остане свежо, меко и леко влажно дори и ден-два след приготвянето им. Знаете, че повечето понички не са вкусни като престоят. А тези са наистина чудесни! Кваркът, който трудно се намира у нас може да замените с фина неовкусена извара (непременно я претрийте или пасирайте за да стане възможно най-гладка) или с рикота. За отличен резултат най-важно е пърженето. Поничките се пържат в много мазнина, но задължително на по-слаб огън за да не прегорят отвън и добре да се изпържат отвътре. Рецептата е класика от немската кухня и заслужава внимание, макар подобни изварени понички да се приготвят в Русия, Чехия, Полша, Италия и други страни.  Насладете им се!

Продукти за 4 порции:

250 г кварк или фина извара
2 яйца
100 г захар
ванилия
2-3 щипки сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
кристална захар за овалване
олио за дълбоко пържене

Приготвяне:

* Разбъркайте на крем изварата, яйцата и захарта. Добавете ванилията, солта и лимоновата кора. Сипете брашното, примесено с бакпулвера. Отново разбъркайте всичко до хомогенно гъсто тесто. Може да направите това с лъжица или миксер. Ползвайте спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* На среден огън загрейте олио за дълбоко пържене. Може да ползвате и фритюрник. Гребвайте по малко от тестото и с помощта две чаени лъжички (или с набрашнени ръце за перфектна форма)оформете топчета. Изпържете ги от всички страни до златисто. Извадете ги с решетъчна лъжица и отцедете от излишната мазнина върху кухненска салфетка. Още горещи оваляйте в кристална захар и поднесете. Да ви е сладко!





4 коментара:

  1. Непременно ще ги пробвам Йоли, изглеждат чудесни. А кварк в България съм купувала в Лидъл.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  2. Много ги обичам аз, Кате. Надявам се и на теб да се харесат. Благодаря ти и за информацията за кварка. Превъзходен млечен продукт е!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, несамо изглеждат чудесни. Много са вкусни. Отиват в графа любими
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване