четвъртък, 7 февруари 2019 г.

Парени соленки с кашкавал





Това са може би едни от най-вкусните соленки, които съм опитвала. Рецептата е от старите пожълтели бабини тефтери и не си знае годините. Соленките стават изключително меки и нежни отвътре, а отвън се покриват с хрупкава коричка. И съответно изчезват за миг. Може да овкусите тестото с подправки или семена, които харесвате.  Обикновено разделям тестото на две или три части, които подправям различно. След това оформям топчетата и ги овалвам в кашкавал. Така от едно тесто се получават различни на вкус соленки. Кашкавала може да замените с друго твърдо жълто сирене.

Продукти за около 30-35 броя:

400 мл прясно мляко
1 равна ч.л. сол
60 г масло
100 г пшеничен грис
2 яйца
около 120-130 г настърган кашкавал

Приготвяне:

* Кипнете заедно млякото, солта и маслото. На тънка струйка прибавете пшеничения грис, като бъркате непрекъснато. След няколко минути тестото ще започне да се отделя от стените на съда. Бъркайте на слаб огън.

* Оставете тестото да се охлади добре и прибавете яйцата. Разбъркайте на гладък крем. Трябва да получите лепкаво тесто с консистенция на много гъст качамак.





* Оставете тестото напълно да изстине. Най-добре е да го сложите в хладилника, а може да го приготвите и от предния ден.

* От сместа гребнете с лъжичка количество колкото малък орех и я сипете в настъргания кашкавал. Оваляйте и оформете топче. По същият начин направете цялото тесто.

* Поставете топчетата в тава, покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго, тъй като по време на печене се надуват  и леко се разливат.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете кашкавалките до зачервяване за около 25-30 минути. Трябва да са наистина добре изпечени. Текстурата на тестото е влажна и ако не са добре изпечени вътрешността на соленките ще остане по-лепкава, отколкото трябва. Да ви е сладко!








Няма коментари:

Публикуване на коментар