вторник, 9 април 2019 г.

Мохито торта




Продукти за торта 22 см:

блат:

130 г пудра захар
3 яйца
60 г меко масло
130 г брашно
ванилия

крем:

1 консерва кондензирано карамелизирано мляко
400 мл студена течна пълномаслена сметана
1 пакетче желатин (9-10г)

сироп:

1 връзка прясна мента-листа
50 г кафява захар
40 мл вода
настъргана кора и сок от 2 лайма
80 мл бял ром





Приготвяне:

* За блата разбийте много добре захарта и яйцата. След като получите гъст побелял крем добавете мекото масло и отново разбийте. Накрай сипете брашното и ванилията. Разбъркайте с лопатка до хомогенност. Изпечете тестото на три части в малка кръгла форма.

* За крема разбийте сметаната до полутвърдо. Не трябва да е на  сняг, а само пухкава. Желатинът стопете на водна баня в 40-50 мл вода. В голяма купа разбийте за кратко с миксер карамеленото мляко. Добавете сметаната, налейте желатина и разбийте отново. Накрая разбъркайте с лопатка.

* За сиропа кипнете за кратко всички съставки. Оставете го да изстине и прецедете.

* Сглобете тортата, като на дъното на равна чиния поставите единия блат. Стегнете го с подвижен тортен ринг. Сиропирайте и нанесете част от крема. Поставете втория блат, сиропирайте и намажете с крем. Направете същото и с третия блат. Завършете тортата с крем и загладете. Ако искате отстрани на тортата също да има крем, оставете 1 см разстояние между нея и пристягащия ринг. За да се нанесе кремът равномерно навсякъде трябва да е леко течен. Ако се стегне не се тревожете. Сложете го за няколко секунди в микровълнова фурна или на водна баня и разбъркайте до еднородност. Пристигнете добре ринга около тортата и я приберете в хладилника за няколко часа, докато се стегне напълно.

* Украсете по желание и поднесете. Наздраве и да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар