понеделник, 29 юли 2019 г.

Персийска салата





Да разнообразим летните доматени салати с едно предложение от списание "Genuss". Салатата е с типични за източния свят подправки и с патладжан, който е един от най-обичаните зеленчуци в Азия. Може би затова са я нарекли "персийска". По оригинал рецептата е със сирене Халуми, но аз го замених с овче. Ще се радвам да я опитате и вие. Чудесна е!

Продукти за 4 салати:

2 малки патладжана, нарязани на едри кубчета
400 г домати, нарязани на резенчета
1 глава червен лук, нарязан на ситно
зърна от 1/2 нар
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
200 г халуми или друго бяло сирене по избор, нарязано на кубчета
6 с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сумак
1 ч.л. смлян кориандър-зърна
1 ч.л. мед
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. запечен сусам

Приготвяне:

* Полейте патладжана с 2 с.л. зехтин и го запечете в тиган-грил или скара. Посолете, полейте с лимонов сок и оставете да изстине.

* Мариновайте за 10 минути лука в оцета, сумака, кориандъра, меда, сол и черен пипер. След това добавете останалия зехтин  и семената нар.

* Разпределете доматите, патладжана и сиренето в чинии. Полейте с маринования лук и поръсете с магданоз и сусам. Да ви е сладко!

*** Две-три думи за подправката сумак. Това са малките червени плодчета на средиземноморски храст, растящ в Южна Италия, Сицилия, Средния изток и най-вече в Иран. Плодовете са малки, около 5 мм и обикновено се изсушават и смилат на прах. На вкус са приятно кисели и леко стипчиви, с изразен плодов привкус. Могат да се приготвят и във вид на паста, като се сварят до омекване и пасират. Сумакът е неизменна част от арабската и турската кухня. Употребява се за салати, за мариноване на месо и различни сосове. Подправката влиза в състава на сосовете за дюнер, както и други видове кебап. У нас може да купите сумак от арабските магазини, както и да поръчате през интернет.

2 коментара:

  1. Ммммммм, знаели са какво да си похапват персийците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е вкусно салатата, Валери. Ще се радвам да я опиташ, благодаря ти!
      Рецептата е от списание. Не знам дали е от Иран (стара Персия), но със сигурност е типична като подправки за арабския свят. Но и отива това име, и на мен ми харесва.

      Изтриване