понеделник, 2 март 2020 г.

Малинова торта с мащерка и лайм




Представям ви една изключително фина и нежна торта с малини, мащерка, бял шоколад, лайм и шамфъстък. Може би е една от най-хубавите ми торти и ще се радвам, ако я опитате и вие.

Продукти за торта 20 см

блат:

25 г смлян суров шамфъстък
25 г фино смлени белени бадеми
40 г пудра захар
2 белтъка
ванилия
40 г кристална захар

малиново желе:

200 г замразени или пресни малини
25 г захар
6-8 клончета мащерка
1/2 пакетче желатин (4г)

лайм крем с бял шоколад:

150 г стопен бял шоколад
2 жълтъка
15 г захар (1 с.л.)
100 мл течна пълномаслена сметана
40 мл айрян
сок от 1/2 лайм
настъргана кора от 1 лайм
ванилия
1/2 пакетче желатин (4г)

малинов мус:

200 г замразени или пресни малини
8-10 клончета мащерка
70 г захар
сок от 1/2 лайм
ванилия
200 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана
200 мл айрян
1 1/2 пакетче желатин (13г)

Приготвяне:

* За блата загрейте фурната на 170* и покрийте кръгла форма 18 см с хартия за печене. Смесете шамфъстъка, бадемите и пудрата захар. Смелете ги заедно с блендер, за да станат възможно най-фини. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете кристалната захар, докато се получи плътен крем. Прибавете ванилията. Смесете сухата смес с разбитите белтъци, като бъркате внимателно с лопатка. Изсипите тестото във формата и изпечете за около 20 минути. Охладете и отстранете хартията.

* За малиновото желе кипнете за няколко минути плодовете, захарта и мащерката. Оставете настрана за час-два, за да се ароматизират малините. Махнете клончетата мащерка и претрийте през сито, за да отстраните семките. Залейте желатина с малко студена вода. След като набъбне го стопете на водна баня или в микровълнова фурна. Прибавете го към малиновото пюре и разбъркайте. Излейте пюрето в кръгла форма 18 см, покрита с найлоново фолио и замразете.

* За лайм крема разбъркайте жълтъците и захарта. Налейте сметаната и сварете крем на водна баня с гъстотата на пудинг. Не преварявайте крема, готов е след като започне да оставя следи по лъжицата. Смесете го с белия шоколад и разбъркайте. Прибавете айряна, ванилията и сока и кората от лайм. Залейте желатина с малко студена вода. След като набъбне го стопете на водна баня или в микровълнова фурна. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Излейте крема върху замръзналото малиново желе и отново замразете.

* За малиновия мус кипнете за няколко минути плодовете, захарта и мащерката. Оставете настрана за час-два, за да се ароматизират малините. Махнете клончетата мащерка и претрийте през сито, за да отстраните семките. Залейте желатина с малко студена вода. След като набъбне го стопете на водна баня или в микровълнова фурна. Прибавете го към малиновото пюре заедно с айряна, валинията и сока от лайм, и разбъркайте. Разбийте сметаната до пухкав, но не твърд крем. Смесете я с пюрето и добре разбъркайте.

* Сглобете тортата. Покрийте дъното и стените на тортена форма 20 см с ацетатно фолио. (Може да ползвате и разтегателен ринг за торта, а вместо ацетат най-обикновени меки пластмасови папки за документи. От тях нарежете ленти за стрничния борд и кръг за основа). Излейте половината от малиновия мус и приберете за 10 минути във фризера. Кремът трябва да е плътен, но все още мек, а не желиран. Върху него поставете замръзналия пласт от малиново желе и лайм крем с желето нагоре. Залейте с останалия малинов мус. (Ако малиновия мус е започнал да се стяха го втечнете за кратко в микровълнова фурна или на водна баня). Най-отгоре поставете блата, като го притиснете внимателно с длан, за да потъне в муса. Замразете тортата за 6-8 часа. Извадете я от формата и отстранете ацетата. Поставете я в равна чиния с блата надолу. Украсете по желание и приберете в хладилник за няколко часа, за да се размрази постепенно и равномерно. Да ви е сладко!

*** Моят съвет е да оставите малините да се ароматизират с мащерката по-дълго време. Ще се влюбите във вкуса и аромата! Никога не съм предполагала, че толкова ще ми хареса тази комбинация.

Тортата е покрита с натурална глазура. Тук може да прочетете рецептата.

А тук да видите как се прави шоколадовата украса.




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар