четвъртък, 4 юни 2020 г.

Шарени сладки с пълнеж от орехи и стафиди





Ако искате да опитате едни различни на вид и вкус сладки, направете тези. Шарени като черга, с вкусен пълнеж от стафиди и печени орехи.

Продукти за тестото:

2 яйца
180 г пудра захар
ванилия
150 г стопено охладено масло
500 г брашно, примесено с 1/2 ч.л. бакпулвер
 кафява и оранжева сладкарска боя

Пълнеж:

150 г печени накълцани орехи или други ядки по избор
250 г стафиди
2-3 с.л. бренди или ром
настъргана кора от 1 портокал, мандарина или лимон

Приготвяне:

* За плънежа залейте стафидите с алкохола и ги оставете да омекнат. След това ги смелете с блендер. Смесете ги с ядките и портокаловата кора.

* За тестото разбийте на пяна яйцата, пудрата захар и ванилията. Налейте маслото и разбъркайте. С брашното омесете тесто. Не месете дълго с ръце, достатъчно е само да го съберете на топка. Може да го направите с миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* Разделете тестото на три равни части. Едната оцветете с кафява боя, другата с оранжева, а третата оставете с натуралния цвят. Ако използвате прахообразна боя я разтворете предварително в няколко капки вода, за да се усвои бързо и равномерно от тестото.

* Разточете трите части тесто по отделно на кори с дебелина около 3-4 мм. Изрежете ги на правоъгълници с приблизително еднакъв размер. Сложете ги едно върху друго, като подредите цветовете както решите. Ще получите трипластово тесто. Нарежете го на ленти около 1 см. Обърнете ги на 90* така, че да се видят пластовете и ги подредете плътно една до друга. След това разточете внимателно, за да получите райета. Надявам се, че снимката показва достатъчно ясно начина на напластяване и разточване.




*  За да оформите бисквитите може да ползвате малка форма за тарталети или купичка. Нарежете тестото със самата форма. Покрийте я с парче найлоново фолио и сложете върху него изрязано тесто. Напълнете с плънката и покрийте с още едно парче тесто.



* Прищипете краищата и извадете сладката от формичката, като я издърпате заедно с фолиото. Подредете сладките в тава. Броят им зависи от големината на формата, която ползвате.




* Загрейте фурната на 180* и ги изпечете за около 15-20 минути. Печете на долното ниво на фурната, за да не прегарят отгоре и цветовете да останат максимално свежи. Да ви е сладко!

*** Бих препоръчала да не разточвате цялото тесто наведнъж, а да го разделите на две части. С по-малки количества се работи винаги по-прецизно и лесно. Благодаря на Олга Тимофеевна за чудесната рецепта!




Няма коментари:

Публикуване на коментар