неделя, 7 март 2021 г.

Трюфел-бисквити

 


Специални бисквити с пухкав трюфел крем. Съхранявайте ги на стайна температура, не трябва да са на студено. Така кремът ще остане мек и нежен, като същевременно ще се втвърди достатъчно, също като при класическите трюфел-бонбони.

Продукти:

тесто:

100 г меко масло
50 г пудра захар
ванилия
2 жълтъка
50 г ситно нарязан или настърган натурален шоколад
160 г брашно
20 г какао
20 г нишесте
30 г ситно накълцани запечени ядки по избор (лешници, бадеми, орехи)
2 щипки сол

крем:

120 мл студена течна пълномаслена сметана
40 г пудра захар
250 г натурален шоколад
по желание 1 с.л. коняк, ром или друг подходящ алкохол
по желание запечени счукани лешници или други ядки за поръсване

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте маслото, пудрата захар и ванилията. Добавете жълтъците и отново разбъркайте. Сипете шоколада. Смесете брашното заедно с какаото, нишестето, ядките и солта. Прибавете го на части в маслената смес и за кратко омесете тесто. Завийте го в найлоново фолио и охладете да 30 минути. Разточете го на кора с дебелина около 3 мм и изрежете кръгли бисквити. Броят на сладките зависи от големината им. Подредете кръговете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор за около 15 минути.

* За крема стопете шоколада на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Оставете го да се охлади до стайна температура, но да остане течен. Разбийте сметаната със захарта на сняг. Добавете алкохола и стопения шоколад, като продължите да разбивате, докато получите пухкав и плътен крем. Сложете крема в шприц с малък звездовиден накрайник и шприцовайте малки цветчета върху изпечените бисквити. Помежду им поръсете с малко ядки. Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар