В буркан наредете на пластове кристална захар и изсушена лавандула. Затворете и съхранете на сухо място 2 месеца. След това отстранете цветовете и пресейте захарта, за да премахнете евентуално останали листенца. Ако искате да си спестите пресяването може на няколко места в буркана да сложите лавандула, завита в марля. След това ще я отстраните заедно с марлята. Вече имате ароматна захар за гарниране и подправяне на сладкиши и бисквити.
За украса много добре изглежда по-едрата захар. Тя е снежно бяла и на големи частици. След като я ароматизирате със суха лавандула лесно може да я оцветите. В голям буркан сипете 1/3 захар. Капнете една-две капки течна лилава боя. Затворете буркана и енергично разклатете. Ще видите, как захарта започва неравномерно да се оцветява. Става пъстра, с най-различни нюанси на лилавото. Оцветете толкова захар, колкото желаете.
Дребната кристална захар се оцветява по същия начин, при това съвсем равномерно. Наситеността на цвета зависи от концентрата на боята. Ако искате по-нежен цват разредете боята. Непременно я изсушете преди да я приберете. По този начин може да оцветите захар с всякакви бои. Коледните и Великденските бисквити и сладкиши ще грейнат с тези цветни кристалчета. Приятни занимания!
Няма коментари:
Публикуване на коментар