четвъртък, 10 юни 2021 г.

Как да си направим цветна лавандулова захар

 




Лесно може сами да си направите ароматна лавандулова захар, която след това да оцветите в лилаво. Нужни са ви изсушени лавандулови цветове, захар и лилава хранителна боя. Цветната захар е чудесен подарък за близки и приятели. Разсипана в малки бурканчета, завързани с канап или панделка се превръща в истинско бижу. Може да напластите различна на цвят захар, а може да подарите и бяла захар с лавандулови цветове. Също е много красиво.






В буркан наредете на пластове кристална захар и изсушена лавандула. Затворете и съхранете на сухо място 2 месеца. След това отстранете цветовете и пресейте захарта, за да премахнете евентуално останали листенца. Ако искате да си спестите пресяването може на няколко места в буркана да сложите лавандула, завита в марля. След това ще я отстраните заедно с марлята. Вече имате ароматна захар за гарниране и подправяне на сладкиши и бисквити.

За украса много добре изглежда по-едрата захар. Тя е снежно бяла и на големи частици. След като я ароматизирате със суха лавандула лесно може да я оцветите. В голям буркан сипете 1/3 захар. Капнете една-две капки течна лилава боя. Затворете буркана и енергично разклатете. Ще видите, как захарта започва неравномерно да се оцветява. Става пъстра, с най-различни нюанси на лилавото. Оцветете толкова захар, колкото желаете.







Изсипете цветната захар в тавичка и я оставете за час-два да изсъхне от влагата на боята. След това приберете в сух буркан и съхранявайте така, както съхранявате обикновената бяла захар.
Дребната кристална захар се оцветява по същия начин, при това съвсем равномерно. Наситеността на цвета зависи от концентрата на боята. Ако искате по-нежен цват разредете боята. Непременно я изсушете преди да я приберете. По този начин може да оцветите захар с всякакви бои. Коледните и Великденските бисквити и сладкиши ще грейнат с тези цветни кристалчета. Приятни занимания!




Няма коментари:

Публикуване на коментар