неделя, 16 януари 2022 г.

Ликьор от печени ябълки

 


За първи път опитах този ликьор на един коледен базар в Германия. Беще подгрят до горещо и с черпаче го разливаха в малки чашки, колкото един шот. За разкош шприцваха отгоре мини-розичка разбита сметана. Толкова ме впечатли вкуса и толкова ми хареса, че потърсих домашна рецепта за тази напитка. Има най-различни варианти, повечето от които са с ябълков сок. Но не беше това, което търся, а истинския вкус, идващ от печените ябълки. Затова се доверих на рецептите на бабите, в чиито домове този ликьор се приготвя поколения наред. Може да го поднесете студен, топъл, горещ, без или със сметана. Всякак е вкусен и може би за момента е най-харесвания от мен ликьор. Далеч по-любим от лимончелото, което ви предложих в предходния пост. Коледа мина, но докато свърши зимата има още време. Ликьорът е идеален за сезона и ще се радвам да го опитате и вие. Наздраве!

Продукти:

7-8 кисели ябълки
1 лимон
1 шушулка ванилия
220 г кафява захар
1 пръчка канела
1 звездичка звезден анасон
1,5 литра водка



Приготвяне:

* Покрийте тава с лист хартия за печене и загрейте фурната на 180* с вентилатор.

* Почистете ябълките от семките, но оставете кората. Нарежете ги на едри парчета. Изсипете ги в тавата и разстелете на равен слой. Изпечете ги за 15-20 минути. Ябълките трябва само леко да променят цвета си, да заухаят на печени, но да останат от леко меки до твърди. Целостта на парчетата трябва да е напълно запазена.

* В тенджера изстискайте сока на лимона. Сложете и корите. Остържете семенцата от ванилията и ги добавете, както и шушулката. Прибавете ябълките, пръчката канела и анасона. Засипете всичко със захарта и разбъркайте няколко пъти, докато захарта се овлажни и се превърне в кафяв сок. Загрейте ябълките на котлона на слаб огън, само докато захарта се стопи напълно.

* Оставете ябълките да изстинат и ги прехвърлете в подходящ съд (напр. голям буркан) с капак. Залейте ги с водката и ги оставете на хладно и тъмно място за 4 седмици.



* След това време може да прецедите ликьора и да го разлеете в бутилки.

*** Може да промените подправките с такива, каквито вие предпочитате към ябълки. Ако нямате шушулка ванилия сложете 1-2 пакетчета ванилова захар. Не заменяйте кафявата захар с друг подсладител. За ликьора принципно са подходящи всички ябълки. Все пак подберете по-твърди и ароматни сортове. Като алкохол не ползвайте ракия. Тя има собствен вкус и аромат. Водката е неутрален алкохол, който позволява фината ябълкова нотка да се усети напълно. Освен за пиене може да ползвате ликьора за сладкиши, кремове и сладоледи. Не изхвърляйте ябълките след като прецедите ликьора. Те са много ароматни и напоени с алкохол. Замразете ги и ги ползвайте като добавка към сладките изкушения, които приготвяте у дома.



2 коментара:

  1. Здравей, Йоли,
    Когато публикува този ликьор, тъкмо се чудех как да оползотворя едни дребни селски ябълчици. Направих ги на такъв ликьор, и мога да кажа, че е фантастичен! Хиляди благодарности!
    Няколко дни след като го опитах, сънувах, че водиш кулинарен курс, а аз съм там на гости и ти споделям колко съм удовлетворена от резултата :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама толкова да се радвам, Васи! На мен също ми допада този ликьор повече от всеки друг, който съм правила. Много, много ти благодаря! Наздраве!

      Изтриване