петък, 18 февруари 2022 г.

Пълнени патладжани с кайма по арабски

 


В арабския свят патладжаните са на почит и уважение. Хората ги приготвят по всякакви начини. Като започнем от салати и предястия, минем през основните и стигнем до конфитюри и различни десерти. У нас също обичаме патладжани и доста от рецептите ни са доста сходни с арабските. Разбира се, съществената разлика остава подправянето. Техните гозби са с много ароматни подправки, което придава на вкуса доза екзотика.
Рецептата, която ви предлагам днес не е нещо ново. Почти във всеки български дом се пълнят патладжани. Каймата съм подправила с кимион и малко гарам масала, което е индийска подправка, но всеки може да ползва аромати, които харесва. С други думи, сгответе ги по ваш вкус.
Новото тук, поне за мен бе начина на обработване на патладжана преди пълнене. Супер хитра идея, която веднага приложих, след като я видях в едно кулинарно предаване по немска телевизия. Ще я споделя и с вас, тъй като по този начин има възможност зеленчуците да се напълнят с възможно най-много плънка. А ако решите да опитате на вкус моята рецепта, ето я и нея.

Продукти за 2 порции:

2 малки патладжана
400 г телешка/говежда кайма
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка
малък резен глава целина
3 скилидки чесън
1 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. гарам масала
1 ч.л. червен пипер
1 дафинов лист
2 зърна бахар
сол и черен пипер на вкус
4-5 с.л. олио
800 г консервирани белени домати
магданоз за поръсване

Приготвяне:

* Първо подгответе патладжаните за пълнене. Измийте ги, подсушете и от всички страни намачкайте с точилка. Просто ги разточете, както се точи тесто. Натискайте равномерно и не много силно, за да не спукате кората им. Патладжаните са готови, когато при натиск с пръсти са отвсякъде съвършено меки. След това направете разрез в средата без да прерязвате до долу. Разширете отвора с пръсти, посолете отвътре и оставете за 10 минути настрана, за да изтече горчивия сок. Изплакнете ги със студена вода и подсушете. Ще се учудите, какво голямо пространство се оформя вътре в патладжана.

* В блендер смелете фино другите зеленчуци. Половината сложете при каймата, а останалите в тенджера. Овкусете каймата с кимион, гарам масала, червен пипер, сол и черен пипер. Ако желаете може да сложите и лют пипер. Омесете добре и напълнете патладжаните. Ако остане кайма направете малки кюфтенца.



* За соса пасирайте доматите и ги сипете към зеленчуците в тенджерата. Ако е нужно налейте малко вода. Добавете дафиновия лист и бахара. Посолете и полейте с олиото. Щом сосът заври сложете в него напълнените патладжани и кюфтенцата. Похлупете и гответе ястието на слаб огън около 1 час. Преди да сервирате гозбата поръсете с магданоз. Да ви е сладко!


***Каймата може да замените със свинска, за подправките вече споменах, че също са въпрос на вкус. Ястието е чудесно и с предни домати. Ако сосът е кисел, балансирайте с малко захар. Патладжаните може да се изпекат и във фурна.




Няма коментари:

Публикуване на коментар