петък, 12 май 2023 г.

Полента хлебчета

 



Много вкусни хлебчета с предварително сготвена полента, която се добавя към основното тесто. Запазват се дълго време меки и са много ароматни. Продуктите са за 6 големи хлебчета, но може да ги направите двойно по-малки. Ще са още по-симпатични.

Продукти за 6 хлебчета:

За полентата:

45 г полента
120 мл прясно мляко

За основното тесто:

200 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
220 г бяло брашно
50 г пълнозърнесто брашно
1 равна ч.л. сол
1 с.л. зехтин
50 г слънчогледови семки

Приготвяне:

* За полентата кипнете млякото, след което намалете котлона до слабо. На тънка струйка изсипете царевичния грис, като бъркате. След като полентата се сгъсти махнете съда от огъня и я оставете за изстине до стайна температура.

* За основното тесто разтворете маята в млякото. Прибавете захарта и сложете няколко лъжици от бялото брашно. Разбъркайте на каша и оставете маята на топло за 20 минути.

* Към шупналата мая добавете полентата и добре разбийте с миксер. Полентата е много гъста и трябва да се разбие добре, за да се смеси с кваса до еднородност. (Ако желаете по-ярък жълт цвят добавете малко куркума).

* Смесете останалото бяло брашно с пълнозърнестото и солта. Добавете ги към полентата и с миксер разбъркайте на гъсто и лепкаво тесто. Ползвайте спираловидните бъркалки за тежко тесто. Не месете с ръце и не добавяйте повече брашно. Тестото трябва да остане лепкаво. Накрая налейте зехтина и сложете слънчогледовите семки. Разбъркайте още веднъж, покрийте купата със стреч фолио и затоплете фурната до 50 °C. Изключете я, сложете вътре тестото и го оставете за час, докато удвои обема си.

* Покрийте тава с хартия за печене. Изсипете тестото върху добре набрашнен плот и го разделете на 6 или повече части. Поръсете с още малко брашно и оформете хлебчета. Подредете ги в тавата. Поръсете със слънчогледови семки и малко полента за по-хрупкава коричка. Оставете ги на стайна температура за 15 минути.

* Изпечете хлебчетата в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор за около 20-25 минути. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар