събота, 30 септември 2023 г.

Маракуя мус

 Този ароматен тропически плод е олицетворение на екзотичния вкус. Най-често може да го срещнем в състава на различни плодови сокове, но също така е незаменим в сладкарството. С маракуя се приготвят различни фини десерти с нежен аромат. Чудесно се съчетава с манго, папая, праскова и ананас.
Може да срещнем маракуята и под името пасифлора, както и пасионфрут. Увивното растение цъфти много красиво в лилаво и е националното цвете на Парагвай. Името идва от индианската дума „marau-ya“ и означава „плод, който може да се яде на едн дъх“. На латински „passio” е страдание, оттам и името на плода „мъченица“. На английски „passion fruit” е „плод на страстта“. Тук може да прочетете повече за маракуята. Както и да наречем този мъничък кръгъл плод, всичко приготвено с него ни носи истинска наслада.
Днес ви предлагам много бърз и лесен мус с маракуя, сметана и кондензирано мляко.

Продукти за 3 порции:

3 плода маракуя
30 мл вода
4 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
200 г разбита на сняг течна пълномаслена сметана
100 г кондензирано мляко
ванилия

Приготвяне:

* Разрежете плодовете на половина и с лъжичка изгребете вътрешността им. Залейте с водата и кипнете всичко за 1-2 минути. Прецедете и претрийте добре през цедка, за да отстраните семките и извлечете максимално количество от пулпата. Докато полученото пюре е още горещо добавете желатина и разбъркайте до пълното му разтваряне.

* Сипете кондензираното мляко в сметаната и разбийте отново с миксер. Прибавете пюрето маракуя и размесете добре. Разпределете крема в чаши или купички и приберете в хладилника.

* На мен ми дожаля да изхвърля семките, тъй като по тях остава още сок. Реших да ги използвам за украса и ми хрумна да напълня празните половинки маракуя с желе. Това не влиза в основната рецепта за муса, но ще споделя с вас, ако решите и вие да го направите.
Залейте семките със 100 мл вода. Добавете 20 г захар, щипка куркума за жълт цвят и малко ванилия. Кипнете за 1-2 минути. Махнете от огъня и прибавете 2 г желатин, предварително набъбнат 1 с.л. вода. Разбъркайте, докато се разтвори. Напълнете празните половинки маракуя само със сока и ги сложете в хладилника за половин час. След като желето започне да се стяга поставете върху него по няколко семчици, за да изглежда като истинска разрязана маракуя. Приберете в хладилника до пълно желиране. След това гарнирайте муса и поднесете. Да ви е сладко!Няма коментари:

Публикуване на коментар