За новогодишната трапеза често приготвяме погача, тъй като тя се отличава от обикновения хляб с богато на вкус тесто, с нежна и пухкава текстура и аромат на масло. Представям ви един празничен вариант на оформяне на Idan Chabasov, а тестото е съставено от мен.
Продукти:
20 г свежа мая
240 мл хладко прясно мляко
1 ч.л. захар
2 разбити с вилица яйца М
½ ч.л. сол
500 г бяло брашно
100 г много меко масло
Друго:
1 жълтък, разбъркан с 1 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване
Приготявне:
* Разтворете маята в млякото и добавете захарта, яйцата и солта. Разбъркайте. На части сипете брашното, като бъркате с миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто или ползвате кухненска машина.
* След като тестото стане на хомогенна топка започнете да прибавяте лъжичка по лъжичка от маслото. Размесвайте в машината или с миксера, докато маслото напълно се усвои и тестото започне да се отделя от стените на купата.
* Разделете тестото на 6 равни части, направете ги на топки и ги сложете в тавичка, покрита със стреч фолио, поръсено с малко брашно. Покрийте тавата с памучна кърпа и оставете топките за 30 минути на топло място.
* Оставете ги да втасат за 15-20 минути и ги изпечете в предварително загрята на 190°C фурна с вентилатор или на 200°C без за около 20-25 минути. Да ви е сладко!
*** Тестото е изключително меко и нежно. По-лесно би се оформило тесто за обикновен хляб, тъй като е еластично и по-твърдо. Препоръчвам прясна мая пред суха, когато става въпрос за погача. Качествата ѝ са много по-добри и тестото втасва много бързо. От посочените количества се получават две малки погачи-звезди или една доста голяма.
Няма коментари:
Публикуване на коментар