четвъртък, 28 март 2024 г.

Лаврак в сол

 



Класическа рецепта за приготвяне на риба. Превъзходна на вкус, мека, с нежна текстура и много сочна.

Продукти за 2 порции:

1 лаврак (600-800г)
няколко резенчета лимон
мащерка, риган, розмарин или други подправки по избор
черен пипер
1-2 с.л. зехтин
1,5 кг по-ситна морска сол
2 белтъка
30-40 мл вода

Приготвяне:

* Почистете рибата от вътрешностите, измийте я и я подсушете добре. Сложете в корема резени лимон, подправки и черен пипер. Намажете я със зехтин.

* В куха смесете солта с белтъците и водата. Размесете с ръце, докато солта поеме равномерно белтъците и водата. За повече аромат може да сложите сушени билки. Аз прибавих съм солта сушена левурда.

* Постелете тава с хартия за печене. На дъното оформете пласт сол около 2 см с приблизителните размери на рибата. Поставете рибата отгоре и я покрийте плътно с останалата сол, като притискате с длани за по-добра спойка.



* Изпечете лаврака за 40 минути в предварително загрята на 200°C фурна. Преди сервиране разчупете солната кора и отстранете кожата. Филетирайте рибата и поднесете с гарнитура по ваш избор. Да ви е сладко!

*** Може да приготвите рецептата с други видове риба, но е добре да са цели и по-големи. В никакъв случайне отстранявайте кожата и главата. Те предпазват рибата от прекалено осоляване и залепване на месото по солта.
Кората от сол е твърда и е най-лесно да я разчупите с малко чукче, длето или нещо подобно.




Няма коментари:

Публикуване на коментар