събота, 7 септември 2024 г.

Патладжани с кайма на фурна

 


Любима лятна гозба са пълнените патладжани с кайма. Моето ястие е същото, но изпечено в кексова форма. На вид се получава нещо като терин. Ето как да го направите:

Продукти за форма 20x11x8 см:

3 патладжана
4-5 с.л. олио

Пълнеж:

1 малка глава ситно нарязан лук
2-3 ситно нарязани скилидки чесън
4-5 с.л. олио
400 г говежда кайма
2 настъргани домата (може и от консерва)
1 ч.л. червен пипер (много е вкусно с пушен пипер)
1 с.л. пресен риган или 1 ч.л. сух (може да го замените с други ваши любими подправки)
сол и черен пипер
100 г пушен или обикновен кашкавал- на слайс или настърган

Приготвяне:

* Нарежете патладжаните на филийки по дължина. Не ги белете. Кората ще запази целостта им и ще даде повече вкус и добър вид. Посолете ги и ги оставете настрана за 20 минути. След като отпуснат соковете си ги измийте под течаща вода и добре подсушете. Намажете ги от двете страни с олиото и запечете на умерен огън в сух тиган с незалепващо покритие. Може да го направите и във фурна, но на котлон е много по-бързо, а и патладжана не омеква толкова много, както във фурната. Отбелязвам за хората, които се притесняват от пържените храни: филийките патладжан само се намазват с олио и се запичат на сух тиган. Процес на пържене няма.

* Намокрете голям лист хартия за печене и го смачкайте на топка. Разгънете го и покрийте отвсякъде формата за печене. Краищата на хартията трябва да висят свободно навън, за да могат накрая добре да обгърнат и завият ястието. Подредете филийките патладжан по дъното и стените на формата, като ги застъпвате керемидообразно. Краищата им също трябва да излизат малко извън формата.

* За пълнежа задушете лука и чесъна в олиото. Добавете каймата. Разбърквайте, докато каймата стане еднородна и побелее. Сипете доматите и червения пипер. Гответе без капак, докато се изпари излишната течност и каймата се сгъсти. Овкусете с риган, сол и черен пипер. Оставете пълнежа да изстине до стайна температура. Изсипете половината върху патладжаните. (Снимка 1) Отгоре сложете пушения кашкавал. (Снимка 2) Покрийте с останалата кайма. Загърнете с краищата на патладжаните (Снимка 3) и внимателно притиснете с длани за по-добра спойка. Накрая завийте ястието с хартията. (Снимка 4) Всичко това може да приготвите ден предварително и да съхраните в хладилник до печене.



* Изпечете гозбата в загрята на 200°C фурна за около час. Оставете я да изстине до топло, обърнете в чиния и поднесете. Да ви е сладко!

*** За да запазите фурната си чиста, преди да изпечете ястието непременно сложете формата в друга тавичка. Дори я покрийте с фолио, за да не се цапа и тя. По време на печене от патладжаните излиза много сок, който капе. Същото важи и при обръщането на гозбата в чиния. Затова е важно каймата да бъде гъста и по-суха.



Няма коментари:

Публикуване на коментар