Продукти
1 голям октопод - тегло около 2 кг
1 ч.ч.бяло вино
подправки по избор (аз го правя със средиземноморски - риган,мащерка,майоран,розмарин,салвия и дафинов лист)
сол и бял пипер на вкус
1 празна бутилка от безалкохолна напитка от 2 литра
Приготвяне
* Сложете почистеният и измит октопод в голяма тенджера. Сипете подправките и виното и долейте вода колкото да се покрие. Затиснете го с чиния за да не плува при варенето. Сварете октопода до пълна готовност. Обикновено октопода се сварява за времето каквото му е и теглото. Например на 1.500 кг месо е необходимо 1,5 часа варене. Аз не изчислявам, просто след около час започвам редовно да проверявам с острието на ножа като пробождам пипало в най-дебелата му част. Ако острието потъва в октопода без съпротивление значи е готов.
* Отрежете гърлото на бутилката така, че да получите цилиндрична форма. Извадете октопода от врящата вода и веднага го натъпчете в бутилката като си помагате с щипка или кухненски кърпи. Внимавайте да не се изгорите. Притиснете го с нещо тежко и го оставете да се охлади. След това го поставете в хладилника и го съхранявайте там поне един ден преди да го сервирате.
* Октоподът вече е приел формата на бутилката и се е желирал.
* С ножица разрежете бутилката и извадете месото.
* Нарежете го на тънки кръгове и го сервирайте студен със сосове, към салати, маринован или запечен на скара с чеснов зехтин. Да ви е сладко!
.