сряда, 10 март 2010 г.

Кекс с мая и вафли






Продукти

4 яйца
220 г захар
200 мл прясно мляко
150 мл олио
1ч.л.сода бикарбонат
20 г прясна мая
250 г брашно
портокалови и лимонови кори
1 ванилия
4 обикновени вафли


Приготвяне

* Разбъркайте млякото, содата, маята и захарта. Прибавете яйцата, ванилията, цитрусовите кори и олиото. С непрекъснато бъркане брашното. Разбъркайте всичко за кратко с миксер. Накрая сложете и вафлите, нарязани на малки парчета. Те са леки и плуват на повърхността, затова като изсипете кексовото тесто във формата за печене (предварително намазана с масло и поръсена с брашно) отново поразбъркайте. Изпечете кекса в загрята на 170*фурна за около 40 - 45 минути.






Много приятен кекс се получи. Рецептата е от книжката "Сладкишите на Добрина". А вафлите са си моя добавка.







.

събота, 6 март 2010 г.

Полезно хлебче за 5 минути





Продукти

120 г бяло брашно80 г типово, ръжено или черно брашно
80 г пълнозърнесто брашно
20 г овесени трици
60 г микс от различни семена (сусам, тиквено, ленено и слънчогледово семе)
250 мл  ч.ч.хладка вода
20 г прясна мая или 7 г  суха
1/2 ч.л.сол
2 с.л.зехтин





Приготвяне

* Смесете в купа всички сухи съставки и ги разбъркайте добре. Добавете зехтина и водата с разтворената в нея мая. Разбъркайте всичко с лъжица. Трябва да получите гъсто и лепкаво тесто. Не месете повече. Просто объркайте добре всичко и го сипете в правоъгълна кексова форма намазана с мазнина и поръсена с брашно. Оставете хлебчето да втаса за около 1 час и след това го изпечете в предварително загрята на 180* фурна за 40 - 45 минути.

Който обича такъв вид хляб може да го опита. Гарантирам, че се приготвя за 5 минути. Хлябът става тежък и влажен, не е пухкав и лек като белия. Оставете го добре да изстине и чак след това го разрежете за да не стане клисав.  Да ви е сладко!










.

четвъртък, 4 март 2010 г.

Мус от ролца от раци и авокадо




Продукти за 4 порции

За муса от рулца от раци

250 г ролца от раци
бялата част на 2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
настъргана кора и сок от 1/2 лимон
2-3 с.л. маскарпоне
сол и черен пипер на вкус

Продукти за муса от авокадо

3 броя  авокадо
1 зелена люта чушка
1 зелена пиперка
няколко стръка пресен кориандър или 1/4 ч.л. смлян сух кориандър
1 скилидка чесън
сок от 1/2 лимон
2-3 с.л.маскарпоне
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* И за двата муса приготвянето е едно и също. Сложете съставките без маскарпонето в купа и ги пасирайте до гладкост. Накрая прибавете сиренето и разбъркайте.

* В чаши или купички първо сложете от единия мус и загладете. После сипете и от другия. Украсете по желание. Аз избрах малко суров шамфъстък и парченце риба. Да ви е сладко!


.

.

вторник, 2 март 2010 г.

Джинджифилови миди в темпура





Продукти

200 г сварени миди
настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л.ситно нарязан пресен джинджифил
1 скилидка пресован чесън
сол и черен пипер на вкус
листа бланширан пресен спанак

Темпура

равни части оризово брашно и пшеничено нишесте (количеството е по желание)
вода
сол на вкус

Приготвяне

* Подправете мидите с джиндифила, чесъна, лимоновата кора, солта и пипера. Увийте ядките в бланшираните листа спанак. Ако мидите са дребни може да слагате по две ядки в листо. Направете малки сармички колкото за една хапка.





* В купа смесете оризовото брашно и нишестето. Разредете с много студена вода докато получите каша с гъстотата на палачинково тесто. Най-добре е водата да е ледена, даже може да сложите бучки лед. Колкото е по-студена водата, толкова по-хрупката и лека става панировката. Посолете на вкус.

* Топнете мидените "сармички" в темпурата и фритирайте за кратко в маслена баня. Да ви е сладко!





.

петък, 26 февруари 2010 г.

Бисквитки с карамелен топинг и кокос





Продукти

125 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
250 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер
1 ванилия

За топинга

1 ч.ч.захар
70 г масло
70 г квасена сметана или течна сметана
1 до 2 ч.ч.предварително запечен кокос (количеството му е спрямо желаната от вас гъстота)
лимонови и портокалови корички

100 до 200 г млечен шоколад








Приготвяне


* За тестото разбъркайте захарта с маслото на крем и прибавете яйцето. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го сипете в маслото. С ръце бързо направете маслени трохи и ги съберете на топка. Ако тестото все още лепне го поръсете с малко брашно. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 20 минути. Разточете го на малки части върху хартия за печене, поръсена с малко брашно, и с малка кръгла форма изрежете бисквитки. Подредете ги в  тава, покрита с хартия за печене.  Изпечете бисквитките в предварително загрята фурна на 170*до порозовяване.

* Стопете на водна баня шоколада. Топнете дъното на всяка бисквитка и я поставете с него върху хартия. Оставете шоколада да се втвърди добре. Ако обичате повече шоколад  може да топнете в него целите бисквитики, затова не посочвам  точен  грамаж.







* За топинга карамелизирайте захарта. Прибавете маслото и дръпнете от котлона. Разбъркайте,сипете и сметаната и продължете да бъркате. В началото сместа изглежда като пресечена,защото се отделя маслото от захарта, но после става гладка и хомогенна. Ако започне да стяга и да разбърквате по-трудно върнете съда на котлона за да я затоплите. Накрая сипете кокосовите стърготини и цитрусовите корички. Върху всяка бисквитка сипете по една лъжичка от топинга докато още е леко топъл. Не го разнасяйте равномерно и не го заглаждайте прекомерно. Оставете бисквитките леко "рошави".

* Сипете малко разтопен  шоколад в хартиен конус, отрежете на връхчето му малко дупчица и гарнирайте бисквитите.

* Получиха се изключително вкусни бисквити. С мек карамел и вкус на запечен кокос са просто изкусително вкусни. Може да замените кокоса с най-различни ядки, отново предварително запечени. Да ви е сладко.










.

сряда, 17 февруари 2010 г.

Лека салата с пилешко месо






Продукти за пилешкото роле

250 г пилешки гърди
4-5 пресни гъби
бяло саламурено сирене
розмарин
босилек
сол и черен пипер

Салата

пресни зеленчуци по ваш избор
дресинг по ваш вкус

Приготвяне

* Разделете пилешките гърди на половина. Разрежете ги на две напречно без да прерязвате края. Трябва да получите една тънка голяма пилешка пържола. С домакинско чукче изтънете месото равномерно и овкусете със сол и пипер. Намажете в средата със смлян босилек и поръсете с розмарин. Сложете малко сирене и половината гъби, нарязани на едро. Не обработвайте термично нито един от продуктите.




* Сложете двете парчета месо заедно с пълнежа върху две парчета найлоново фолио. Завийте на стегнато руло. Краищата на найлона завържете на възел.





* Сипете в тенджера вода след като заври пуснете в нея двете рула. Водата трябва да ги покрива. Варете 10-12 мин. Извадете рулото и го освободете от найлона. След като изстине го нарежете на филийки и сервирайте със свежа салата.


* Много лека вечеря,вкусна и полезна. Импровизирайте с пълнежа на месото,както и с избора на салата и дресинг. . Ако желаете може да сервирате ролето отделно. То е превъзходно мезе за вино. Да ви е сладко!






.