четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Понички




   Моята леля живее от много години в САЩ и преди няколко дена ми изпрати тази американска рецепта. На свой ред аз ще я представя на вас. Това е нещо средно между ... понички, еклери и палачинки. Казвам палачинки, защото тестото всъщност си е най-обикновено палачинково тесто. Приготвено по този начин е просто неузнаваемо както на вид, така и на вкус. Поничките се правят много лесно и бързо, а продуктите се намират във всяка кухня. Реално са разновидност на Йоркширкския пудинг. И така .... нужните ви продукти ..

Продукти за 15-16 понички

2 яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л.топено масло
125 г брашно
1/4 ч.л.сол

течно масло за намазване


Приготвяне

*  Всички продукти трябва да са със стайна температура. С миксер разбийте яйцата, млякото и маслото. Наведнъж сипете брашното и солта. Доразбийте още малко докато сместа стане гладка и без бучки.

*  Загрейте фурната на 200*. В тавичка с легла за кексчета поставете хартиени капсули и ги намажете леко с масло. Сложете тавата във фурната да се загрее. Внимавайте да не прегори хартията на капсулите, нужно е само тавата да стане гореща. Сипете в леглата тестото като ги напълните не повече от 2/3. Може да налейте сместа направо в добре намазнените легла на формата без да ползвате хартиени капсули.

* Често имам коментари за тази рецепта, че след изпичане хартиените форми не се отлепят добре от поничките. Изцяло си зависи от хартията, от която са направени. И на мен ми се случва да бера ядове с тях и много се ядосвам. Предлагам ви още един вариант, а вие преценете сами какво да направите.  Намажете добре леглата на тавичката с масло и също добре ги поръсете с брашно. След това изсипете в тях тестото и изпечете. Тези форми са тефлонови и няма проблем след това с отлепването.

* Много често ги пека баз да загрявам предварително тавата във фурната, а като най-нормално печиво. Пиша ви и двата варианта, получават се чудесно, затова преценете сами.







*  Изпечете поничките за 25-30 минути или до тяхното подуване и зачервяване. Не отваряйте вратата на фурната по време на печенето. След като поничките се изпекат ги оставете за 5 минути в загасената фурна. След това ги извадете и с клечка за зъби пробийте по една дупчица във всяка от тях за да излезе парата.







*  Отстранете хартиените капсули и напълнете поничките с плънка по ваш вкус - както солена,така и сладка. Интересното е , че на дъното им се получава отвор,достатъчно голям за да ги напълните  без да се налага да ги разрязвате или дупчите както при еклерите. Всъщност всеки път се получават различни странни форми.








  Да ви е сладко! Лелче, хиляди благодарности за идейната рецепта. Сигурна съм,че ще се хареса и на читателите ми.








.

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Мариновано прясно сирене



   Нежно,пикантно и топящо се в устата парченце сирене .... какво по-вкусно от това? Придружено с чаша добро червено вино това ястие се превръща в истински шедьовър за завършване на вечерта. Рецептата е за Моцарела,но аз я направих с прясно козе сирене. Може да ползвате всякакво прясно сирене,но съм убедена,че и със зряло резултата ще е  повече от прекрасен. Благодаря на Драго за превода от немски.Източникът е списание,но и аз не знам точно какво.И така ...

Продукти за 2 порции

250г прясно сирене

Марината

1 с.л.нарязани каперси
2 нарязани филета солена аншоа
настъргана кора от 1/2 лимон
1 червена люта чушка,нарязана на кръгчета
1 с.л.нарязан пресен босилек
1 с.л.нарязана прясна мента
1 ч.л.грубо счукан черен пипер
150 мл.зехтин




Приготвяне

*  Смесете добре всички съставки на маринатата. Нарежете сиренето на парченца или филийки и го залейте с нея. Мариновайте поне 2-3 дена. Сервирайте с препечени филийки и чаша червено вино. Да ви е сладко!


вторник, 28 септември 2010 г.

Българска салата по друг начин




   Една нестандартна и свежа салата с дъх на отминало лято.  Вкусът на традиционната ни комбинация от домати,краставици и сирене е запазен,но въпреки това усещането е ново и различно. Кристалчетата на доматеното гранитé  нежно се разтапят и оставят чувството за лекота и финес. Пикантната нотка в него отлично се съчетава със сиренето,а свежестта на краставицата изцяло допълва колорита на вкусовете.Опитайте ....

Продукти

1 голяма краставица
1 голям домат
няколко капки Табаско
сол и бял пипер на вкус
щипка захар
балсамико на вкус
бяло сирене

Приготвяне

*  Обелете домата,нарежете го на четвъртинки и отстранете семките. Пасирайте го до гладкост с пасатор и го овкусете с Табаско ,сол,бял пипер,захар и балсамико. Балансирайте всичко по ваш вкус. Сипете доматеното пюре в купичка и го оставете във фризера да се замрази.

*  Нарежете краставицата на кръгли парчета с височина,каквато на вас ви харесва. Издълбайте ги с лъжичка и подсушете отвътре с домакинска салфетка. Подредете ги в чиния.

*  Гребнете с лъжичка от доматеното гранитé и напълнете издълбаните краставици. Може да ползвате и малка лъжица за сладолед. Гарнирайте с парченце сирене , прясна мента , полейте с малко балсамова редукция и поднесете веднага.







.

понеделник, 27 септември 2010 г.

Бисквитки с Рикота и шоколадов чипс



Предлагам ви тези изключително крехки и ароматни бисквити. Наличието на сирене в тях ги прави нежни и меки отвътре и хрупкави отвън. Чудесно допълнение към сутришното ви кафе!

Продукти за около 50 бр.

120 г меко масло
100 г сирене Рикота
180 г захар
1 ч.л. настъргана портокалова кора
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1 яйце
1 ванилия
2 ч.ч.брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л.сода бикарбонат
щипка сол

1 ч.ч. шоколадов чипс
1/2 ч.ч. предварително запечени натрошени бадеми






Приготвяне

*  С миксер добре разбийте маслото със сиренето и захарта. Прибавете яйцето и настърганите кори.

*  Пресейте брашното заедно с набухвателите, солта и ванилията.  Сипете го в маслената смес и разбъркайте. Накрая прибавете ядките и шоколадовия чипс.

*  Оставете готовата смес в хладилника за 30 мин. Постелете тава с хартия за печене и с малка лъжичка направете купчинки от бисквитеното тесто. Оставете между тях 2-3 см разстояние, тъй като при печене се разливат.






*  Изпечете бисквитките в предварително загрята на 180* фурна до порозовяване за 9 -10 мин.

Рецептата на тези прекрасни бисквитки е от тук.












.

петък, 24 септември 2010 г.

Патладжанен крамбъл





Обикновено крамбълът е познат като десерт, приготвен от плодове и брашнени маслени трохи. Рецептата идва от Великобритания и Ирландия, като става популярна след Втората световна война, когато страните се възстановяват и хранителните запаси са малко. Приготвя се лесно и бързо, а запечените хрупкави маслени трохи са истинско удоволствие. Крамбълът търпи най-различни импровизации, което го прави и идеален за солен вариант. Моето предложение е едно чудесно предястие с патладжан, синьо сирене и ядки.

Продукти за 4 порции:

1 голям патладжан
2-3 с.л. зехтин
риган-пресен или сух
120 г синьо сирене
120 г предварително запечени ядки по избор
сол и черен пипер на вкус

маслени трохи:

50 г меко масло
1 ч.ч. брашно
1/4ч.л. сол
1/2ч.л. сух риган
1-2 с.л. кедрови ядки

Приготвяне:

*  Обелете патладжана, нарежете го на кубчета и го изкиснете за 10 минути в подсолена вода. Изплакнете го и задушете в мазнината, докато омекне. Ако е нужно добавете малко вода. Овкусете със сол, черен пипер и риган.

*  Разпределете патладжана в 4 плитки купички, натрошете върху него сиренето и посипете  с ядките.




*  Разбийте с миксер маслото, добавете брашното, солта и ригана. Разбъркайте, докато получите дребни маслени трохи. Посипете ги върху патладжана, поръсете с кедрови ядки и запечете ястието до порозовяване. Сервирайте ястието топло. Ако желаете може да добавите и други зеленчуци,както и да смените ригъна с предпочитана от вас подправка. Да ви е сладко!




сряда, 22 септември 2010 г.

Сладкиш с медени круши





Едно есенно ароматно предложение за вашето следобедно кафе ....


Продукти

100 г меко масло
120 г пудра захар
2 яйца
100 мл.прясно мляко
1 капсула ванилия с масло
220 г брашно
1 ч.л.бакпулвер

3-4 круши

1 каф.ч.захар
1 ч.л.канела
4 с.л.течен мед

Приготвяне

*  Разбийте на пухкав крем маслото със захарта и прибавете яйцата,млякото и ванилията. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го разбъркайте с маслената смес. Сипете тестото в намазана с масло и поръсена с брашно правоъгълна тавичка и го загладете.

 *  В малка купичка смесете кафяната чашка захар с канелата. Ако желаете може да добавите и малко кафява захар. Поръсете половината върху тестото. Нарежете крушите на резенчета без да ги белите и ги подредете керемидообразно върху тестото. Намажете ги с половината от меда като използвате домакинска четка. Поръсете крушите с останалата канелена захар и изпечете сладкиша в предварително загрята на 180* фурна.




 *  Преди да поднесете сладкиша го нарежете на квадрати и го глазирайте с останалия мед. Да ви е сладко!





.