понеделник, 1 ноември 2010 г.

Харчó





  Тази ароматна,гъста и богата на вкусове супа е прословутото грузинско Харчó. Самите грузинци я готвят в различни варианти,а аз знам този от моята праятелка Ели Драгомирова. От миналата година тази супа се превърна в любима в къщи и няма да останете разочаровани,ако я опитате и вие. Препоръчвам ви я горещо.Да ви е сладко.

  Задължителната подправка тук е Хмели - сунели. Ако не можете да си я набавите винаги можете да си я приготвите сами.Това представлява микс от различни сушени подправки,които са в равни количества,с изключение на лютия пипер и шафрана,които са по-малко.Ето ги и тях :

сух босилек, лют червен пипер, сух копър, кориандър, майорана, шафран.




Продукти

500 г говеждо месо
2-3 супени лъжици олио
2 глави лук
2 с.л.брашно
1 каф.ч. ориз
150 г орехи
2-3 големи домата или 2-3 супени лъжици доматено пюре
1 с.л. грузинска подправка хмели - сунели
3 скилидки смачкан чесън
1 ч.л.червен пипер
лют пипер по желание
шепа пресен кориандър
черен пипер и сол на вкус


* Нарежете лука на ситно и леко го задушете в мазнината.Прибавете месото и го запържете за няколко минути.Посипете с брашното и червения пипер,разбъркайте и налейте вода колкото да се покрие и разреди като гъст сос.Гответе докато месото напълно омекне.Сипете още вода,ориза,доматите и хмели-сунели.Подправете със сол и черен пипер и гответе още 15 мин. В края на готвенето прибавете и счукания чесън и орехите.Ако е нужно долейте още вода,но супата трябва да е гъста и плътна.Накрая сложете и нарязания кориандър.Сервирайте супата гореща.


петък, 29 октомври 2010 г.

Салата с пълнена круша





Продукти за 4 салати


2 круши

50 г синьо сирене
50 г пушено сирене
50 г кашкавал, ементал или друго твърдо сирене
1 яйце
1 с.л. квасена сметана
1 с.л. галета
орехови ядки

1 голяма зелена салата

Дресинг

2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. горчица
1 ч.л. мед
1/3 ч.л. смлян сух кориандър
4-5 с.л. вода
сол на вкус

Приготвяне

* Разполовете крушите и ги издълбайте с малка лъжичка. Настържете сирената и ги смесете със сметаната,яйцето и галетата. Напълнете крушите "с връх".




* Изпечете ги под загрят грил докато сиренето се стопи и зачерви. Не печете в нормално загрята фурна за да не омекнат много крушите. Целта е да се сготви само плънката,а плода да остане твърд и леко хрупкав. Ако все пак предпочитате и крушите да са меки,изпечете ги в предварително загрята фурна на 200* до зачервяване на пълнежа.

* Смесете всички съставки за дресинга и опитайте на вкус.Ако желаете увеличете количеството на балсамовия оцет.

* Накъсайте салатата в 4 чинии,посипете със сурови орехови ядки и с парченцата от издълбаните круши. Залейте с дресинга. Върху всяка салата сложете по половинка круша. Много вкусно става,ако преди поднасяне залеете с балсамова редукция. Да ви е сладко!


неделя, 24 октомври 2010 г.

Ирландски соден хляб





Май няма по-бърз и лесен хляб от този, опитайте го и вие. Хлябът се напуква на различни места и става с много артистичен вид. След изпичане трябва да се получи плътна, твърда и хрупкава коричка.

Продукти:


4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
2 ч.ч. кисело мляко

Приготвяне:

* Пресейте брашното заедно със солта и содата. Сипете в него киселото мляко и с вилица намачкайте, докато получите грубо тесто. Сипете тестото на плота и само за 30 секунди бързо го доомесете с малко брашно, колкото да го съберете на топка. Сложете топката в тава, покрита с хартия за печене и с нож направете отгоре диагонални разрези. Изпечете хляба в предварително загрята на 200* фурна за около 40 минути. Извадете го от фурната и задължително го оставете добре да се охлади върху решетка преди да го разрежете. Да ви е сладко!




Супа от броколи и сирене




    Преди време една моя читателка ми изпрати тази рецепта. Всеки,който обича броколи със сигурност много ще я хареса.Плътна и ароматна,тази прекрасна супа е истински балсам за небцето.Много благодаря на Светлето за това чудесно предложение.Светулче,не можах да се въздържа и реших да споделя твоята рецепта и с останалите си читатели.Нека и те и се насладят,както направих аз.Благодаря ти мила,супата наистина е великолепна.


Продукти

50г масло
1 малка главичка настърган лук
2 с.л.брашно
250мл течна готварска сметана
250мл прясно мляко
500мл пилешки или зеленчуков бульон
300г броколи
250г Чедър или друго ароматно твърдо сирене
сол,черен пипер и индийско орехче на вкус

Приготвяне

* Запържете лука с половината от маслото и го отделете настрана. Направете светла запръжка от останалото масло и брашното. Разредете с бульона като го сипвате постепенно и бъркате за да не се получат бучки.Налейте млякото и сметаната и варете 5 - 10 мин.

* Сипете в супата броколите,накъсани на малки розички и загасете котлона. Не ги варете за да останат леко твърди и да запазят цвета си.Добавете лука и настърганото сирене и бъркайте внимателно докато сиренето се стопи.Подправете със сол,пипер и индийско орехче.Поднесете супата с малко лимонов сок.

* Ако обичате броколите по-разварени тогава ти гответе няколко минути.Може да замените Чедъра с Пекорино,Грана,Пармиджано,Грюер или друго ароматно сирене.Гъстотата на супата преценете сами и съответно разредете или сгъстете по ваша преценка.Може да сложите и повече броколи или пък повече сирене. Аз поднесох супата с Ирландски соден хляб.Да ви е сладко.


неделя, 17 октомври 2010 г.

Праскови гратéн





Продукти за 4 порции


2 обелени праскови - пресни или от компот

4 твърди бисквити
2 яйца
40г захар
100г Рикота
1 ч.л.нишесте
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ванилия

масло за намазване


Приготвяне

*  Намажете четири малки плитки форми с масло. Натрошете в тях по една бисквита и сложете по половин праскова с разреза надолу.

*  С бъркалка разбийте жълтъците с половината захар , прибавете ванилията , портокаловата кора и рикотата. Разбийте всичко добре на хомогенна смес. Отделно разбийте белтъците на сняг.Добавете останалата захар и продължете да разбивате докато получите меки връхчета. Смесете внимателно двата крема,сипете нишестето и разбъркайте за кратко.

*  Разпределете сместа върху прасковите и изпечете в предварително загрята фурна до порозовяване.



събота, 9 октомври 2010 г.

Медена торта




    Ще ви предложа една медена торта,която реших да направя от тестото,което знам от майка ми. Това си е най-обикновено тесто за медени сладки. Разбира се,не му сложих толкова много брашно,а по-малко за да станат корите по-меки. За да обогатя медения вкус на тортата добавих и мед в крема. Този вид торти стават сухи,приличат ми на бисквитните торти.Навлажних леко корите с малко студено прясно мляко и резултата беше чудесен.Ароматна , лека и вкусна торта.





Продукти за корите


2 яйца
1 ч.ч. захар
4 с.л. течен мед
5 с.л. течно масло
1 ч.л. сода за хляб
подправки по избор (канела,индийско орехче,джинджифил,кардамон,карамфил и др.)
брашно за омесване на меко и лепкаво тесто









Продукти за крема

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
10 с.л.захар
3 с.л.мед
8 с.л.брашно с връх
настъргана лимонова кора
ванилия

1 ч.ч.течна сладкарска сметана

Приготвяне

* В купа разбъркайте яйцата,меда,захарта,маслото,содата и подправките.

* Добавете толкова брашно,че да получите много лепкаво тежко тесто. Поставете купата в хладилника най-малко за 2-3 часа за да се втвърди тестото.

* Извадете тестото от хладилника и го разделете на 6 части.Набрашнете ръцете си и оформете топки. Отрежете 6 листа хартия за печене и очертайте върху тях с молив кръгове. Диаметърът да е между 20-24 см.





* Посипете добре хартията с брашно и разточете тестото на тънки кори като внимавате да спазвате очертанията.




*  Изпечете корите в предварително загрята на 180* до порозовяване.Аз пека корите направо върху скарите на фурната,без да ги слагам в тава.Пека ги на вентилатор по 4 наведнъж - две на скарата в средата на фурната и две върху другата скара на по-долното ниво.Изпичат се много бързо.




* Разбъркайте захарта заедно с брашното,лимоновата кора и ванилията. Сипете малко мляко и  направете кашичка.Добавете жълтъците , разбийте ги добре и разредете с останалото мляко. Сварете гъст крем.Малко преди да е напълно готов прибавете и меда.Свалете от огъня и оставете да изстине. След като крема се охлади напълно го смесете със сметаната,добре разбита на сняг.Отново разбийте всичко добре с миксер.

* Сглобете тортата като наредите корите една върху друга,слепени с крем помежду им. Измажете тортата отстрани и отгоре с крем и гарнирайте по желание. Аз панирах тортата отстрани с орехи и натрошени чаени бисквити с мед.За украса направих фигурки на плодчета и листенца от захарно тесто и ги оцветих с хранителни бои.






* Ако желаете тортата да не е съвсем суха , напръскайте корите с малко студено прясно мляко.Не прекалявайте.Корите са точно като бисквити - много бързо се размекват и ще станат на каша.

* И една прекрасна идея от Мими - тя препоръчва тестото да се раздели на 8 части и съответно така корите ща станат по-тънички  няма да имат нужда от сиропиране. Опитайте по нейният начин,сигурна съм,че ще стане по-добре.Мими,много благодаря от името на всички ни.

* Можете да украсите тортата с пчелички от захарно тесто.Това е подходяща украса за деца и тематично отлично подхожда на рецептата.