събота, 23 октомври 2010 г.

Ирландски соден хляб





    Много лесен и популярен, този хляб може да разнообрази вкуса на трапезата ви. Поднесох го с вкусната супа от броколи на Светлето. Да ви е сладко и на вас!






Продукти

4 ч.ч.брашно
1 1/2ч.л.сода бикарбонат
1 ч.л.сол
2 ч.ч.кисело мляко






Приготвяне

* Пресейте брашното заедно със солта и содата. Сипете в него киселото мляко и с вилица намачкайте докато получите грубо тесто. Сипете тестото на плота и само за 30 секунди бързо го доомесете с малко брашно, колкото да го съберете на топка. Сложете топката в тава, покрита с хартия за печене и с нож направете диагонални разрези отгоре. Изпечете хляба в предварително загрята на 200* фурна за около 40 мин. Извадете го от фурната и го оставете добре да се охлади върху решетка преди да го разрежете.

Май няма по-бърз и лесен хляб от този, опитайте го и вие. Хлябът се напуква на различни места и става с много артистичен вид, както сами може да се убедите от снимките. След изпичане трябва да се получи плътна, твърда и хрупкава коричка. Да ви е сладко!











.

44 коментара:

foodtravelandwine каза...

It is wonderful!!....fantastic!!....I like it very much!!.....Abrazotes, Marcela

di_ani каза...

Изглежда неустоимо,
а това, че е бърз и лесен -
прекрасен е, Йоли!
Поздрав и хубава нова седмица, Диана

Йоланта Делибозова каза...

Марчела,Диди .. много се радвам,че ви хареса този най-обикновен соден хляб.Благодаря ви момичета.

Mira каза...

Йоли, хлябът ти изглежда чудесно! :) Много го харесвам, понеже наистина е много лесен и бърз... а пък топъл с масло е направо прелест!:)
Поздрави и хубава седмица!

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря Мира.И на нас много ни хареса.

tedkata каза...

Благодаря за невероятната рецепта. Много бърз и мнооого вкусен хляб. А за хора като мен, които изпитват ужас, като чуят за мая - просто сбъдната мечта.

Йоланта Делибозова каза...

Теди,да ти е сладко.Много се радвам,че ти хареса хляба.Щом те е страх от месенето скоро ще ти предложа и моята версия за содени питки.Всеки си ги прави в къщи,но моите си ги знам от мама и много си ги обичам.Ще ти харесат,сигурна съм.Благодаря ти много още въднъж.

Анонимен каза...

Йоли, от скоро влизам в блога ти. Очарована съм.
И аз обичам да творя в кухнята и определено ще пробвам доста от идеите ти тук.
Вече опитахме ирландския соден хляб.
Много е лесен, бърз и страхотно вкусен.
http://storage2.album.bg/73f/picture_389_44180_25932699.jpg

Йоланта Делибозова каза...

Уау,какъв хляб. Ама той е много,много по-хубав от моя.Браво,най,най-искрени аплодисменти.Страхотно майсторство.Много се радвам и благодаря от сърце.Да ви е сладко!

Кристи каза...

Йоли, благодаря за хубавите думи от сърце!
Ще те навестявам често. На дневен ред са апетитните ти кроасани.
Всъщност, "анонимния" съм аз.Приятно ми е виртуално да се запознаем. Аз съм Кристи!
Благодаря за рецептата още веднъж!

Йоланта Делибозова каза...

Добре си ми дошла Кристи.На мен ми е още по-приятно да се запознаем.И истински се насладих на прекрасния хляб,който си направила.Благодаря ти още веднъж.

Кристи каза...

Добре заварила, Йоли!
Често-често ще ти гостуваме.(((

http://storage3.album.bg/bd1/picture_265_76390_18594626.jpg

Поздрави за красивите вкусотии!(((

Йоланта Делибозова каза...

Леле,Крис.... колко си хубава само....Прегръщам ви и двамата с половинката ти. И пак благодаря.

Кристи каза...

Еее, Йоли, благодаря за комплимента.((
Вече се познаваме виртуално.(((
И днес хапнахме с рецепти от твоята кухня.
Благодарности и прегръдки!(((

киромн каза...

Здравей Йоли,
Много ми хареса рецептата и вкуса на този хляб. Странното при мен е, че става супер глетав. Въобще не се вдига. Имаш ли идея на какво може да се дължи? (правя го с 50/50 бяло и типово брашно).
Благодаря предварително!

Йоланта Делибозова каза...

Да,Киромн,имам представа защо не се вдига хляба.Единствената причина е типовото брашно.Ако го направиш само с бяло няма да е така.И без това содата не е кой знае какъв набухвател,а наличието на тежко брашно като типовото просто не и оставя никаква възможност да се прояви.И още нещо - почти никакво месене не трябва да има за да не се освобождава глутена от брашното.И последно - хлябът трябва да е напълно студен преди да се разреже.Това е разликата с хлябовете с мая.Пробвай само с бяло брашно някой път и кажи как е .Поздрави и весели прзници.

киромн каза...

Благодаря, ще пробвам само с бяло :)

Биляна каза...

Пристрастих се към този хляб ! Въпросът е защо го открих чак сега ?
Замествам 1/4 с черно брашнои си става супер. Благодаря за страхотната рецепта!

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам,Биби!Да ви е сладко.Аз пък ще пробвам с черно брашно.Непременно!

Анонимен каза...

Много вкусен хляб, а най-важното е, че и дъщеричката ми го хареса,защото не трябва да яде храни с мая. Благодаря , Йоли, че те има. В коментарите споменаваш за содените питки "на баба", моля те да споделиш рецептата! Хубав и усмихнат есенен ден :)
Невена

Йоланта Делибозова каза...

Вени,много пъти съм го казвала,но и сега ще го кажа - най-много се радвам когато нещо се хареса на дечицата.Благодаря ти мила.Да му е сладко на мъничето!А содените питки непременно ще ги напиша,обещавам!

Анонимен каза...

Йоли, чудесно изглежда! Моля те, сподели рецептата за содените питки, че Бъдни вечер наближава. :)

Йоланта Делибозова каза...

Ох, миличка, не стават моите питки за Бъдни вечер. В тях има и яйца, и сирене, мляко, кашкавал и масло. Какво ли няма... Аз не правя содени питки за празника, а с мая.

Анонимен каза...

Невероятен хляб!!!Любим е на цялото ми семейство.Правя го често и винаги се получава1Благодаря Йоли !!

Йоланта Делибозова каза...

Ей,така отдавна не съм го правила.Благодаря ти,че ми напомни.Благодаря ти и за милите думи,много се радвам,че ви харесва.Да ви е сладко на всички.

Звездица каза...

Здравей, Йоли,

За първи път си позволявам да коментирам в блога ти, но онзи ден обещах на съпруга си да го направя. Обичам да правя хляб, но като цяло не си падам по усложнените и много връткави рецепти. В събота открих тази рецепта и съм я "забола" със златна звездичка в любимите си страници. Винаги съм си мислела, че соденият хляб е прекалено елементарен, лесен и скучен за приготвяне, макар че винаги опирам до него, в моментите, когато ми се дояде прясно хлебче, а нямам много време. Тази рецепта е най-сполучливата комбинация на съставки за такъв хляб! Аз го направих 50/50 с бяло и пълнозърнесто брашно, после пробвах и с повече бяло брашно, но определено ми хареса повече с другото. И двата пъти се получи лесно, бързо и толкова вкусно, че цял ден на работа се чудя как да оставя домашните сандвичи, които правих с този топящ се в устата хляб. Златни ръце имаш!

В нашата приятелска среда имаме от няколко месеца една приказка:"Когато искаш да ти се получи рецептата, следвай тази на Йоли." И непрекъснато разменяме линкове за изпробвани вече "твои" рецепти.

Прави все така интересни и сполучливи неща. Сърдечни поздрави!

Дени

Йоланта Делибозова каза...

Мила ми Дени,изобщо не можеш да предположиш колко много ме зарадва.Благодаря ти от сърце и за милите думи, и за доверието.Да ви е сладко на всички у дома и хубаво лято.Благодаря отново.

Анонимен каза...

Този хляб се оказа невероятно попадение.Много вкусен ,със страхотна коричка и много лесен и бърз за приготвяне.Отл.6

Йоланта Делибозова каза...

Веднага си давам бележника!Много,много ти благодаря за високата оценка.Да ви е сладко!

Анонимен каза...

Здравей Йоли ! Казвам се Венера. Приготвих вчера този хляб като следвах точно рецептата.На външен вид го докарах ,но отвътре не стана така пухкав както го описват всички,а леко вдлетен.Пекох го 45 мин. на 200 градуса.Чудя се къде сбърках - дали може да е от киселото мляко ,което беше току що извадено от хладилника ???
Много харесвам блога ти и често си приготвям от твоите рецепти (все сполучливи досега) ;-)))

Йоланта Делибозова каза...

Здравей.Радвам се,че опита тази питка,макар не се е получила много добре.не е от млякото,не се притеснявай.По принцип всички содени хлябове са по-тежки и леко клисави от хлябовете с мая,но това е нормално.Хубаво е да се режат или чупят напълно студени,иначе при самото рязане наистина вътрешността започва да лепне.Може би не си изчакала достатъчно да се охлади хляба?не виждам друга причина.Благодаря ти за доверието.

Анонимен каза...

Йоли, абсолютно разкошен стана! Думи нямам! Следващия път - на по-малки хлебчета, за да се получи повече от невероятната коричка! Цвети

Йоланта Делибозова каза...

Знаеш ли,че си много права,Цвети?Ами да!По-малки хлебчета за по-хрупкава коричка!Благодаря ти,страхотна идея!

Unknown каза...

Снощи го направих.. но преди да прочета коментарите. Сложих 3чч типово и 1чч бяло брашно - то взе, че стана страхотен хляб. Следващия път ще има и 1чч грахам или ръжено брашно, дано пак да е толкова сполучлив!!! <3 Браво, Йоли!!! :)

Йоланта Делибозова каза...

На теб браво,не на мен.Благодаря ти от сърце,много се радвам,че е станал хубав хляб.

Анонимен каза...

Досега изпитвах ужас да правя хляб. Тези с мая, освен че са бавни, не ги искам заради маята. Опитвала съм със сода, но отвътре не се изпичаха добре. Сега имах вътрешното усещане, че с тази рецепта ще е различно и се престраших. Направих го с брашно от лимец. Стана невероятно вкусен хляб и добре изпечен навсякъде. Много благодаря за чудесната рецепта. Тони

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам,Тони!Благодаря ти от сърце.Да ви е сладко на всички у дома.

Анонимен каза...

Здравей Йоли!
Чак сега открих този невероятен на вид хляб, а четейки коментарите разбирам, че и на вкус е такъв.Много искам да се пробвам да го направя и затова ще те попитам в каква тава да го опека - предполагам, че е малка и дълбока.Може би някъде в коментарите си споменала - толкова са мноооого, че не можах да ги изчета всичките :)
Предварително ти благодаря!
Велла

Йоланта Делибозова каза...

Мила ми Велла, какво хубаво име имаш!Сега на въпроса - аз си го пека в най-обикновена тава,не е с висок борд.Понякога по-малка,понякога по-голяма ... абе която докопам.С други думи,няма значение.Благодаря ти много,ще се радвам,ако опиташ хляба.

Анонимен каза...

Благодаря за отговора, Йоли!
Непременно ще се опитам да го направя и ще докладвам, разбира се!
Велла

Анонимен каза...

Здравейте,
Рецептата е много сполучлива, хляба стана невероятно вкусен. От три седмици, тогава открих този хляб, правя само него вкъщи. До сега съм смесвала 2 чаши бяло брашно и 2 чаши грахам. Надига се идеално. Днес заместих едната чаша грахам с лимец. Още не сме го опитали, но ако съдя по вида също толкова добър се е получил.
Отдавна търсех рецепта за добър соден хляб и се радвам, че най-сетне я открих. Благодаря!
Лилия

Ива Генева каза...

Мисля, че и на мен това ми стана любимия хляб... Толкова лесно, а толкова вкусно. Другите рецепти за хляб със сода, които намерих далеч не са толкова добри. Имам едногодишен опит с правенето на хляб, който беше изключително голямо удоволствие за мен, прекратено от местенето ми в чужбина и заемане на поста зает студент, който няма време да меси и чака. Но с това хлебче перфектно ще се разберем! Чудно! Сега ще пробвам с лимец, който си донесох от България :)

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам, Иве. Благодаря ти сърдечно и да ти е сладко!

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам,Лили.Чудесно е да харесаш рецепта за домашен хляб и да си го приготвяш лично.Ама как ухае на уют в къщи,нали?Благодаря ти много,да ви е сладко!