събота, 17 декември 2011 г.

Коледни трюфели





Тази година определено са ме завладяли Коледните венци. Предлагам ви една идея за подреждане на любимите на всички бонбони  - Трюфел. Стиропоровата основа може да намерите в цветарските магазини или кинкалериите. Освен форма на венец  има камбанки, елхи и други коледни форми. Надявам се да ви допадне идеята ми!



Основни продукти

За трюфели с бял шоколад - 24 бр.

50 г масло
80 мл течна неподсладена сметана
300 г бял шоколад


За трюфели с натурален шоколад -  24 бр.

150 мл течна неподсладена сметана
225 г натурален шоколад

За пълнежите

1 ч.л. зелен чай Мача
100 г суров шам фъстък

1/2 ч.ч. счукани карамелизирани орехи
настъргана кора от 1/2 портокал
2-3 капки портокалова есенция

1 с.л. бренди
прияни вишни

1 ч.л. нес кафе
цели печени лешници

стопен бял и натурален шоколад за покриване на трюфелите
цветно захарно тесто за украса








Приготвяне

* В отделни съдове загрейте двете части сметана до кипване. В едната сипете маслото и белия шоколад, а в другата натуралния. Разбъркайте на гладък крем.

* Разделете по равно двата крема в четири отделни купички. 

* Към едната купичка с бял ганаш прибавете зеленият чай и счукания шам фъстък. Разбъркайте и оставете да се охлади добре. Оформете бонбони  и ги потопете в стопен тъмен шоколад. Поставете ги върху хартия за печене за да се втвърдят добре.






* Втората купичка с бял ганаш първо трябва да се охлади преди да прибавите към нея карамелизираните орехи, портокаловата кора и есенцията. Ако сместа е топла ще стопи карамела и той няма да се усеща като хапвате бонбоните. Отново оставете на студено за да се стегне крема напълно. Оформете бонбони  и ги потопете в стопен тъмен шоколад. Поставете ги върху хартия за печене за да се втвърдят добре.






* Към едната купичка с тъмен ганаш прибавете алкохола, а към другата кафето без да го разтваряте предварително. Разбъркайте и оставете на студено да се втвърдят. След като това стане направете бонбони като в едните сложите цял печен лешник, а в другите по една пияна вишна без костилка. Топнете бонбоните в стопен бял шоколад. Поставете ги върху хартия за печене за да се втвърдят добре.





 
*  Върху бонбоните, покрити с тъмен шоколад капнете малко стопен бял за да заприлича на снежно покритие. След като и той се втвърди направете коледна украса и я залепете с малко течен шоколад.

* Набодете клечки за зъби по стиропоровия венец, а по тях забодете трюфелите.







 * Подредете венеца както на вас ви харесва. Весели празници и да ви е сладко! 









.

понеделник, 12 декември 2011 г.

Шоколадови меденки





Като дете много обичах да се заровим с мама в разни дреболийки, да правим различни неща за Коледа .... украси, венчета, играчки за елхата и какво ли още не. Спомням си как забърквахме тесто от равни части сол, вода и брашно и правехме най-различни фигурки. Оставяхме ги да съхнат, а после ги оцветявахме и лакирахме. Цялата къща миришеше на лак, а аз ги изсушавах на един пластмасов жълт гевгир. От лака му бях запушила всички дупки и баща ми много ми мрънкаше. Той пък си го ползваше да си пресява слънчогледа ... какъв смях. Мислейки си скоро за това се сетих за снежните човечета, които правехме с мама. Тя още пази един и всяка година гордо си го слага на елхата. 


Днес моята мила майчица има рожден ден. Тя е нещо много специално в моя живот. Не само защото ми е майка. Защото е истински човек, най-добрият ми приятел и отдушник. Сега искам да я прегърна и да и кажа колко значима е за мен. Продължава да ме залива с добротата и любовта си, а всъщност на човек не му е нужно нищо повече. Можех да направя някаква торта, с която да я поздравя. Но съм сигурна, че тези мили спомени ще я стоплят и зарадват много повече.


Мила мамо, Честит Рожден Ден! Бъди здрава, все така всеотдайна и любяща. Бог да те закриля! Обичам те!







Продукти

250 г течен мед
130 г захар
1 яйце
100 г меко масло
100 г стопен черен шоколад
500 г бяло брашно
2 с.л. какао
1 с.л. нес кафе
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л.сода за хляб
индийско орехче
джинджифил на прах
кардамон
канела
карамфил
брашно за доизмесване











Приготвяне

* Смесете меда със захарта и маслото и леко ги загрейте. Разбъркайте ги добре. Добвете микс  от подправките. Общото му количество не трябва да е повече от  1 ч.л. Към сместа сипете шоколада, кафето и яйцето. Разбъркайте.

* Пресейте брашното с какаото, солта  и двата вида набухвател.Омесете тесто. Дори и да е лепкаво не добавяйте допълнително много брашно. Оставете го в хладилника поне за 2 часа за да се стегне и да се споят добре ароматите.

* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене. Ако лепне поръсете с малко брашно. Изрежете сладки с  формички. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете в предварително загрята на 180* до зачервяване. Бъдете внимателни, бисквитите бързо се изпичат. 8-10 минути са напълно достатъчни.

* Украсете сладките с разбит белтък с пудра захар. Може да го оцветите в различни цветове. Аз избрах да направя  снежни човечета и  различни звездички. Човечетата са покрити с белтък, главичките и шалчетата  са от фондан, а шапките от бадемов марципан потопен в разтопен шоколад. Да ви е сладко!


















.

петък, 9 декември 2011 г.

Портокалово шоколадов кекс - Елха




Скъпи читатели, искам да ви предложа една идея за коледен кекс. Не е нова, но пък е интересна. Особено когато човек не разполага със специални съдове. Знаете, че има какви ли не  форми за кексове и торти под форма на елхи. Вариантът, който ви предлагам не изисква нищо повече, освен желанието и въображението ви. Украсете Коледната си трапеза или пък подарете този кекс на приятел. Надявам се да ви допадне идеята. Приятно готвене!

Благодаря на Руми за милата покана. За мен  е чест и удоволствие да гостубав в блога на таз невероятна вълшебница.






Продукти за кексовото тесто

4 яйца
200 г захар
125 г течно масло

100 мл прясно мляко
100 г стопен черен шоколад
1 с.л. какао
1 ч.л. нес кафе

100 мл прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал

300 г брашно
1 ванилия
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер

Продукти за крема

250 г меко масло
200 г пудра захар
1 ванилия
1  инстантен ванилов крем без варене или домашен млечен ванилов крем 500 г
зелена хранителна боя
захаросани череши или дребни цветни бонбони







Приготвяне 

* Разбийте яйцата със захарта на гъст и плътен крем докато утроят обема си. Сипете към тях маслото, разбъркайте и разделете сместа на две части в  отделни купи.

* Към едната част добавете прясното мляко, шоколада, какаото и кафето. Разбъркайте.

* Към другата част сипете портокаловия сок и настърганата кора.

* Пресейте брашното заедно с ванилията, солта и бакпулвера. Прибавете по равно брашното към двата крема.

* Постелете правоъгълна тава с хартия за печене. Сипете двата вида кексово тесто като го редувате неравномерно. Леко загладете, но внимавайте да не се смесват напълно шоколадовото и портокаловото тесто.







* Изпечете кекса в предварително загрята на 180* фурна. Оставете го да се охлади.







* За крема  разбийте пудинга според указанията на опаковката. Ако се спрете на варианта с домашен крем, направете този, който най-много обичате. Кремът трябва да е гъст и напълно охладен. 

* Разбийте маслото с пудрата захар и ванилията на хубав крем докато сместа побелее и стане плътна. Добавете зелена боя.

* Внимателно  смесете двата крема като първо постепенно слагате във ваниловия крем малки части маслен. Интензивността на зеления цвят преценете сами. Ако е нужно добавете още малко боя.

* След като сте изпекли блата и разбъркали крема е време да сглобите елхата. Разрежете блата на  6 квадрата като всеки е с около 2 см по-малък  от предходния. Може съвсем точно да ги изчислите и премерите с линийка, но ви уверявам, че това не е нужно. Аз ги нарязах "на око". Като започнете да шприцовате с крема всички неравности и кривини ще бъдат заличени.

* На дъното на равна чиния поставете най-големия квадрат. Намажете го с малко крем в средата и върху него поставете следващият по големина квадрат като разминете ъглите им. По този начин подредете всички квадрати като ги слепвате помежду им с крем и разминавате ъглите им.







* Сипете крема в пош с малък звездовиден накрайник и покрийте цялата конструкция с малки цветчета. Леко изтегляйте нагоре, ако искате да получите по-остри и издължени форми, които да приличат на иглички. Украсете коледното дръвче с шарени бонбонки, перлички, череши или с каквото на вас ви харесва. Оставете това удоволствие на децата си. А след това се съберете всички на масата, вземете по една лъжица и смело разровете  сладкиша. Да ви е сладко!







ц

понеделник, 5 декември 2011 г.

Коледно Капрезе





Освежете Коледната си трапеза с  една идея за салата Капрезе. Оформена като празничен венец, салатата стои изключително красиво с ярките си цветове. А леко задушените чери дометчета я правят много вкусна и пикантна. Да ви е сладко!



Продукти за 4 порции

250 г моцарела

1 голям домат

600 г чери домати
2 с.л. захтин
1 клонче пресен розмарин
2 с.л. балсамов оцет
2 скилидки чесън
1 ч. л. захар
сол и чрен пипер на вкус

Песто 
1 връзка пресен босилек
1 скилидка чесън
2 с.л. настърган пармезан
2 с.л. кедрови ядки
5-6 с.л. зехтин
сол на вкус





Приготвяне

* Първо пригответе сиренето. За да го направите на малки парченца, които да имитират снежни торчици е най-добре да го затоплите леко в микровълнова фурна. 10-15 секунди са напълно достатъчни. Тъй като сиренето бързо се втвърдява, бих ви посъветвала да срежете първо всяка топка моцарела на четири части и след това да загреете всяка четвъртинка по отделно. Накъсайте сиренето на малки парченца и с пръсти оформете топчици докато е още топло. Не се притеснявайте, сиренето не е горещо, а само топло, няма да се изгорите. След като направите цялото сирене на топчици го оставете в чиния за да се стегне отново.

* За да подготвите чери доматите, първо загрейте 2 с.л. зехтин. Добавете доматчетата като по-големите разполовите на две. Поръсете ги със захарта, налейте оцета и разбъркайте. Нарежете чесъна на тънки филийки, а розмарина нарежете на ситно. Прибавете ги към доматите и овкусете със сол и пипер. Гответе 3-4 минути и оставете доматчетата добре да се охладят.

* За пестото сложете в блендер 2/3 от  листата босилек  заедно с чесъна, пармезана и кедровите ядки. Налейте зехтина и овкусете със сол. Пасирайте на крем. Ако нямате блендер направете това в хаванче.

* За да форомите слатата първо подредете големия домат, нарязан на филийки в подходяща чиния така, че да оформи венец. Върху него на няколко части сложете чери доматите, топчиците моцарела, а с пестото имитирайте зелени ленти. Направете празника си по-красив  и уютен. А и много по-вкусен! Добър апетит!



вторник, 29 ноември 2011 г.

Две салати с моркови



САЛАТА ОТ МОРКОВИ И КОРИАНДЪР





Продукти за 4 салати


8 моркова
4 с.л. зехтин
1 кубче зеленчуков бульон
2 ч.л. кафява захар
2 с.л. балсамов оцет или на вкус
сол и черен пипер на вкус
2 скилидки чесън
1 връзка пресн кориандър
4 с.л. запечени филирани бадеми 







Приготвяне

* Почистете морковите и ги нарежете с белачката за зеленчуци на тънки и дълги ленти. 

* Загрейте зехтина, натрошете в него кубчето бульон и сипете захарта. Прибавете морковите и чесъна нарязан на тънки филийки. Гответе около 1 минута.

*  Сипете оцета, разбъркайте и опитайте на вкус. Ако е нужно сипете малко вода или пък посолете. Подправете с черен пипер. Не гответе дълго морковите. Достатъчни са само 2-3 минути. Морковите трябва да останат напълно сурови, но пластични.

* Оставете  салатата да се охлади. Преди поднасяне я поръсете със свеж кориандър и гарнирайте с бадеми. Да ви е сладко!





САЛАТА ОТ МОРКОВИ С ДЖИНДЖИФИЛ





Продукти за 4 салати

8 моркова
2 скилидки ситно нарязан чесън
1 с.л. ситно нарязан пресен джинджифил
сол и черен пипер на вкус
сок и настъргана кора от 1 лимон
1 ч.л. мед
1 ч.л. люта горчица
4 с.л. зехтин
вода, ако е нужно







* Почистете морковите и ги нарежете с белачката за зеленчуци на тънки и дълги ленти. 

* Бланширайте ги за 30 секунди във вряща подсолена вода и веднага ги охладете в студена. Морковите трябва да останат сурови и хрупкави, но леко пластични.

*  Смесете всички останали продукти в купичка и разбъркайте добре. Добавете малко вода за да получите дресинг. Опитайте на вкус и балансирайте според това, как на вас ви харесва. Ако е нужно добавете още малко от някоя съставка. 

* Залейте морковите с дресинга, разбъркайте и сервирайте салатата добре охладена. Да ви е сладко! 


* Почистете морковите

Две салати с моркови

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Фокача сандвич



Днес реших да ви предложа как може да разнообразите сандвичите, които приготвяте за децата си за училище. Със сигурност ще се похвалят на съучениците си с един по-оригинален, вкусен и полезен сандвич. Надявам се да ви хареса идеята ми.



Продукти

500 г брашно
300 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 равна ч.л. сол
1 ч.л. захар

300 г пресен спанак
зехтин





Приготвяне

* Размийте маята в малко вода, сложете няколко лъжици брашно и разбъркайте на гладка каша. Оставете на топло да шупне.

* Сипете готовия квас в останалото брашно, добавете водата, солта и захарта. Омесете меко тесто. Ако е нужно още малко брашно за доизмесване го прибавяйте постепенно на малки части.Оставете тестото на топло да втаса.

* Разделете тестото на две части и ги разточете на еднакви правоъгълници. Дебелината трябва да е около 1 см. Поставете едната кора в намазана със зехтин правоъгълна тава. Намажете тестото със зехтин и сложете отгоре спанака без да го режете и обработвате термично.





* Похлупете спанака с втората разточена кора и притиснете добре в краищата. Ако желаете нарежете фокачата на квадрати, но може да направите това и след изпичане.




* Изпечете фокачата в предварително загрята на 200* фурна за около 20-30 минути. След като леко се охлади я нарежете на парчета и я напълнете с нещо вкусно. Каквото обичате да хапвате най-много! Да ви е сладко!