вторник, 17 юли 2012 г.

Вкусно с Йоли







Днес съм много, много щастлива! Излезе от печат моята първа готварска книга. Преди повече от година издателство Сиела ме покани да издам книга с мои рецепти. С радост приех това предизвикателство  и днес книгата е вече реалност. Казвам предизвикателство, защото вие, моите читатели знаете, че готварството не е моя професия. Всичко, което приготвям в областта на кулинарията е плод на моето желание и въображение. Всяко нещо е направено с много любов.

Книгата се казва "Вкусно с Йоли", защото всъщност това са рецептите, които събирам в блога си от няколко години. Ястията са приготвени и снимани лично от мен, макар и непрофесионално.

Благодаря от сърце на издателство Сиела за предоставената ми възможност. Тази книга е за мен едно признание за труда и фантазията, която влагам в готвенето. Благодаря на художника Дамян Дамянов, че я направи да изглежда красива и вкусна. Доста го измъчих с малките на големина снимки. Благодаря на всички, които повярваха в мен.

Никога не забравяйте, че не е нужно нищо повече освен желание, вдъхновение и щипка любов. И много, много усмивки. Да ви е сладко!










.

неделя, 15 юли 2012 г.

Терин с касис




Продукти

200 мл прясно мляко
200 г бял шоколад
1 ч.ч. течна сладкарска сметана
150 г захар
1 ванилия
15 г желатин (1 1/2 пакетче)

5 бишкоти

1 ч.ч. касис

 




* Загрейте млякото заедно със захарта. Сипете в него шоколада и бъркайте докато се стопи. Отгоре поръсете желатина и разбъркайте добре. Не е нужно да го разтваряте предварително. От топлината на млякото той ще се разтвори напълно. Оставете крема добре да се охлади и да започне леко да се стяга.

* Разбийте сметната с ванилията и я разбъркайте с крема.

* Намокрете кексова форма с малко вода и сипете половината от крема. Загладете и подредете бишкотите. В случая моите са напоени с малинов сироп, но вие може да ползвате и друг по ваш вкус.

* Върху бишкотите сложете половината от касиса. Не съм обработвала плодовете термично за да са натурални и свежи. Покрийте ги с останалия крем, загладете и приберете в хладилника поне за 5 - 6 часа.

* Обърнете формата в подходяща чиния като преди това я потопите за кратко в гореща вода.

* Гарнирайте сладкиша с касис и свежа мента. Поднесете студен. Да ви е сладко!






* Всъщност не би трябвало да нарека сладкиша Терин, тъй като не е в продълговата форма, а в кръгла. Формата ми за терин беше заета с малиновия, а вие сами преценете в какво да го направите. Може да замените касиса с друг плод или микс плодове, които обичате най-много.







.

Терин с малини




В две поредни публикации ще ви представя свежи и вкусни предложения за плодов терин. Единият с малини, а другия с касис. Кремът е близък  като консистенция и вид, но различен на вкус. Надявам се да ви харесат. Да ви е сладко! 



Продукти

Крем

250 г маскарпоне
250 г заквасена сметана
100 г захар
2 белтъка
1 ванилия
15 г желатин (1 1/2 пакетче)

Сироп и глазура

400 г малини
100 г захар
200 мл вода
5 г желатин (1/2 пакетче)

16 бишкоти




 

Приготвяне


* За крема разбийте белтъците на сняг. Добавете половината от захарта и продължете да разбивате докато получите твърди и лъскави връхчета. 

* Смесете маскарпонето със сметаната, ванилията и останалата захар. Разбийте на гладък крем.

* Стопете желатина на водна баня в малко вода и го добавете към маскарпонето. Разбъркайте. Внимателно прибавете разбитите белтъци. 

* За соса пасирайте половината малини със захарта и водата. Прецедете за да отстраните семките. Не обработвайте термично плодовете. Нека вкуса на соса е максимално свеж и натурален.

* Покрийте дъното и стените на форма за терин или кекс с найлоново фолио. Сложете половината от крема и разпределете равномерно. 

* Напоете в малиновия сироп бишкотите. Четири от тях сложете по дължина върху крема. Отгоре наредете малко малини. Покрийте с останалия крем и загладете. Накрая подредете плътно една до друга останалите 12 бишкоти. Притиснете с ръце и сложете терина в хладилника поне за 4 - 5 часа. 

* Прецедете останалата част от малиновия сироп от падналите в него трохи от бишкотите. Загрейте желатина на водна баня в малко вода и го сипете в сиропа. Оставете да се охлади и леко да стегне за да получите глазура. 

* В продълговата равна чиния обърнете терина с бишкотите надолу. Отстранете фолиото и залейте с глазурата. Отгоре наредете останалите пресни малини. Част от тях може да озахарите за заскрежен  ефект. 






* Преди да сервирате може да сложите терина във фризера за един час. Леденото удоволствие ще бъде още по-голямо. 

* Бройката бишкоти е относителна спрямо големината формата, с която разполагате. Ако обичате по-напоени бишкоти увеличете количеството на малините и водата за да получите повече сироп или направете отделно малко количество за глазурата. 









.

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Зеленчуков чипс със сос скордаля




Едно вкусно мезе за ледена бира. Хрупкав чипс от тиквички и моркови с пикантен сос. Зеленчуците са приготвени тип "Тиквички по гръцки", макар, че лично аз не съм  яла в Гърция по-хрупкави тиквички от тези, които ви предлагам. Сосът е спомен  от детството ми. Баба ми задължително го правеше като пържеше тиквички или попчета. Опитайте и вие, надявам  се да ви хареса. Наздраве!






Продукти за 2 порции

1 тиквичка
2 моркова
сол
брашно
вода
6 - 7 кубчета лед
олио за дълбоко пържене


Продукти за соса

100 г смлени орехи
1 филия бял хляб - среда
1 каф.ч. олио
сол, чесън  и оцет на вкус
кисело мляко






* Нарежете тиквичката и морковите по дължина с белачка за зеленчуци или ренде за рязане на чипс. Ако нямате такива прибори ги нарежете с нож на много тънки ленти. 

* В купа сипете вода с няколко лъжици сол. Водата трябва да е доста солена. Сложете зеленчуковите ленти вътре и ги оставете да се овкусят за 10 - 15 минути. Изцедете ги в цедка без да ги изплаквате от солената вода. Ако солта не е достатъчно чипса ще стане безвкусен. Не препоръчвам осоляване след пърженето.

* В найлонов плик сипете брашно и зеленчуковите ленти. Оваляйте всичко добре. Брашното трябва да полепне равномерно навсякъде. За ваше улеснение направете това на няколко пъти. 

* Загрейте мазнината в дълбок съд. Ако имате фритюрник е най-добре да ползвате него. 

* В купа налейте студена вода и сложете в нея ледените кубчета. Непосредствено преди пърженето потапяйте лентичките една по една в ледената вода и ги пускайте в горещата мазнина. Пържете на части за да не залепват една в друга. Ако някъде се слепят си помогнете с щипка или вилица за да разделите лентичките една от друга по време на пърженето. Пържете няколко минути докато станат хрупкави и златисти. Задължинелно отцедете остатъчната мазнина по зеленчуците върху кухненска салфетка. Сервирайте чипса топъл или студен. Може да го съхраните хрупкав няколко дена, стига да не го похлупвате с капак и не го слагате в хладилника. 






* За соса накиснете средата на хляба във вода и го изцедете с ръце. Намачкайте го добре заедно с чесъна и малко олио. За по-гладък сос може да направите това с пасатор. Добавете орехите и бъркайте непрекъснато като добавяте на тънка струйка останалата мазнина. Овкусете със сол и оцет. Разредете соса с малко кисело мляко до желана от вас гъстота. Сервирайте чипса със скордалята и студена бира. Да ви е сладко!






.

сряда, 11 юли 2012 г.

Крем супа от джанки





    Скоро имах възможността да опитам супа от джанки. На Тера Мадре Балкани я представиха едни сладки дечица от Самоков. Беше великолепна! Нямам ни най-малка представа как я бяха направили и какво бяха сложили в  нея. Нека това остане тяхна тайна, а аз само мога да се опитам да направя нещо подобно. Мисля, че бяха сложили спанак, копър, риган, магданоз и люта чушка. Толкова ми хареса тази супа, че реших да ви я предложа в свой вариант. Техният  учител каза, че това е традиционна супа от този край, която се яде по време на жътва. Непременно я опитайте в летните жеги. Супата се яде студена и е много свежа. Приготвя се за десетина минути и е изключително лесна. Заповядайте!




Продукти

1 ч.ч. почистени от  костилките зелени джанки
1 малка главичка кромид лук
2 връзки листа от цвекло - около 40 бр.
1 китка магданоз
2 стръка девисил
1 зелена люта чушка
4 - 5 с.л. олио
1 с.л. нишесте
вода
сол на вкус



Приготвяне


*  Нарежете лука и го запържете в мазнината. Поръсете с нишестето, разбъркайте и налейте малко вода. Добавете джанките, лютата чушка и нарязаните магданоз и девисил. Долейте още вода и сварете всичко за 5 - 10 минути. Нарежете на едро листата цвекло и накрая ги сипете в  супата. Варете още 1 - 2 минути. Съвсем  умишлено слагам  цвеклото в края на готвенето. По този начин се запазва свежият му зелен цвят.

*  Пасирайте супата до гладкост и разредете с вода по ваш вкус. Посолете. След като супата се охлади я приберете в хладилника да се изстуди напълно преди да я сервирате. Да ви е сладко!

*  Може предварително да кипнете джанките за да отстраните костилките им или да ги почистите с ножче. Ако обичате по-кисело увеличете количеството на джанките. Аз сервирах супата с кашкавалени крутони, но би подхождало и натрошено сирене.









.

събота, 7 юли 2012 г.

Черешови банички




Едно свежо предложение само като идея, без рецепта. Количествата преценете сами. Нужни са ви само :

Продукти

кори за баница
череши
стопено масло
захар
заквасена сметана
ванилия
накълцани орехи
парченца шоколад по избор






Приготвяне

* Намажете тавичка за мъфини с малко масло. Нарежете корите за баница на квадрати с приблизителни размери 15/15 см. За ваше улеснение прегънете корите и ги нарежете заедно с ножица.

* Почистете черешите от костилките и разбъркайте сметаната с ванилията.

* Във всяко от леглата на тавичката сложете по два квадрата от корите като леко ги нагънете и разминете ъглите им. Намажете с масло. Сложете няколко парченца череши, посипете със захар  и орехи, а върху тях сипете по малко сметана и шоколад. Намачкайте един квадрат от корите и го сложете върху пълнежа. Намаслете и отново сложете плънка. В същата последованелност подредете нужните продукти докато изпълните цялата формичка. Не прекалявайте с пълнежа, особено със сметаната. Баничките стават много сочни и ако пълнежа е  повече има опасност да не се изпекат добре и да останат тикливи.

* Накрая завършете с малко масло и пълнеж, а не с кори, както обикновено правим като редим баница. Изпечете в загрята на 180* фурна за около 20 - 30 минути. Може да покриете в началото баничките с алуминиево фолио за да не прегорят бързо отгоре. Нужно е малко по-дълго печене, тъй като влагата в тях е повече. Сервирайте ги леко топли, поръсени с пудра захар. Да ви е сладко!











.