В две поредни публикации ще ви представя свежи и вкусни предложения за плодов терин. Единият с малини, а другия с касис. Кремът е близък като консистенция и вид, но различен на вкус. Надявам се да ви харесат. Да ви е сладко!
Продукти
Крем
250 г маскарпоне
250 г заквасена сметана
100 г захар
2 белтъка
1 ванилия
15 г желатин (1 1/2 пакетче)
Сироп и глазура
400 г малини
100 г захар
200 мл вода
5 г желатин (1/2 пакетче)
16 бишкоти
Приготвяне
* За крема разбийте белтъците на сняг. Добавете половината от захарта и продължете да разбивате докато получите твърди и лъскави връхчета.
* Смесете маскарпонето със сметаната, ванилията и останалата захар. Разбийте на гладък крем.
* Стопете желатина на водна баня в малко вода и го добавете към маскарпонето. Разбъркайте. Внимателно прибавете разбитите белтъци.
* За соса пасирайте половината малини със захарта и водата. Прецедете за да отстраните семките. Не обработвайте термично плодовете. Нека вкуса на соса е максимално свеж и натурален.
* Покрийте дъното и стените на форма за терин или кекс с найлоново фолио. Сложете половината от крема и разпределете равномерно.
* Напоете в малиновия сироп бишкотите. Четири от тях сложете по дължина върху крема. Отгоре наредете малко малини. Покрийте с останалия крем и загладете. Накрая подредете плътно една до друга останалите 12 бишкоти. Притиснете с ръце и сложете терина в хладилника поне за 4 - 5 часа.
* Прецедете останалата част от малиновия сироп от падналите в него трохи от бишкотите. Загрейте желатина на водна баня в малко вода и го сипете в сиропа. Оставете да се охлади и леко да стегне за да получите глазура.
* В продълговата равна чиния обърнете терина с бишкотите надолу. Отстранете фолиото и залейте с глазурата. Отгоре наредете останалите пресни малини. Част от тях може да озахарите за заскрежен ефект.
* Преди да сервирате може да сложите терина във фризера за един час. Леденото удоволствие ще бъде още по-голямо.
* Бройката бишкоти е относителна спрямо големината формата, с която разполагате. Ако обичате по-напоени бишкоти увеличете количеството на малините и водата за да получите повече сироп или направете отделно малко количество за глазурата.
.
Дали с касис или с малини, такава вкусна и свежа визия имат и двата терина, неустоими са! :)
ОтговорИзтриванеooooooooouuuuuuuoooooo fantástico precioso , buenisimo felicidades es un postre magnífico !!!
ОтговорИзтриванестрахотно предложение йоли и на вид и на вкус предполагам.Благодаря !Искам само да питам за белтъците тъй като нямат никаква термична обработка не е ли опасно?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви много.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЛично аз редовно ползвам сурови яйца в какво ли не... Това е личен избор.Винаги може да се темперират яйцата.В случая към разбитите белтъци се прибавя врящ гъст захарен сироп и готово.
Невероятен терин, Йоли и умопомрачително апетитни снимки! :)
ОтговорИзтриванеЙоли направих терина само че с праскови и канела,хубав стана,само забравих да напоя долният пласт бишкоти,но карай и таха се яде.мерси още веднъж за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря мила.Радвам се,че направи десерта, пък и било без напоени бишкоти.
ОтговорИзтриванеЕви,твоят малинов терин изглежда великолепно.Малко са ни еднакви рецептите,но пък явно и мислим еднакво.Лично аз само мога да се радвам на това.Благодаря ти.
Страхотен терин, преди малко го направих! Поздравления за креативността и вкусотиите които правите!
ОтговорИзтриванеБлагодарности за рецептата :)
Поздрави
Danchika
Много се радвам,че ти е харесал.Поздравления за теб,че си го направила така вкусен,Дани.Благодаря ти много.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Страхотни вкусотии правиш, поздравления!!
ОтговорИзтриванеВ момента правя терина, но с ягоди обаче сосчето не иска да ми се желира. За първи път работя с желатин и май бъркам някъде. Разтопих желатина на водна баня и го излях в приготвения сос, след което веднага го сложих в хладилника. Сега се замислям на стайна температура ли трябваше да го оставя да се желира или може да се случи това и в хладилника?
Поздрави, Деси
Деси, сиропа за глазурата е с много малко желатин, не се притеснявай, че не става ба желе. Не е това целта. Просто трябва леко да се уплътни, да стане на сос, да не е като вода. Ако искаш желе ще трябва двойно да увеличиш желатина. И няма значение, може и във фризер да го сложиш. Ако не си го изляла вече върху терина и не ти харесва така рядко просто сложи още желатин. Благодаря ти, дано стане добре и ви хареса.
ОтговорИзтриванеВъзхищавам Ви се! Всички рецепти са направо невероятни, вкусни и толкова красиви. Аз не съм голяма кулинарка но се престраших и направих терина с малини. Направо е чудесен и много лек и вкусен. Обрах овациите. Благодаря Ви! Сега вече ще се престраша и ще пробвам и други рецепти, а няма само да ги чета.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Евдокия
Много,много се радвам Евдокия.Благодаря ти от сърце за доверието.Не е нужно да си голям кулинар,това си е работа за професионалистите,нека оставим професионалното за тях.Наистина е достатъчно да имаш желание и да проявиш въображение и личен вкус.И нещата се получават перфектно.В това се опитвам да убедя читателите си и мисля,че успявам.И съм много щастлива от това.Ти си го разбрала,браво!Продължавай да искаш!Хубава неделя ти желая и с нетърпение ще очаквам да ми пишеш отново.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли, благодаря ти за вкусното и красиво предложение както винаги си невероятна...
ОтговорИзтриванеИсках да попитам ти какьв желатин използваш на прах ли? Благодаря
Здравей,радвам се,че ти харесва терина.Лек и приятен десерт е.Купувам желатин на прах на др Йоткер.В България трудно се намира желатин на листи,разпространен е този,който е на гранулки.На опаковката пише за какво количество течност е.Ще се радвам да опиташ терина,благодаря ти.
ОтговорИзтриванеЙоли, стана страхотно... невероятен лек и рафиниран десерт препорьчвам го на всички. А на теб искам да кажа благодаря ти, че те има хиляди хиляди комплименти. Цвети :-)))
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли!Стана страхотно,приготвям го втори път днес :)Благодаря за лесната и много ефектна идея!Ползвах домашно сладко от череши вместо сироп,глазура и украса -резултат :вече ще се прави двойна доза :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря
Катя
Много се радвам, благодаря ти Кате. Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеНе спирам да правя този невероятен сладкиш и то все по две дози.Моите инъче злояди деца го обожават.Вече съм притеснена за месеците, в които няма да намираме малинки :(Невероятен естет и кулинар сте! Вече съм се заразила от Вас! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, много ме зарадва. Особено като чуя, че на децата им се е харесало съм истински щастлива. Малините винаги могат да се заменят с друг плод, който обичате. Дори и с някакво сладко. Още веднъж ти благодаря за доверието и хубаво лято.
ИзтриванеЧудесен,вече любим на всички в къщи......
ОтговорИзтриванеМного се радвам! Благодаря и да ви е сладко!
ИзтриванеЗдравей, Йоли!!! Отново съм решила да правя твой сладкиш и се спрях на малиновия тирин, само че ще избера за плод ягоди и искам да те попитам дали би било добре сиропа да го направя от домашно сладко от малини?
ОтговорИзтриванеЗдравей. Разбира се, чожеш да направиш всичко, което решиш. Импровизирай с нещата, които обичаш най-много. Чудесно ще стане с малиново сладко. Благодаря ти и успех с терина.
ИзтриванеЗдравейте,Йоли :) Страхотна сте и всичко,което съм правила по Вашите рецепти е просто чудесно,меко казано :)
ОтговорИзтриванеСега хвърлих око на този терин,но понеже в момента имам само череши на разположение,въпроса ми е дали ще се получи толкова добре и с черешки? :)
Много си мила, благодаря ти от сърце! Разбира се, че ще се получи супер и с череши. Само бих те посъветвала малко да ги кипнеш на котлова със захар и за ги ароматизираш с нещо, което обичаш. Може да е канела, ванилия, карамфил и т.н. Те все пак са с по-неутрален вкус, не са като малините и ягодите. Но ще стане супер.
ИзтриванеЩе се радвам, ако занапред посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти. Благодаря ти.
За колко голем съд е дозата?
ОтговорИзтриванеМоята форма е за най-обикновен кекс. Като тези, които се продават навсякъде по магазините, съвсем стандартните. Ще се радвам да опиташ терина, благодаря .
ИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта! Страхотно се получи. Аз обаче вложих малко импровизации от себе си - сложиш малко повече бишкоти и малините замених с боровинки :)
ОтговорИзтриванеМного, много се радвам! Благодаря ти за доверието и хубавите думи! Да ви е сладко на всички у дома! С боровинки също е чудесно, браво за идеята!
ИзтриванеЗдравейте, престраших се и аз . Стана страхотен сладкиш. Използвах ягоди- само тях намерих на пазара по това време.Благодаря за идеята, влиза в списъка с фаворити !!!
ОтговорИзтриванеЕх, че ме зарадва! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че ти е харесал сладкиша!
ИзтриванеЗдравей, Йоли! Правя този невероятен сладкиш от години, но сега виждам, че си променила рецептата. Аз го приготвям по следната (отново твоя рецепта)
ОтговорИзтриванеЗа крема:
250 г заквасена сметана
250 г рикота
200 г бял шоколад
150 мл течна сметана
1 пакетче ванилия
15 г желатин
За соса и глазурата:
200 г малини
2 с.л. захар
5 г желатин
4 бишкоти